Με «διαδικασία σιωπηρής αποδοχής» η ένταξη της πΓΔΜ στο ΝΑΤΟ

Με «διαδικασία σιωπηρής αποδοχής» η ένταξη της πΓΔΜ στο ΝΑΤΟ

Ζήτημα ημερών η υπογραφή του πρωτοκόλλου προσχώρησης

Το κείμενο του πρωτοκόλλου εισδοχής της Βόρειας Μακεδονίας στον βορειοατλαντικό οργανισμό, στους 29 μόνιμους αντιπροσώπους των κρατών-μελών της ΝΑΤΟϊκής συμμαχίας, στις Βρυξέλλες έχει αποστείλει ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, σύμφωνα με ΝΑΤΟϊκές πηγές από τη βελγική πρωτεύουσα.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως εφόσον μέχρι τις 18:30 σήμερα Δευτέρα (ώρα Ελλάδας) ουδείς από τους 29 διακόψει την αποκαλούμενη «διαδικασία σιωπηρής αποδοχής», το κείμενο θα αποσταλεί στις 29 πρωτεύουσες των κρατών-μελών του ΝΑΤΟ για να ακολουθήσει η κύρωσή του από τα κοινοβούλια τους.

Στο μεταξύ, εντός των επομένων ημερών θα υπογραφεί το πρωτόκολλο προσχώρησης της πΓΔΜ στο ΝΑΤΟ, δήλωσε αξιωματούχος του ΝΑΤΟ στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Συγκεκριμένα, σχετικά με τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί με την πΓΔΜ, ο αξιωματούχος του ΝΑΤΟ ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ τα εξής: «Η ημερομηνία υπογραφής του πρωτοκόλλου προσχώρησης θα καθοριστεί τις επόμενες ημέρες. Το πρωτόκολλο θα υπογραφεί από τους 29 Συμμάχους, πιθανότατα στο επίπεδο των πρεσβευτών στην έδρα του ΝΑΤΟ.

Τα Σκόπια έχουν προσκληθεί να παρίστανται κατά την υπογραφή. Μετά την υπογραφή του πρωτοκόλλου προσχώρησης, τα Σκόπια μπορούν να συμμετάσχουν στις δραστηριότητες του ΝΑΤΟ ως προσκεκλημένοι. Στη συνέχεια, η διαδικασία προσχώρησης μεταβαίνει στις πρωτεύουσες των 29 Συμμάχων, όπου το πρωτόκολλο θα επικυρωθεί σύμφωνα με τις εθνικές διαδικασίες.

Το χρονοδιάγραμμα αυτής της διαδικασίας θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από τον χρόνο που απαιτείται για τις εθνικές διαδικασίες επικύρωσης στις πρωτεύουσες των Συμμάχων».