Αναβάλλει το ταξίδι του στη Σερβία ο Μακρόν – Έφυγε εκτάκτως από το Eurogroup ο Λε Μερ

Αναβάλλει το ταξίδι του στη Σερβία ο Μακρόν – Έφυγε εκτάκτως από το Eurogroup ο Λε Μερ

«Η Γαλλία σε κατάσταση σοκ περιμένει απαντήσεις»

Επικίνδυνα τεταμένη παραμένει η κατάσταση στη Γαλλία. Σήμερα, μαθητές βγήκαν στους δρόμους για να διαδηλώσουν και αυτοί κατά της ακρίβειας, ενώ ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών, Μπρούνο Λε Μερ αναγκάστηκε να φύγει εκτάκτως από το Eurogroup για να επιστρέψει στη Γαλλία, χωρίς ωστόσο να διευκρινίζει το λόγο που τον έκανε να πάρει αυτή την απόφαση. Την ίδια ώρα, ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, ανέβαλε το προγραμματισμένο του ταξίδι του στη Σερβία λόγω της κρίσης που έχει ξεσπάσει με τα «κίτρινα γιλέκα». Το πρόγραμμα προέβλεπε ότι ο Εμανουέλ Μακρόν θα αναχωρούσε για το Βελιγράδι μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου την Τετάρτη και θα επέστρεφε στο Παρίσι την Πέμπτη.

Συγκρούσεις στην Τουλούζη

Συγκρούσεις ξέσπασαν σήμερα μεταξύ διαδηλωτών και των δυνάμεων επιβολής του νόμου στην Τουλούζη, κατά τη διάρκεια μιας διαδήλωσης μαθητών Λυκείου, που είχε ως αποτέλεσμα τον τραυματισμό τουλάχιστον δύο αστυνομικών και την προσαγωγή τουλάχιστον 6 ατόμων, μετά τις φθορές που προκλήθηκαν σε δρόμους, πεζοδρόμια αλλά και καταστήματα, όπως μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο επικαλούμενο αστυνομικές πηγές.

Περίπου 700 μαθητές Λυκείου, από διάφορα σχολεία της Τουλούζης, συγκεντρώθηκαν το μεσημέρι στο κέντρο της πόλης, αφού προκάλεσαν καταστροφές στη συνοικία Αρέν, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές. Το πλήθος προχώρησε στον βανδαλισμό ενός κοσμηματοπωλείου, χωρίς να έχει διευκρινιστεί εάν το κατάστημα λεηλατήθηκε.

Το τοπικό δίκτυο μέσων μαζικής μεταφοράς Tisseo ανέστειλε τα δρομολόγια σε δύο γραμμές του τραμ, σε όλες τις γραμμές των λεωφορείων και σε μία από τις γραμμές του μετρό «λόγω των διαδηλώσεων και για λόγους ασφαλείας», έγινε γνωστό σε ένα δελτίο τύπου.

Στην πλατεία του Καπιτωλίου, όπου κατέληξαν το απόγευμα, οι μαθητές, μαζί με άλλους διαδηλωτές, κινήθηκαν, έχοντας τα χέρια ψηλά στον αέρα, προς τις μονάδες αντιμετώπισης ταραχών φωνάζοντας το σύνθημα «Μακρόν, παραιτήσου».

Κατόπιν, όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο, το πλήθος έσπασε τον αστυνομικό κλοιό, ενώ τα μέλη των δυνάμεων ασφαλείας απώθησαν τους διαδηλωτές κάνοντας χρήση δακρυγόνων. Έξι άνθρωποι προσήχθησαν από τις αρχές, ενώ ένας έβδομος νέος απομακρύνθηκε από την αστυνομία με το πρόσωπο του καλυμμένο με αίμα, υπό τις αποδοκιμασίες περαστικών. Δύο αστυνομικοί τραυματίστηκαν.

Περισσότερα από 100 Λύκεια είχαν αποκλειστεί, μερικώς ή πλήρως, σήμερα το πρωί στη Γαλλία, στο πλαίσιο ενός κινήματος διαμαρτυρίας κατά των μεταρρυθμίσεων για την Εκπαίδευση και σε ορισμένες περιπτώσεις ως ένδειξη αλληλεγγύης προς το κίνημα των «κίτρινων γιλέκων», όπως έγινε γνωστό από το υπουργείο Παιδείας.

