Οι 120 της Βουλής των Σκοπίων αποφασίζουν για το «Βόρεια Μακεδονία»

Οι 120 της Βουλής των Σκοπίων αποφασίζουν για το «Βόρεια Μακεδονία»

Ξεκινά η πρώτη φάση της διαδικασίας επικύρωσης της Συμφωνίας των Πρεσπών

Ανοίγει σήμερα στην Βουλή των Σκοπίων η συζήτηση για τη Συμφωνία των Πρεσπών και τις συνταγματικές αλλαγές που προβλέπει, προκειμένου – μεταξύ άλλων- να μετονομαστεί η χώρα σε «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας».

Η πρώτη φάση της διαδικασίας ξεκινά στην Ολομέλεια. Θα διαρκέσει μέχρι 10 ημέρες και θα ολοκληρωθεί με ψηφοφορία, η οποία θα αφορά αποκλειστικά το αν θα προχωρήσει η διαδικασία τροποποίησης του Συντάγματος με βάση τις κατευθύνσεις που περιλαμβάνονται στην πρόταση της κυβέρνησης του Ζόραν Ζάεφ.

Για τη λήψη της σχετικής απόφασης απαιτείται πλειοψηφία δύο τρίτων (80 από τους 120 βουλευτές), ώστε η διαδικασία τροποποίησης του Συντάγματος να περάσει στα επόμενα στάδια που προβλέπει ο Κανονισμός της Βουλής.

Η πρόταση της κυβέρνησης του Ζόραν Ζάεφ για αλλαγή του Συντάγματος φέρεται να υποστηρίζεται από 72 βουλευτές και για να εξασφαλιστεί πλειοψηφία δύο τρίτων χρειάζεται η συγκατάθεση οχτώ βουλευτών του αντιπολιτευόμενου συνασπισμού, του οποίου ηγείται το VMRO-DPMNE, το οποίο διαθέτει 48 έδρες.