Ο ρόλος των Αλβανών βουλευτών στα Σκόπια και ο κίνδυνος αν βιαστεί η Αθήνα

Ο ρόλος των Αλβανών βουλευτών στα Σκόπια και ο κίνδυνος αν βιαστεί η Αθήνα

Τι λέει στο news.gr ο διεθνολόγος Κωνσταντίνος Φίλης

Με δεδομένη στην Αθήνα την αναβολή της συνάντησης Τσίπρα-Καμμένου λόγω της εμπλοκής στα Σκόπια και την συζήτηση στην Βουλή της ΠΓΔΜ για την συμφωνία των Πρεσπών, να την αναμένουν όλοι με ενδιαφέρον καθώς ο Ζάεφ έχει να αντιμετωπίσει τόσο τον Αλβανικό παράγοντα όσο και τις επιδιώξεις της Ρωσίας, ο γνωστός διεθνολόγος και καθηγητής Κωνσταντίνος Φίλης, μίλησε σχετικά στο news.gr

Του Μαρίνου Γκασιάμη

«Οι Αλβανοί (βουλευτές) δεν έχουν σχέση με τους Ρώσους, το αντίθετο θα έλεγα. Επειδή μιλάμε για δύο συγκεκριμένους αλβανούς βουλευτές και ένα μικρό αλβανικό κόμμα. Από αυτά που στηρίζουν την κυβέρνηση Ζάεφ πιστεύω πως είναι μια διάθεση δική τους να κάνουν κάποια συναλλαγή της τελευταίας στιγμής. Δηλαδή βλέποντας ότι υπάρχει ανάγκη που τελικά μπορεί και να μην υπάρχει από πλευράς Ζάεφ, θα το δούμε αυτό, αν δηλαδή θα προχωρήσει με την Συμφωνία μέ ή χωρίς αυτούς του δύο βουλευτές. Βλέποντας πως τα πράγματα είναι οριακά εγώ καταλαβαίνω πως θέλουν να κάνουν κάποια συνδιαλλαγή της τελευταίας στιγμής. Δηλαδή να εξασφαλίσουν κάτι είτε για τους ίδιους είτε για το κόμμα τους. Βέβαια αυτά που φέρονται να έχουν ζητήσει νομίζω πως δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτά από τον Ζάεφ δηλαδή να γίνει προσδιορισμός ως πολίτες «Βόρειας Μακεδονίας», αυτό έρχεται σε αντίθεση με την ίδια στην συμφωνία των Πρεσπών, δεύτερον αποστερεί από τον Ζάεφ το κυριότερο επιχείρημα που έχει και να λέει πως «είμαστε Μακεδόνες» και τρίτον πως μπορεί να κερδίσει αυτούς τους δύο και να χάσει πολύ περισσότερους βουλευτές. Η Ρωσία ελέγχει σε σημαντικό βαθμό τον Ιβανόφ τον πρόεδρο της Δημοκρατίας και θα δούμε και εκεί τί είδους εμπόδια μπορεί να υπάρξουν» μας είπε ενδεικτικά για την παρούσα κατάσταση στην ΠΓΔΜ.

Σύμφωνα με τα όσα μας επίσης ο καθηγητής υπάρχει μια πρόνοια στο σύνταγμα των Σκοπίων σύμφωνα με την οποία η κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών μπορεί να γίνει και από τον πρόεδρο της Βουλής, αλλά για να δημοσιευτεί στην εφημερίδα της κυβέρνησης χρειάζεται η υπογραφή του προέδρου Ιβανόφ που ελέγχεται από την Μόσχα.

Το εμπόδιο Ιβάνοφ μπορεί να ξεπεραστεί μέσα στο 2019 με την αλλαγή του καθώς θα γίνουν προεδρικές εκλογές στην γειτονική χώρας. Αν βιαστει η Ελλάδα μπορεί να κυρώσει μια συμφωνία η οποία δεν θα έχει ολοκληρωθεί στην ΠΓΔΜ καθώς δεν θα έχει και την υπογραφή του προέδρου της ΠΓΔΜ και σε αυτή την περίπτωση κανείς δεν θα διασφαλίζει την Αθήνα.

Ο Ζάεφ δίνει «μάχη» για να βρει τους 80 βουλευτές για την ψήφιση της Συμφωνίας

Αναμένεται η συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής της πΓΔΜ, σχετικά με τις τροπολογίες του Συντάγματος και τον συνοδευτικό εφαρμοστικό Νόμο του Συντάγματος, που κατέθεσε η κυβέρνηση της χώρας, η οποία ήταν προγραμματισμένη να ξεκινήσει στις 13.00 ώρα Ελλάδος.

Η προγραμματισμένη για χθες συνεδρίαση της Βουλής μετατέθηκε για σήμερα, καθώς, όπως αναφέρουν τα ΜΜΕ των Σκοπίων, ο πρωθυπουργός της χώρας, Ζόραν Ζάεφ, δεν είχε εξασφαλίσει πλειοψηφία δύο τρίτων στη Βουλή (80 στους 120 βουλευτές), που είναι απαραίτητη για την αναθεώρηση του Συντάγματος, καθώς φαίνεται να υπολείπεται ένας βουλευτής για να εξασφαλιστεί η πλειοψηφία αυτή.

Για τον λόγο αυτό, είχε χθες εντατικές διαβουλεύσεις με το μικρό αντιπολιτευόμενο αλβανικό κόμμα «BESA» (διαθέτει δύο βουλευτές) για την εξεύρεση μίας τεχνικής διατύπωσης σε ό,τι αφορά τo άρθρο του εφαρμοστικού Νόμου του Συντάγματος για την υπηκοότητα, η οποία θα επιτρέψει την στήριξη των συνταγματικών τροπολογιών από το «BESA» και την επίτευξη της απαιτούμενης πλειοψηφίας δύο τρίτων.

«Αυτό που ζητά το "BESA" είναι μέσα από τη διατύπωση για την υπηκοότητα, «μακεδονική/πολίτες της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας», να μην δημιουργείται η εντύπωση πως οι Αλβανοί, οι Τούρκοι, οι Σέρβοι, οι Βλάχοι, οι Ρομά και οι άλλοι στη χώρα θα γίνουν Μακεδόνες. Αυτή είναι η ουσία. Εξετάζονται οι τεχνικές πτυχές για την εξεύρεση λύσης», ανέφερε χθες ο Ζόραν Ζάεφ.

Η πρόταση της κυβέρνησης του Ζόραν Ζάεφ όσον αφορά την υπηκόοτητα είναι να αποδίδεται αυτή ως «μακεδονική / πολίτης της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας». Το BESA κατέθεσε πρόταση σύμφωνα με την οποία «για τους πολίτες αλβανικής εθνοτικής καταγωγής, στις κανονιστικές αποφάσεις και τις άλλες πράξεις των κρατικών οργάνων, η υπηκοότητα στην μακεδονική γλώσσα θα αναφέρεται ως «μακεδονική/πολίτες της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας», στην αλβανική γλώσσα θα αναφέρεται ως «της Μακεδονίας / πολίτες της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας» και στα αγγλικά ως «Macedonian/citizen of the Republic of North Macedonia».

Σύμφωνα με όσα μεταδίδουν ορισμένα ΜΜΕ των Σκοπίων, φαίνεται πως έχει βρεθεί μία συμβιβαστική φόρμουλα για το θέμα αυτό και η κυβέρνηση του Ζόραν Ζάεφ εξασφαλίζει την απαιτούμενη πλειοψηφία των δύο τρίτων στη Βουλή, σχετικά με την τροποποίηση του Συντάγματος της χώρας.