Στη Νίκαια, περίπου 1.000 μαθητές βγήκαν στους δρόμους για να συμπαρασταθούν στα «κίτρινα γιλέκα» φωνάζοντας «Μακρόν, παραιτήσου»

Εσπευσμένη επιστροφή Λε Μερ στη Γαλλία

Εν τω μεταξύ, ο πουργός Οικονομικών της Γαλλίας Μπρουνό Λε Μερ αποχώρησε εσπευσμένα από τη συνεδρίαση του Eurogroup στις Βρυξέλλες, προκειμένου να επιστρέψει στο Παρίσι για να συμμετάσχει σε κατεπείγουσα συνεδρίαση.

Ο Γάλλος αξιωματούχος δεν διευκρίνισε τι αφορά αυτή η πολύ σημαντική συνάντηση.

Σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Λε Μερ θα επιστρέψει αργότερα απόψε στη Βρυξέλλες όπου προσπαθεί να πείσει τους ομολόγους του για την αναγκαιότητα ενός κοινού προϋπολογισμού της ευρωζώνης και την επιβολή φόρου στις μεγάλες ιντερνετικές εταιρείες, δύο προτάσεις που συνιστούν βασικά σημεία στην πολιτική ατζέντα του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν.

Μποτιλιάρισμα χιλιομέτρων στα σύνορα με την Ισπανία

Εν τω μεταξύ, οι αποκλεισμοί δρόμων, στους οποίους προχώρησαν στη Γαλλία τα «κίτρινα γιλέκα», είχαν επιπτώσεις σήμερα στα σύνορα με την Ισπανία, όπου σημειώθηκαν ουρές χιλιομέτρων, καθώς έχουν μπλοκαριστεί χιλιάδες φορτηγά, σύμφωνα με τις περιφερειακές αρχές της Καταλονίας.

Στην παραμεθόριο περιοχή της Λα Ζονκέρα, το μποτιλιάρισμα έχει φθάσει τα 19 χιλιόμετρα στον αυτοκινητόδρομο ΑΡ-7, σύμφωνα με την καταλανική αρχή διαχείρισης της οδικής κυκλοφορίας που ανήρτησε στο Twitter εικόνες με τις ουρές που σχηματίζουν τα φορτηγά.

Από την πλευρά της η καταλανική κυβέρνηση επιβεβαίωσε ότι 3.000-4.000 φορτηγά έχουν αποκλειστεί στην περιοχή ως συνέπεια του κινήματος των «κίτρινων γιλέκων» στη Γαλλία.

Αρχίζουν επαφές

Η γαλλική κυβέρνηση βρίσκεται σε μια κούρσα με τον χρόνο για την εξεύρεση λύσης στη σοβαρή κρίση που έχει ξεσπάσει με τα κίτρινα γιλέκα», το κοινωνικό κίνημα που διαδηλώνει κατά της φορολογικής και κοινωνικής πολιτικής του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν.

Ο Γάλλος πρωθυπουργός Εντουάρ Φιλίπ άρχισε να δέχεται σήμερα με τη σειρά αρμόδιους αξιωματούχους: τη δήμαρχο του Παρισιού Αν Ινταλγκό, τους επικεφαλής των κύριων πολιτικών κομμάτων της Γαλλίας, πριν από τη συνάντηση που αναμένεται να έχει αύριο, Τρίτη, με τους εκπροσώπους των «κίτρινων γιλέκων». Η κυβέρνηση, η οποία δεν έχει περιθώριο να αντιμετωπίσει άλλη μια μέρα ταραχών όπως αυτές του Σαββάτου, δεν έχει κάνει διάλογο εδώ και τρεις εβδομάδες με το κίνημα αυτό.

Ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν επίσης δεν έχει μιλήσει δημοσίως μετά την επιστροφή του από την Αργεντινή χθες Κυριακή, τηρώντας σιγή ιχθύος και στέλνοντας στην πρώτη γραμμή τον πρωθυπουργό του για να προσπαθήσει να αποκλιμακώσει την πιο σοβαρή κρίση που έχει αντιμετωπίσει η κυβέρνησή του από την εκλογή του το 2017.

«Η Γαλλία σε κατάσταση σοκ περιμένει απαντήσεις», «Κ. Πρόεδρε, χρειάζονται απαντήσεις», ήταν οι τίτλοι αντίστοιχα των γαλλικών εφημερίδων Le Figaro και Le Parisien.

«Το σύνολο των διαβουλεύσεων, όπως και αυτές που έγιναν την περασμένη εβδομάδα, θα οδηγήσουν τον πρωθυπουργό να ανακοινώσει μέτρα που θα αποσκοπούν στο να επιτρέψουν την ήρεμη διεξαγωγή των αποκεντρωμένων διαβουλεύσεων που επιθυμεί ο πρόεδρος της Δημοκρατίας και την εξασφάλιση της διατήρησης της τάξης και του σεβασμού στον νόμο», αναφέρει η υπηρεσία Τύπου του πρωθυπουργού σε σημερινή ανακοίνωσή της.

