Στην πόρτα του ΝΑΤΟ τα Σκόπια – Το κλειδί στα χέρια της Ελλάδας

Στην πόρτα του ΝΑΤΟ τα Σκόπια – Το κλειδί στα χέρια της Ελλάδας

Υπογράφει σήμερα η ΠΓΔΜ το πρωτόκολλο προσχώρησης, την Παρασκευή στην ελληνική Βουλή η ψηφοφορία

Στην πόρτα του ΝΑΤΟ βρίσκονται πλέον τα Σκόπια και το κλειδί για να ανοίξει η πόρτα βρίσκεται πλέον στα χέρια της Ελλάδας.

Η ΠΓΔΜ υπογράφει σήμερα το πρωτόκολλο προσχώρησης στο ΝΑΤΟ. Το πρωτόκολλο θα έχει το νέο – πλέον- όνομα της χώρας δηλαδή Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας.

«Βάσει της καθιερωμένης διαδικασίας ένταξης νέων μελών στο ΝΑΤΟ και σύμφωνα με τα βήματα που απορρέουν από την Συμφωνία των Πρεσπών, την Τετάρτη 6 Φεβρουαρίου οι Πρέσβεις των κρατών-μελών του ΝΑΤΟ στο Βορειοατλαντικό Συμβούλιο θα υπογράψουν το πρωτόκολλο προσχώρησης της χώρας μας στο ΝΑΤΟ με το νέο συνταγματικό όνομα, Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας» τονίζεται σε ανακοίνωση των Σκοπίων.

«Με αυτήν την πράξη τα 29 κράτη-μέλη θα εκφράσουν την συμφωνία τους να γίνει η χώρα μας μέρος του συστήματος και των διαδικασιών του ΝΑΤΟ και να συμμετέχει στα όργανα της Συμμαχίας ως προσκληθέν κράτος-μέλος, χωρίς δικαίωμα ψήφου. Αμέσως μετά την συγκατάθεση για το πρωτόκολλο προσχώρησης της χώρας μας στο ΝΑΤΟ ξεκινά η διαδικασία κύρωσής του από τα κοινοβούλια κάθε κράτους-μέλους της Συμμαχίας. Η Ελλάδα θα κυρώσει πρώτη το Πρωτόκολλο και με αυτό τίθεται σε ισχύ η Συμφωνία των Πρεσπών και οι συνταγματικές τροπολογίες.

Όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία κύρωσης του Πρωτοκόλλου και από τα 29 κράτη-μέλη, η χώρα μας, με το νέο συνταγματικό όνομα, θα γίνει πλήρες μέλος του ΝΑΤΟ, με δικαίωμα ψήφου για όλες τις αποφάσεις που λαμβάνει η Συμμαχία» καταλήγει η ανακοίνωση.

Ωστόσο, το ΝΑΤΟ αναμένει την έγκριση της ελληνικής Βουλής, καταπώς προβλέπει η σχετική διαδικασία, ώστε να επικυρώσει την ένταξη της ΠΓΔΜ ως «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας» στους κόλπους της Συμμαχίας.

Όπως ενημέρωσε ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, το «πρωτόκολλο ένταξης της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ» θα εισαχθεί στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής την Πέμπτη και θα συζητηθεί και θα τεθεί σε ψηφοφορία την Παρασκευή.

Τον φετινό Ιούνιο αναμένεται να ξεκινήσουν οι διαδικασίες ένταξης της πΓΔΜ και στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Παρακαλούμε περιμένετε ...