Ναι, η παγωμένη Ανταρκτική διαθέτει πυροσβεστική

Ναι, η παγωμένη Ανταρκτική διαθέτει πυροσβεστική

Το να πολεμάς τη φωτιά σε θερμοκρασίες ψύξης απαιτεί κάποιο εξειδικευμένο εξοπλισμό

Η πρόληψη και αντιμετώπιση πυρκαγιών σε ένα από τα πιο κρύα μέρη της γης ίσως να ακούγεται σαν την πιο απιθανή δουλειά, αλλά κάθε χρόνο στρατολογείται εδώ μια ομάδα πυροσβεστών.

«Υπάρχουν πυρκαγιές στην Ανταρκτική; Αυτή είναι πάντα η ερώτηση που μου κάνουν», λέει η Megan Branson, η οποία πέρασε πάνω από 24 μήνες στον πάγο ως πυροσβέστης και ως παραϊατρικό προσωπικό από το 2007 έως το 2010.

Και η απάντηση; «Ναι, αν και σπάνια...», σημειώνει. Την περίοδο Οκτώβριο με Μάρτιο, υπάρχουν περισσότεροι από 1.000 κάτοικοι στο σταθμό McMurdo του αμερικανικού προγράμματος των ΗΠΑ, καθιστώντας τον τον μεγαλύτερο οικισμό στην περιοχή.

Οι πτήσεις που προσγειώνονται στη βάση πρέπει, βάσει νόμου, να διαθέτουν και πλήρωμα πυρός.

Όπως συμβαίνει σε οποιαδήποτε πόλη, η κατασκευή πυρασφάλειας είναι σημαντική. «Υπάρχουν πολλά βαριά μηχανήματα, πολλές χημικές ουσίες και τοξικές ουσίες, πολλοί άνθρωποι ... και οι άνθρωποι είναι επιρρεπείς σε λάθη», λέει ο Branson.

Πώς γίνεται η πρόσληψη

Έχοντας αρχικά εκπαιδευτεί ως πυροσβέστης και παραϊατρικό προσωπικό, μετά την ολοκλήρωση της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης στις ΗΠΑ, η Branson υπέβαλε αίτηση για το πρόγραμμα της Ανταρκτικής, μετά από ένα αστείο με μια φίλη της.

«Είχα ολοκληρώσει την εκπαίδευσή μου, αποφοίτησα και αναζητούσα μια περιπέτεια (και το σημαντικότερο, μια δουλειά) ... Έχω μια περίεργη συνήθεια να κυνηγώ πράγματα που με τρομάζουν οπότε είπα ναι στην πρόκληση», λέει στο BBC.

«Δουλεύουμε ένα 24ωρο σερί και ρεπό την επομένη, και κάθε δεύτερη βδομάδα έχουμε μια επιπλέον ημέρα εκτός», σημειώνει και τονίζει πως μερικά από τα καθήκοντά τους είναι από τον καθαρισμό της μονάδας μέχρι τη διεξαγωγή επιθεωρήσεων γύρω από την πόλη - τον κύριο κόμβο επικοινωνίας για όλα τα οχήματα που έρχονται από και έξω από το νησί Ross, όπου βρίσκεται ο σταθμός McMurdo.

Όπως είναι φυσικό, το να πολεμάς τη φωτιά σε θερμοκρασίες ψύξης απαιτεί κάποιο εξειδικευμένο εξοπλισμό. Παραδόξως, το νερό εξακολουθεί να είναι η πρώτη επιλογή. Ο πυροσβεστικός σταθός διαθέτει αντλία για να αποφευχθεί η ψύξη του νερού.

Το να θυμηθεί να ανοίξει την αντλία είναι κάτι που έχει μάθε πολύ καλά, εξηγεί η Branson και ιδού γιατί: «Δεν θέλεις να είσαι ο άνθρωπος που θα παγώσει όλο το νερό...».