Βρήκε τους 80 ο Ζάεφ για τις συνταγματικές αλλαγές για τη Συμφωνία των Πρεσπών

Βρήκε τους 80 ο Ζάεφ για τις συνταγματικές αλλαγές για τη Συμφωνία των Πρεσπών

Με ποιους όρους το αλβανικό κόμμα «BESA» συμφώνησε να δώσει την ψήφο

Υψηλόβαθμη κυβερνητική πηγή της ΠΓΔΜ ανέφερε πριν από λίγο, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο, ότι η κυβέρνηση του Ζόραν Ζάεφ εξασφάλισε την πλειοψηφία των δύο τρίτων στη Βουλή, προκειμένου να εγκριθούν οι συνταγματικές τροπολογίες, στη βάση της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Η πηγή μίλησε υπό τον όρο της ανωνυμίας και δεν κατονομάζεται.

Υπέρ των συνταγματικών τροπολογιών θα ψηφίσουν, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, και οι δύο βουλευτές του αντιπολιτευόμενου αλβανικού κόμματος «BESA». Σε λίγη ώρα αναμένεται να ξεκινήσει η συνεδρίαση της Βουλής της ΠΓΔΜ.

Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων MKD, αυτό που συμφώνησε ο πρωθυπουργός Ζάεφ με τον Μπιλάλ Κασάν (επικεφαλής του BESA) είναι οι αλλαγές που ζητάει το κόμμα BESA να μην συμπεριληφθούν στις τροπολογίες του Συντάγματος αλλά στους εφαρμοστικούς νόμους.

Περίπου στις 19.00 ώρα Ελλάδας ξεκίνησε η συνεδρίαση της Βουλής της πΓΔΜ, σχετικά με τις τροπολογίες του Συντάγματος και τον συνοδευτικό εφαρμοστικό νόμο του Συντάγματος, που κατέθεσε η κυβέρνηση του Ζόραν Ζάεφ.

Η συνεδρίαση της Βουλής και οι σχετικές ψηφοφορίες για τις τέσσερις τροπολογίες του Συντάγματος και τον εφαρμοστικό νόμο του Συντάγματος αναμένεται να ολοκληρωθούν το βράδυ.

Ο κίνδυνος αν βιαστεί η Αθήνα - Τι λέει στο news.gr ο διεθνολόγος Κωνσταντίνος Φίλης

Με δεδομένη στην Αθήνα την αναβολή της συνάντησης Τσίπρα-Καμμένου λόγω της εμπλοκής στα Σκόπια και την συζήτηση στην Βουλή της ΠΓΔΜ για την συμφωνία των Πρεσπών, να την αναμένουν όλοι με ενδιαφέρον καθώς ο Ζάεφ έχει να αντιμετωπίσει τόσο τον Αλβανικό παράγοντα όσο και τις επιδιώξεις της Ρωσίας, ο γνωστός διεθνολόγος και καθηγητής Κωνσταντίνος Φίλης, μίλησε σχετικά στο news.gr.

«Οι Αλβανοί (βουλευτές) δεν έχουν σχέση με τους Ρώσους, το αντίθετο θα έλεγα. Επειδή μιλάμε για δύο συγκεκριμένους αλβανούς βουλευτές και ένα μικρό αλβανικό κόμμα. Από αυτά που στηρίζουν την κυβέρνηση Ζάεφ πιστεύω πως είναι μια διάθεση δική τους να κάνουν κάποια συναλλαγή της τελευταίας στιγμής. Δηλαδή βλέποντας ότι υπάρχει ανάγκη που τελικά μπορεί και να μην υπάρχει από πλευράς Ζάεφ, θα το δούμε αυτό, αν δηλαδή θα προχωρήσει με την Συμφωνία μέ ή χωρίς αυτούς του δύο βουλευτές. Βλέποντας πως τα πράγματα είναι οριακά εγώ καταλαβαίνω πως θέλουν να κάνουν κάποια συνδιαλλαγή της τελευταίας στιγμής. Δηλαδή να εξασφαλίσουν κάτι είτε για τους ίδιους είτε για το κόμμα τους. Βέβαια αυτά που φέρονται να έχουν ζητήσει νομίζω πως δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτά από τον Ζάεφ δηλαδή να γίνει προσδιορισμός ως πολίτες «Βόρειας Μακεδονίας», αυτό έρχεται σε αντίθεση με την ίδια στην συμφωνία των Πρεσπών, δεύτερον αποστερεί από τον Ζάεφ το κυριότερο επιχείρημα που έχει και να λέει πως «είμαστε Μακεδόνες» και τρίτον πως μπορεί να κερδίσει αυτούς τους δύο και να χάσει πολύ περισσότερους βουλευτές. Η Ρωσία ελέγχει σε σημαντικό βαθμό τον Ιβανόφ τον πρόεδρο της Δημοκρατίας και θα δούμε και εκεί τί είδους εμπόδια μπορεί να υπάρξουν» μας είπε ενδεικτικά για την παρούσα κατάσταση στην ΠΓΔΜ.

Σύμφωνα με τα όσα μας επίσης ο καθηγητής υπάρχει μια πρόνοια στο σύνταγμα των Σκοπίων σύμφωνα με την οποία η κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών μπορεί να γίνει και από τον πρόεδρο της Βουλής, αλλά για να δημοσιευτεί στην εφημερίδα της κυβέρνησης χρειάζεται η υπογραφή του προέδρου Ιβανόφ που ελέγχεται από την Μόσχα.

Το εμπόδιο Ιβάνοφ μπορεί να ξεπεραστεί μέσα στο 2019 με την αλλαγή του καθώς θα γίνουν προεδρικές εκλογές στην γειτονική χώρας. Αν βιαστει η Ελλάδα μπορεί να κυρώσει μια συμφωνία η οποία δεν θα έχει ολοκληρωθεί στην ΠΓΔΜ καθώς δεν θα έχει και την υπογραφή του προέδρου της ΠΓΔΜ και σε αυτή την περίπτωση κανείς δεν θα διασφαλίζει την Αθήνα.