«Προς το παρόν δεν έχουμε απάντηση», δήλωσε παράλληλα ο πρώτος γραμματέας του Σοσιαλιστικού Κόμματος Ολιβιέ Φορ, που ήταν ο πρώτος αρχηγός κόμματος που έγινε δεκτός από τον πρωθυπουργό.

Όλα τα πολιτικά ρεύματα θα έχουν την ευκαιρία να εκφράσουν τις απόψεις τους στον Εντουάρ Φιλίπ κατά τη διάρκεια της σημερινής ημέρας μαραθώνιων διαβουλεύσεων που θα έχει ο πρωθυπουργός οι οποίες αναμένεται να διαρκέσουν έως το βράδυ.

Η κυβέρνηση είναι ανοιχτή στο διάλογο με τα κίτρινα γιλέκα, αλλά δεν θέλει να κρύψει τη σκόνη κάτω από το χαλί ανακοινώνοντας κάποια κίνηση όσον αφορά, για παράδειγμα, την αγοραστική δύναμη για να τα κατευνάσει, δήλωσε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Μπενζαμέν Γκριβό, σημειώνοντας ότι κάτι τέτοιο θα ήταν πολύ περιφρονητικό απέναντί τους. Κάτι τέτοιο δεν θα έλυνε το πρόβλημα, σημείωσε ο κ. Γκριβό.

Πέραν των διαβουλεύσεων του πρωθυπουργού, η κυβέρνηση ανακοίνωσε τη διεξαγωγή συζήτησης στην Εθνοσυνέλευση την Τετάρτη και στη Γερουσία την Πέμπτη, χωρίς ωστόσο να διευκρινίσει αν η συζήτηση αυτή θα καταλήξει σε κάποια ψηφοφορία.

Την ίδια ώρα, το συνδικάτο CGT κάλεσε σήμερα σε μια νέα μεγάλη ημέρα κινητοποιήσεων στις 14 Δεκεμβρίου με αίτημα άμεση αύξηση των μισθών, των συντάξεων και τη βελτίωση του συστήματος κοινωνικής προστασίας.

«Η απουσία συγκεκριμένων και άμεσων απαντήσεων από την κυβέρνηση και την εργοδοσία, η άρνησή τους να ξεκινήσουν πραγματικές διαπραγματεύσεις προκαλούν δικαιολογημένη οργή στον πληθυσμό», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το συνδικάτο αναφερόμενο στο κίνημα των «κίτρινων γιλέκων», την οργή του οποίου σημειώνει ότι συμμερίζεται.

Σοβαρό πλήγμα στην οικονομία

Οι τρεις εβδομάδες που διαρκούν οι κινητοποιήσεις του κινήματος των «κίτρινων γιλέκων» κατάφεραν σοβαρό πλήγμα στη γαλλική οικονομία, με τα καταστήματα λιανικής, τις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, τα κεντρικά καταστήματα και τα εστιατόρια να καταγράφουν σημαντική πτώση στα έσοδά τους, υποστήριξε σήμερα ο υπουργός Οικονομικών Μπρουνό Λεμέρ.

Σε δηλώσεις που έκανε μετά από συνάντηση με βιομηχανικές και επιχειρηματικές ενώσεις που επλήγησαν από τις κινητοποιήσεις, ο Λεμέρ σημείωσε ότι τα έσοδα αυτών των κλάδων μειώθηκαν σε ποσοστό 15-50%.

Αν και δεν έδωσε μια πιο συγκεκριμένη εικόνα των επιπτώσεων, ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών επισήμανε ότι οι μικρές επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου είδαν τα έσοδά τους να πέφτουν σε ποσοστό μεταξύ 20-40%, την ώρα που οι κρατήσεις στις ξενοδοχειακές μονάδες κατέγραψαν πτώση 15-25% και στα εστιατόρια, ανάλογα με την περιοχή που βρίσκονται, οι απώλειες στα έσοδα έφθασαν το 20-50%.

«Ο αντίκτυπος είναι σοβαρός και συνεχιζόμενος» είπε ο Λεμέρ, δίνοντας έμφαση στο γεγονός ότι το φαινόμενο αφορά ολόκληρη τη χώρα, αν και το Παρίσι, μετά τις ταραχές και τις λεηλασίες που σημειώθηκαν σε κεντρικές συνοικίες της γαλλικής πρωτεύουσας το Σάββατο, επλήγη ιδιαίτερα.

Το υπουργείο Οικονομικών της Γαλλίας δεν μπορεί προς το παρόν να μιλήσει σχετικά με τον αντίκτυπο που θα έχουν οι ταραχές στο ΑΕΠ της χώρας, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.