«Κύμα» τρομο-πακέτων σαρώνει τις ΗΠΑ – Αυξημένα μέτρα ασφαλείας στη Ν. Υόρκη

«Κύμα» τρομο-πακέτων σαρώνει τις ΗΠΑ – Αυξημένα μέτρα ασφαλείας στη Ν. Υόρκη

Συναγερμός στις ΗΠΑ από πακέτα που περιέχουν εκρηκτικούς μηχανισμούς - Φθάνουν το ένα μετά το άλλο

Σε κατάσταση συναγερμού τέθηκαν σήμερα οι Ηνωμένες Πολιτείες από πακέτα με εκρηκτικούς μηχανισμούς που εστάλησαν μαζικά σε στελέχη των Δημοκρατικών, μεταξύ των οποίων ο τέως πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα και η πρώην υπουργός Εξωτερικών, Χίλαρι Κλίντον. Μόλις λίγα 24ωρα μετά τον εντοπισμό εκρηκτικού μηχανισμού κοντά στο σπίτι του Τζόρτζ Σόρος, στη Νέα Υόρκη, ανακοινώθηκε πως εντοπίστηκαν αντίστοιχοι εκρηκτικοί μηχανισμοί σε αλληλογραφία με παραλήπτες τον τέως πρόεδρο των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάκα και την πρώην υπουργό Εξωτερικών, Χίλαρι Κλίντον. Αμέσως μετά, ανακοινώθηκε η εκκένωση του ουρανοξύστη Time Warner Center, όπου στεγάζονται και τα γραφεία του CNN.

Σε μία προσπάθεια να ηρεμήσει τους Νεοϋορκέζους μετά την εκκένωση του Time Warner Center, στη Νέα Υόρκη, ο δήμαρχος της πόλης, Μπιλ ντε Μπλάζιο, ανακοίνωσε πως ενισχύονται τα μέτρα ασφαλείας.  Ο δήμαρχος κατήγγειλε ότι υπήρξε πρόθεση κάποιων να τρομοκρατήσουν την πόλη και διαβεβαίωσε πως δεν υφίστανται πλέον απειλές για την πόλη. «Διανύουμε μια περίοδο όπου οι πολίτες νιώθουν πολύ μίσος στην ατμόσφαιρα. Η περίοδος είναι οδυνηρή, όμως θα περάσει».

Σύμφωνα με την αστυνομία, μαζί με τον εκρηκτικό μηχανισμό που εντοπίστηκε στον ουρανοξύστη βρέθηκε κι ένας φάκελος που περιείχε λευκή σκόνη. Σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο CNN, το δέμα είχε σταλεί στον Τζον Μπρέναν, τον πρώην διευθυντή της CIA και σχολιαστή στο CNN, που αποδοκιμάζει δημοσίως τη διοίκηση Τραμπ.

Νωρίτερα, πληροφορίες του CNN έκαναν λόγο για για ύποπτο πακέτο που προοριζόταν και για το Λευκό Οίκο, όμως πηγή μέσα από το Λευκό Οίκο διέψευσε την πληροφορία.

Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν πως ύποπτο δέμα εντοπίστηκε κοντά στο γραφείο της γερουσιαστή του Δημοκρατικού Κόμματος Ντέμπι Γουάσερμαν-Σουλτς, πρώην προέδρου της Εθνικής Επιτροπής του Δημοκρατικού Κόμματος, που ωθήθηκε σε παραίτηση το 2016, αφού κατηγορήθηκε ότι ευνόησε τη Χίλαρι Κλίντον έναντι του Μπέρνι Σάντερς στις προκριματικές εκλογές.

Ο κυβερνήτης της Νέας Υόρκης, Άντριου Κουόμο, των Δημοκρατικών γνωστοποίησε επίσης ότι εστάλη ύποπτος μηχανισμός στο γραφείο του στο Μανχάταν, ωστόσο, οι αρχές μιλούν για λάθος συναγερμό. Μεταξύ των στόχων βρέθηκε και ο Έρικ Χόλντερ, πρώην γενικός εισαγγελέας επί προεδρίας Ομπάμα.

