Κατεβαίνει ο στρατός στο Παρίσι απέναντι στα «κίτρινα γιλέκα»

Κατεβαίνει ο στρατός στο Παρίσι απέναντι στα «κίτρινα γιλέκα»

Απαγορεύτηκαν οι αυριανές διαδηλώσεις στα Ηλύσια Πεδία

Τα πολύ σοβαρά επεισόδια που διαδραματίστηκαν στο Παρίσι το περασμένο Σάββατο, με τους βανδαλισμούς σε καταστήματα και δημόσια κτίρια από τους διαδηλωτές των «κίτρινων γιλέκων», οδήγησαν τη γαλλική κυβέρνηση σε μία πρωτοφανή απόφαση.

Για πρώτη φορά θα αναπτυχθούν ειδικές μονάδες του στρατού που χρησιμοποιούνται σε αντι-τρομοκρατικές επιχειρήσεις, προκειμένου να αποφευχθούν μεγάλης κλίμακας βίαια επεισόδια.

Ήδη η γαλλική αστυνομία έχει απαγορεύσει στους διαδηλωτές των «κίτρινων γιλέκων» να συγκεντρωθούν στα Ηλύσια Πεδία μετά τις καταστροφές της περασμένης εβδομάδας. Μάλιστα έχει προειδοποιήσει ότι θα αντιδράσει «ιδιαίτερα σοβαρά» σε περίπτωση νέου ξεσπάσματος βίας.

Η απαγόρευση ισχύει και για άλλα εμβληματικά μέρη, κυρίως στο Μπορντό και την Τουλούζη, που αποτελούν σημεία συνάντησης του κινήματος διαμαρτυρίας κατά της οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, το οποίο συγκλονίζει τη χώρα εδώ και 4 μήνες.

Ωστόσο δεν είναι λίγες οι φωνές που μιλούν ενάντια στην παρουσία δυνάμεων της αντι-τρομοκρατικής ως μονάδες καταστολής πλήθους καθώς τα σώματα αυτά δεν διαθέτουν την εκπαίδευση για τέτοιες μαζικές καταστάσεις και ο ιδιαίτερα βαρύς οπλισμός τους, ενδεχομένως να θέσει σε σοβαρό κίνδυνο τους διαδηλωτές.

Όπως έχει ανακοινωθεί, τα μέλη αυτών των δυνάμεων θα βρίσκονται έξω από δημόσια κτίρια προκειμένου η αστυνομία να επιφορτιστεί με τον έλεχγο των διαδηλωτών. Μάλιστα αναφέρεται, ότι τον πρώτο λόγο πάντα θα έχουν οι αστυνομικές δυνάμεις στις επεμβάσεις και μόνο αν χρειαστεί, θα εμπλακούν οι άνδρες της αντι-τρομοκρατικής.

Ο Bruno Retailleau, ηγέτης των Ρεπουμπλικανών στη Γερουσία, χαρακτήρισε την απόφαση ως «σοβαρό λάθος», μιλώντας σε γαλλικό τηλεοπτικό δίκτυο.

Το περασμένο Σάββατο, καταναλωτές και τουρίστες στο κέντρο του Παρισιού αντίκρυσαν με τρόμο σκηνές βίας και πλιάτσικου σε πολυτελή εμπορικά καταστήματα με την αστυνομία να μην μπορεί να αντιδράσει, κάτι που η γαλλική κυβέρνηση δεν επιθυμεί να επαναληφθεί. Πραγματοποιήθηκαν 120 συλλήψεις και ο Εμάνουελ Μακρόν έκανε λόγο πλέον για «σκληρές δράσεις».

Ήδη για αυτό το Σάββατο, που θα συνεχιστούν οι διαδηλώσεις για 19η εβδομάδα, οι καταστηματάρχες οχυρώνουν τις επιχειρήσεις τους στους κεντρικούς δρόμους με τα Ηλύσια Πεδία να έχουν μετατραπεί σε αποκλεισμένη ζώνη. Επιπλέον απομακρύνθηκε ο αρχηγός της αστυνομίας του Παρισιού Michel Delpuech από τη θέση του ως συνέπεια της αδυναμίας διαχείρισης των επεισοδίων και αντικαταστάθηκε από τον Didier Lallement.