Μπορούν άραγε τα χρήματα να αγοράσουν την ευτυχία; Μια μαγική εξίσωση

Μπορούν άραγε τα χρήματα να αγοράσουν την ευτυχία; Μια μαγική εξίσωση

Τι απαντά ένας οικονομολόγος με εμπειρία 25 ετών στον χρηματοπιστωτικό τομέα

Την ώρα που τα λεφτά δύσκολα αγοράζουν την ευτυχία, η έλλειψή τους αγοράζει σίγουρα τη δυστυχία.

Υπάρχει όμως τρόπος να μετράς το επίπεδο ικανοποίησης που εξασφαλίζουν τα χρήματα ή το πράγμα είναι εξόχως υποκειμενικό;

Αν αλλάξουμε προοπτική και δούμε τα χρήματα αλλιώς, ίσως αλλάξουμε και τον τρόπο που στεκόμαστε απέναντί τους. Γιατί εκεί ενδεχομένως εδράζεται το πρόβλημα, πως ο ορισμός που δίνουμε στον πλούτο και την ευτυχία είναι γεμάτος ψεγάδια.

Σε αυτό αποπειράται να απαντήσει ο οικονομολόγος Allan S. Roth, επενδυτικός σύμβουλος και ιδρυτής της Wealth Logic, με εμπειρία 25 ετών στον χρηματοπιστωτικό τομέα. Λέγοντας πως υπάρχει τρόπος να μετράμε αλλιώς τα λεφτά ώστε να αυξήσουμε τον πλούτο μας αλλά και να ζήσουμε μια πιο ευτυχισμένη και γεμάτη ζωή.

Αφού ισχυριστεί πως το χρήμα συνδέεται για τον περισσότερο κόσμο με λέξεις όπως ελευθερία, επιλογές, χαρά, για κείνον δεν είναι παρά μέσο που σου επιτρέπει να αρχίσεις να κυνηγάς την ευτυχία.

«Το ερώτημα είναι πόσο πλούσιος πρέπει να είσαι για να πετύχεις αυτή την ελευθερία; Είναι 250.000 δολάρια ή 2,5 εκατ. δολάρια; Η απάντηση είναι δύσκολη, καθώς και τα δύο ποσά μπορεί να είναι αρκετά ή να υπολείπονται. Πιστεύω πως αυτός με τα 2,5 εκατ. μπορεί να καταλήξει φτωχός, ενώ εκείνος με τα 250.000 δολάρια μπορεί να είναι πλούσιος. Κι αυτό γιατί μετράω τον οικονομικό πλούτο με χρόνο, όχι με λεφτά».

Η μαγική εξίσωση του Roth αποκρυσταλλώνεται λοιπόν στο εξής: «Πλούτος σε χρόνια = περιουσία σε δολάρια / ετήσια έξοδα». Το μόνο πράγμα που έχουμε και δεν αναπληρώνεται, μας λέει, είναι ο χρόνος. Μπορούμε να αποκτήσουμε περισσότερα λεφτά στη ζωή μας, αλλά όχι και χρόνο. Αν λοιπόν ο άνθρωπος με τα 2,5 εκατ. δολάρια χρειάζεται 1 εκατομμύριο τον χρόνο για να ζει ευτυχισμένος, τότε είναι στην πραγματικότητα φτωχός, μιας και έχει μπροστά του μόλις 2,5 χρόνια χαράς.

Ο άνθρωπος με τα 250.000 δολάρια, από την άλλη, αν χρειάζεται 10.000 δολάρια τον χρόνο για να είναι ικανοποιημένος, τότε είναι πλούσιος και έχει μπροστά του 25 χρόνια πλούτου. «Αυτή η απλή συνταγή έχει σημαντικές συνέπειες», υποδεικνύει, «γιατί μπορείς είτε να αυξήσεις την περιουσία σου σε δολάρια, κάτι που θα πάρει πάρα πολύ χρόνο, ή να περιορίσεις απλώς τα ετήσια έξοδά σου, γεγονός που θα έχει άμεσο αντίκτυπο στον πλούτο σου σε χρόνια».

Η οικονομική ανεξαρτησία είναι το κλειδί για την ευτυχία, μας λέει. Ας μην ονειρευόμαστε λοιπόν πολλά λεφτά για να είμαστε ευτυχισμένοι. Περιορίζοντας τα ετήσια έξοδά μας, μπορούμε να φτάσουμε στον ίδιο προορισμό από την παράκαμψη.