Με ανακοίνωσή της, η γερουσιαστής των Δημοκρατικών, Μαξίμ Ουότερος, επιβεβαίωσε επίσης ότι στο γραφείο της στην Ουάσιγκτον βρέθηκε ύποπτο δέμα.

Προς το παρόν δεν υπάρχει ανάληψη ευθύνης. Όμως, ο υπεύθυνος του γραφείου αντιτρομοκρατίας του FBI στη Νέα Υόρκη Μπράιαν Πάαρμαν είπε ότι επρόκειτο για συντονισμένες αποστολές. «Φαίνεται ότι ένα ή περισσότερα πρόσωπα έστειλαν πολλά παρόμοια δέματα».

Νωρίτερα, είχε εκκενωθεί και το γραφείο της γερουσιαστή των Δημοκρατικών, Καμάλα Χάρις, στο Σαν Ντιέγκο της Καλιφόρνιας, όμως δεν εντοπίστηκε κάτι. Σύμφωνα με την εκπρόσωπο της Χάρις, τα ύποπτα δέματα δεν είχαν ως παραλήπτη τη Χάρις ή κάποιο άλλο πρόσωπο στο γραφείο της. Να σημειωθεί πως στο ίδιο κτίριο στεγάζονται και τα γραφεία της εφημερίδας San Diego Union-Tribune.

 

«Η πολιτική βία δεν θα γίνει ανεκτή»

Ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, απηύθυνε έκκληση για ενότητα και προειδοποίησε πως η «πολιτική βία» δεν θα γίνει ανεκτή στις ΗΠΑ. «Σε στιγμές όπως αυτή εδώ, πρέπει να ενωθούμε. Οι ενέργειες και οι απειλές πολιτικής βίας δεν έχουν θέση στις ΗΠΑ».

«Είμαστε πάρα πολύ θυμωμένοι, ταραγμένοι και δυσαρεστημένοι με όσα είδαμε σήμερα το πρωί και θα διαλευκάνουμε την υπόθεση» υποσχέθηκε ο πρόεδρος των ΗΠΑ. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι εκρηκτικοί μηχανισμοί βρίσκονται στο μικροσκόπιο των αρχών και οι «υπεύθυνοι αυτών των ποταπών ενεργειών θα οδηγηθούν στη Δικαιοσύνη». «Η ασφάλεια των Αμερικανών πολιτών είναι η βασικότερη και απόλυτη προτεραιότητά μου».

Τις άνανδρες, όπως είπε, επιθέσεις κατήγγειλε και η Μελάνια Τραμπ. «Δεν μπορούμε να ανεχθούμε αυτές τις άνανδρες επιθέσεις και καταδικάζω απερίφραστα όλους όσοι επιλέγουν τη βία».

Η εκκένωση του Time Warner Center

Νωρίτερα, εκκενώθηκε το συγκρότημα του Time Warner Center στην πόλη της Νέας Υόρκης, όπου μεταξύ άλλων στεγάζονται και τα γραφεία του CNN, μετά από ύποπτο δέμα, αλλά και φάκελο που περιείχε λευκή σκόνη. Η αστυνομίας της Νέας Υόρκης σήμανε συναγερμό καλώντας τον κόσμο να «βρει καταφύγιο επί τόπου» δηλαδή να παραμείνουν προφυλαγμένοι σε κλειστούς χώρους.

Η αστυνομία της Νέας Υόρκης ανέφερε ότι ένα ύποπτο δέμα βρέθηκε λίγα λεπτά πριν από τις 10 το πρωί, τοπική ώρα. Δημοσιογράφος του CNN έγραψε στο Twitter ότι εκκενώθηκαν και τα στούντιο του δικτύου που στεγάζονται στους δίδυμους ουρανοξύστες, στη δυτική πλευρά του Κολόμπους Σερκλ.

Τα δέματα σε Ομπάμπα - Κλίντον

Ύποπτα δέματα είχαν σταλεί νωρίτερα στον τέως πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα και την πρώην υπουργό Εξωτερικών και υποψήφια για την προεδρία Χίλαρι Κλίντον.

