Η Rai για την κοινή παρουσία Παυλόπουλου-Ματαρέλλα στην παρέλαση

Η Rai για την κοινή παρουσία Παυλόπουλου-Ματαρέλλα στην παρέλαση

Οι απεσταλμένοι της στην Ελλάδα, τονίζουν στα ρεπορτάζ τους ότι οι δυο Πρόεδροι απέτισαν φόρο τιμής στους Ιταλούς στρατιώτες που εκτελέσθηκαν στην Κεφαλονιά

Η δημόσια τηλεόραση της Ιταλίας, η Rai, αναφέρεται σήμερα στην κοινή παρουσία των Προέδρων Ελλάδας και Ιταλίας Προκόπιου Παυλόπουλου και Σέρτζιο Ματαρέλλα στις τελετές μνήμης για την 28η Οκτωβρίου.

Οι απεσταλμένοι της Rai στην Ελλάδα, τονίζουν στα ρεπορτάζ τους ότι οι δυο Πρόεδροι απέτισαν φόρο τιμής στους Ιταλούς στρατιώτες που εκτελέσθηκαν στην Κεφαλονιά, λόγω της άρνησής τους να παραδώσουν τα όπλα τους στους Γερμανούς.

«Οι δυο Πρόεδροι τίμησαν την ημέρα του Όχι της Ελλάδας στο τελεσίγραφο του Μπενίτο Μουσολίνι, κατά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Το μήνυμά τους, σήμερα, είναι ότι η ειρήνη που μπόρεσε να οικοδομηθεί, πρέπει να συνεχίσει να διαφυλάττεται και να οικοδομείται διαμέσου της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Διότι χώρες που αναμετρήθηκαν στρατιωτικά, τώρα ζουν ενωμένες, σε συνθήκες συνεργασίας», τονίζει η ιταλική τηλεόραση.

Παυλόπουλος: Ελλάδα και Ιταλία αφήνουμε πίσω εκείνα που μας δίχασαν στο παρελθόν

Την αποφασιστικότητα των δύο χωρών, Ελλάδας και Ιταλίας, να αγωνισθούν εναντίον «όλων των άκρως επικίνδυνων αντιευρωπαϊκών μορφωμάτων», υπογράμμισε στη δήλωσή του ο Πρ. Παυλόπουλος από την Κεφαλονιά, όπου από κοινού με τον Ιταλό ομόλογό του, Sergio Mattarella, απέτισαν φόρο τιμής στους πεσόντες Ιταλούς στρατιώτες της Μεραρχίας Acqui. «Για να υπερασπισθούμε απέναντί τους το Ευρωπαϊκό Οικοδόμημα και να μην βιώσουμε, ποτέ ξανά, τους εφιάλτες του παρελθόντος», τόνισε συμπερασματικά ο κ. Παυλόπουλος.

Στη δήλωσή του, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, αναλυτικά, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας επεσήμανε ότι «στο δρόμο που χάραξαν οι προκάτοχοί μας, κ.κ. Κάρολος Παπούλιας και Giorgio Napolitano, την 25η Απριλίου 2007, αποτίουμε σήμερα, από κοινού με τον Πρόεδρο της Ιταλικής Δημοκρατίας, Φίλο και μεγάλο Ευρωπαίο κ. Sergio Mattarella, στο πλαίσιο ενός κορυφαίου συμβολισμού, φόρο τιμής στην Μνήμη των Ιταλών της Μεραρχίας Acqui, οι οποίοι έπεσαν, εδώ στην Κεφαλονιά, θύματα της ναζιστικής βαρβαρότητας.

«Με τον τρόπο αυτόν», σημείωσε με έμφαση ο κ. Παυλόπουλος, «αποδεικνύουμε ότι Ελλάδα και Ιταλία αφήνουμε πίσω εκείνα που μας δίχασαν στο παρελθόν. Πλην όμως, πάντα διδασκόμενοι από την πικρή εμπειρία του φασισμού και της εγκληματικής συνεργασίας του με το ναζισμό, δηλώνουμε αποφασισμένοι ν’ αγωνισθούμε εναντίον όλων των άκρως επικίνδυνων αντιευρωπαϊκών μορφωμάτων λαϊκισμού, όπου και αν αναφύονται, τα οποία "νοσταλγούν" το φασισμό και το ναζισμό, για να υπερασπισθούμε απέναντί τους το Ευρωπαϊκό Οικοδόμημα και να μην βιώσουμε, ποτέ ξανά, τους εφιάλτες του παρελθόντος».