Η στρατιωτική παρέλαση της Θεσσαλονίκης

Η στρατιωτική παρέλαση της Θεσσαλονίκης

Επετειακό βίντεο από το Γενικό Επιτελείο Στρατού

Ολοκληρώθηκε η μεγάλη στρατιωτική παρέλαση στη Θεσσαλονίκη με την οποία κορυφώνονται οι εορταστικές εκδηλώσεις για την 28η Οκτωβρίου.

Η παρέλαση πραγματοποιήθηκε ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου και του ομολόγου του της Ιταλίας Σέρτζιο Ματαρέλα.

Το μεγάλο «ΟΧΙ» της 28ης Οκτωβρίου 1940 παραμένει διδακτικά επίκαιρο και πρέπει να εμπνέει και στον αγώνα για την υπεράσπιση του ευρωπαϊκού οικοδομήματος απέναντι στους νοσταλγούς του φασισμού και του ναζισμού, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, αναφερόμενος και στο μήνυμα της κοινής παρουσίας με τον Πρόεδρο της Ιταλικής Δημοκρατίας Σέρτζιο Ματαρέλα στην εξέδρα των επισήμων.

«Η Ιστορία έχει αποδείξει, με αμάχητα τεκμήρια, ότι το μεγάλο «ΟΧΙ» του ελληνικού λαού την 28η Οκτωβρίου 1940 ήταν -και παραμένει πάντα, μάλιστα δε υπό όρους άκρως διδακτικής επικαιρότητας- ένα μεγάλο «ΝΑΙ» στην Ελευθερία και στην Δημοκρατία. Και είναι αυτή ακριβώς η διδακτική επικαιρότητα του «ΟΧΙ» της 28ης Οκτωβρίου 1940, η οποία πρέπει να μας εμπνέει, πέραν των άλλων, και στον αγώνα για την υπεράσπιση του ευρωπαϊκού οικοδομήματος, απέναντι στα άκρως επικίνδυνα μορφώματα του ρατσιστικού λαϊκισμού, τα οποία επιβουλεύονται, ευθέως και απροκαλύπτως, τα θεμέλιά του και την παγκόσμιας εμβέλειας αποστολή του» είπε ο κ. Παυλόπουλος μετά την ολοκλήρωση της στρατιωτικής παρέλασης και συνέχισε:

«Αυτό τον αγώνα υπεράσπισης του ευρωπαϊκού οικοδομήματος σηματοδοτεί, με κορυφαίο μάλιστα συμβολισμό, η παρουσία σήμερα στην Θεσσαλονίκη του Προέδρου της Ιταλικής Δημοκρατίας, του φίλου και μεγάλου Ευρωπαίου Σέρτζιο Ματαρέλα. Με την έννοια ότι Ελλάδα και Ιταλία αφήνουμε πίσω εκείνα που μας δίχασαν στο παρελθόν. Πλην όμως, πάντα διδασκόμενοι από την πικρή εμπειρία του φασισμού και της εγκληματικής συνεργασίας του με το ναζισμό, δηλώνουμε αποφασισμένοι ν΄ αγωνισθούμε εναντίον όλων των μορφωμάτων που προανέφερα, και τα οποία "νοσταλγούν" τον φασισμό και το ναζισμό, για να υπερασπισθούμε, απέναντί τους, το ευρωπαϊκό οικοδόμημα και να μην βιώσουμε, ποτέ ξανά, τους εφιάλτες του παρελθόντος».

Τις εντυπώσεις στην παρέλαση κέρδισε και φέτος η επίδειξη ακριβείας με επικίνδυνους ελιγμούς που έκανε μαχητικό αεροσκάφος της Πολεμικής Αεροπορίας τύπου F 16, της ομάδας «Ζευς», πάνω από τη νέα παραλία. Ολοκληρώνοντας την επίδειξη ο πιλότος της 115ης Πτέρυγας Μάχης, επισμηναγός Γιώργος Παπαδάκης, έστειλε το δικό του μήνυμα μέσα από το αεροσκάφος λέγοντας: «Καλημέρα Θεσσαλονίκη, Καλημέρα Μακεδονία. Το ΟΧΙ των Ελλήνων αποτελεί πηγή ενότητας και συνεργασίας, όπως αποδεικνύει και η παρουσία του Προέδρου της Ιταλικής Δημοκρατίας. Ας ατενίσουμε το μέλλον με ελπίδα και αισιοδοξία. Χρόνια πολλά».

Μετά την ολοκλήρωση της παρέλασης ο κ. Παυλόπουλος χαιρέτισε απογόνους βετεράνων και ο κ. Ματαρέλα ομάδα πέντε Ιταλών στρατιωτικών.

Πλήθος κόσμου παρακολούθησε νωρίτερα τα στρατευμένα νιάτα της Ελλάδας να παρελαύνουν ενώπιον της Πολιτειακής, εκπροσώπων της Πολιτικής και Θρησκευτικής Αρχής του τόπου σε άρτιους σχηματισμούς.

Οι ανάπηροι πολέμου έδωσαν για μια ακόμη φορά το παρόν αποσπώντας το χειροκρότημα.

Μονάδες πεζοπόρων τμημάτων του Γ Σώματος Στρατού αλλά και της Πολεμικής Αεροπορίας, του Πολεμικού Ναυτικού και των σωμάτων Ασφαλείας παρέλασαν επιδεικνύοντας τον εξοπλισμό που διαθέτουν με το υστέρημα του ελληνικού λαού.

Οι Ειδικές Δυνάμεις και η Προεδρική φρουρά ξεσήκωσαν τον ενθουσιασμό του κόσμου και απέσπασαν χειροκροτήματα με το παράστημά τους και την αποφασιστικότητα στο βλέμμα τους.

Όπως πάντα μηχανοκίνητες μονάδες τεθωρακισμένων εντυπωσίασαν στο πέρασμά τους με τον όγκο αλλά την αυστηρή πειθαρχεία που τις διακρίνει.

Σχηματισμοί μαχητικών και ελικοπτέρων που πέταξαν πάνω από τον χώρο της παρέλασης τράβηξαν την προσοχή του κόσμου υπενθυμίζοντας πως είναι πάντα σε ετοιμότητα προάσπισης του Εθνικού Εναέριου Χώρου.

Στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης βρίσκονταν ελλιμενισμένα πολεμικά πλοία του στόλου που σήμερα είναι και επισκέψιμα από τους κατοίκους της πόλης.

Το Γενικό Επιτελείο Στρατού έδωσε στην δημοσιότητα και ένα επετειακό βίντεο.

Παρακαλούμε περιμένετε ...