Η Μυστική Υπηρεσία, που είναι υπεύθυνη για την προστασία των πρώην και νυν υψηλόβαθμων αξιωματούχων, ανέφερε ότι τα δέματα εντοπίστηκαν στα κέντρα διαλογής της αλληλογραφίας, πριν φτάσουν στον τελικό προορισμό τους, δηλαδή στα σπίτια των δύο κορυφαίων στελεχών του Δημοκρατικού Κόμματος.

Το δέμα που είχε ως παραλήπτρια τη Χίλαρι Κλίντον βρέθηκε αργά το βράδυ της Τρίτης ενώ εκείνο που είχε σταλεί στον Ομπάμα εντοπίστηκε νωρίς σήμερα το πρωί, κατά τον συνήθη έλεγχο ρουτίνας της αλληλογραφίας τους. Κανένας από τους δύο δεν διέτρεξε κίνδυνο.

Έντονη αντίδραση από Τραμπ

Ο Λευκός Οίκος, με ανακοίνωση που εξέδωσε, καταδίκασε τις απόπειρες επίθεσης εναντίον του Ομπάμα και της Κλίντον. «Αυτές οι εκφοβιστικές ενέργειες είναι κατάπτυστες και σε όποιον ευθύνεται για αυτές θα αποδοδούν ευθύνες με βάση τον νόμο» είπε η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Σάρα Σάντερς.

Ο Αμερικανός πρόεδρος έκανε retweet σε ανάρτηση του αντιπροέδρου, Μάικ Πενς, στο Twitter, με την οποία ο κ. Πενς καταδίκαζε έντονα τις εν λόγω επιθέσεις και υποστήριζε πως οι υπεύθυνοι θα λογοδοτήσουν στη Δικαιοσύνη. Στο retweet του ο Ντόναλντ Τραμπ εξέφρασε την πλήρη ταύτισή του με τις δηλώσεις Πενς.

«Διανύουμε περίοδο αναταράξεων»

«Είναι μια περίοδος αναταράξεων, μια περίοδος βαθιών διχασμών και εμείς πρέπει να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να καταφέρουμε να παραμείνουμε ενωμένοι» δήλωσε από τη Φλόριντα η Χίλαρι Κλίντον, όπου αναμενόταν να παραστεί σε προεκλογική εκδήλωση ενόψει των ενδιάμεσων εκλογών της 6ης Νοεμβρίου. Η Κλίντον διαβεβαίωσε επίσης ότι η οικογένειά της είναι καλά.

Το δέμα που απευθυνόταν στην Κλίντον, με διεύθυνση το σπίτι της στην Τσαπάκουα της Νέας Υόρκης, περιείχε έναν εκρηκτικό μηχανισμό, σύμφωνα με την εφημερίδα New York Times. Ένας παρόμοιος μηχανισμός είχε τοποθετηθεί πριν από δύο ημέρες σε γραμματοκιβώτιο στο σπίτι του δισεκατομμυριούχου, Τζορτζ Σόρος, στο προάστιο Κάτονα της Νέας Υόρκης, που απέχει μόλις 15 χιλιόμετρα από το σπίτι των Κλίντον.

«Τίποτα δεν έφτασε στο σπίτι τους» ανέφερε σε μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ο εκπρόσωπος του πρώην προέδρου Μπιλ Κλίντον. Μια εκπρόσωπος της συζύγου του παρέπεμψε για περισσότερες διευκρινίσεις στη Μυστική Υπηρεσία.

Η εκπρόσωπος των Ομπάμα απέφυγε να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο. Από την πλευρά της η αστυνομία του Τσαπάκουα ανέφερε ότι οι τοπικές αρχές βοηθούν το FBI και τη Μυστική Υπηρεσία στις έρευνές τους.

Το FBI με tweet του επιβεβαιώνει πως εντοπίστηκε ύποπτο πακέτο κοντά στην κατοικία του Μπαράκ Ομπάμα και, όπως ανέφερε, βρίσκεται σε εξέλιξη σχετική έρευνα.