Συναγερμός στις ΗΠΑ για «ύποπτα» πακέτα

Συναγερμός στις ΗΠΑ για «ύποπτα» πακέτα

Πριν από λίγες ημέρες είχε εντοπιστεί ανάλογος μηχανισμός έξω από το σπίτι του Τζορτζ Σόρος

Μόλις λίγα 24ωρα μετά την ανακοίνωση ότι εντοπίστηκε εκρηκτικός μηχανισμός κοντά στο σπίτι του Τζόρτζ Σόρος, στη Νέα Υόρκη, στόχοι αγνώστων τρομοκρατών φέρονται να έγιναν και ο τέως πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, όπως και η πρώην υπουργός Εξωτερικών, Χίλαρι Κλίντον. Πληροφορίες του CNN έκαναν λόγο για ύποπτο πακέτο που προοριζόταν και για το Λευκό Οίκο, όμως πηγή μέσα από το Λευκό Οίκο διέψευσε την πληροφορία. Νεότερες πληροφορίες αναφέρουν πως εκκενώθηκε το γραφείο της βουλευτή του Δημοκρατικού Κόμματος, Ντέμπι Γουάσερμαν-Σουλτς στη Φλόριντα, καθώς εντοπίστηκε ύποπτο δέμα. Η Γουάσερμαν-Σουλτς είναι η πρώην πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής του Δημοκρατικού Κόμματος.

Νωρίτερα, εκκενώθηκε και το συγκρότημα του Time Warner Center στην πόλη της Νέας Υόρκης, όπου μεταξύ άλλων στεγάζονται και τα γραφεία του CNN, καθώς υπήρξαν αναφορές για εντοπισμό ύποπτου μηχανισμού. Η αστυνομίας της Νέας Υόρκης σήμανε συναγερμό καλώντας τον κόσμο να «βρει καταφύγιο επί τόπου» δηλαδή να παραμείνουν προφυλαγμένοι σε κλειστούς χώρους.

Η αστυνομία της Νέας Υόρκης ανέφερε ότι ένα ύποπτο δέμα βρέθηκε λίγα λεπτά πριν από τις 10 το πρωί, τοπική ώρα. Δημοσιογράφος του CNN έγραψε στο Twitter ότι εκκενώθηκαν και τα στούντιο του δικτύου που στεγάζονται στους δίδυμους ουρανοξύστες, στη δυτική πλευρά του Κολόμπους Σερκλ.

Τα δέματα σε Ομπάμπα - Κλίντον

Την ίδια ώρα, οι ομοσπονδιακές αρχές ερευνούν τα ύποπτα δέματα που στάλθηκαν στον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα και την πρώην υπουργό Εξωτερικών και υποψήφια για την προεδρία Χίλαρι Κλίντον.

Η Μυστική Υπηρεσία, που είναι υπεύθυνη για την προστασία των πρώην και νυν υψηλόβαθμων αξιωματούχων, ανέφερε ότι τα δέματα εντοπίστηκαν στα κέντρα διαλογής της αλληλογραφίας, πριν φτάσουν στον τελικό προορισμό τους, δηλαδή στα σπίτια των δύο κορυφαίων στελεχών του Δημοκρατικού Κόμματος.

Το δέμα που είχε ως παραλήπτρια τη Χίλαρι Κλίντον βρέθηκε αργά το βράδυ της Τρίτης ενώ εκείνο που είχε σταλεί στον Ομπάμα εντοπίστηκε νωρίς σήμερα το πρωί, κατά τον συνήθη έλεγχο ρουτίνας της αλληλογραφίας τους. Κανένας από τους δύο δεν διέτρεξε κίνδυνο.

Έντονη αντίδραση από Τραμπ

Ο Λευκός Οίκος, με ανακοίνωση που εξέδωσε, καταδίκασε τις απόπειρες επίθεσης εναντίον του Ομπάμα και της Κλίντον. «Αυτές οι εκφοβιστικές ενέργειες είναι κατάπτυστες και σε όποιον ευθύνεται για αυτές θα αποδοδούν ευθύνες με βάση τον νόμο» είπε η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Σάρα Σάντερς.

Ο Αμερικανός πρόεδρος έκανε retweet σε ανάρτηση του αντιπροέδρου, Μάικ Πενς, στο Twitter, με την οποία καταδίκαζε έντονα τις εν λόγω επιθέσεις και υποστήριζε πως οι υπεύθυνοι θα λογοδοτήσουν στη Δικαιοσύνη. Στο retweet του ο Ντόναλντ Τραμπ εξέφρασε την πλήρη ταύτισή του με τις δηλώσεις Πενς.

Το δέμα που απευθυνόταν στην Κλίντον, με διεύθυνση το σπίτι της στην Τσαπάκουα της Νέας Υόρκης, περιείχε έναν εκρηκτικό μηχανισμό, σύμφωνα με την εφημερίδα New York Times.

Ένας παρόμοιος μηχανισμός είχε τοποθετηθεί πριν από δύο ημέρες σε γραμματοκιβώτιο στο σπίτι του δισεκατομμυριούχου, Τζορτζ Σόρος, στο προάστιο Κάτονα της Νέας Υόρκης, που απέχει μόλις 15 χιλιόμετρα από το σπίτι των Κλίντον.

«Τίποτα δεν έφτασε στο σπίτι τους» ανέφερε σε μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ο εκπρόσωπος του πρώην προέδρου Μπιλ Κλίντον. Μια εκπρόσωπος της συζύγου του παρέπεμψε για περισσότερες διευκρινίσεις στη Μυστική Υπηρεσία.

Η εκπρόσωπος των Ομπάμα απέφυγε να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο. Από την πλευρά της η αστυνομία του Τσαπάκουα ανέφερε ότι οι τοπικές αρχές βοηθούν το FBI και τη Μυστική Υπηρεσία στις έρευνές τους.

Το FBI με tweet του επιβεβαιώνει πως εντοπίστηκε ύποπτο πακέτο κοντά στην κατοικία του Μπαράκ Ομπάμα και, όπως αναφέρει, βρίσκεται σε εξέλιξη σχετική έρευνα.