«Αλλαγή κλίματος» και κοινά συμφέροντα στις σχέσεις ΗΠΑ-Ρωσίας

«Αλλαγή κλίματος» και κοινά συμφέροντα στις σχέσεις ΗΠΑ-Ρωσίας

Συγκρατημένα αισιόδοξοι για το μέλλον οι δύο ηγέτες μετά την ιστορική πρώτη συνάντησή τους

Συγκρατημένα αισιόδοξοι για τις από εδώ και στο εξής σχέσεις ΗΠΑ και Ρωσίας εμφανίσθηκαν Ντόναλντ Τραμπ και Βλαντίμιρ Πούτιν αντίστοιχα στην κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν μετά τη συνάντησή τους στο Ελσίνκι.

Οι πρόεδροι της Ρωσίας και των ΗΠΑ συμμετείχαν σε δύο γύρους συνομιλιών οι οποίες διήρκεσαν περισσότερο από τέσσερις ώρες.

«Οι συνομιλίες μας αντικατοπτρίζουν την επιθυμία μας για αποκατάσταση της εμπιστοσύνης», υπογράμμισε ο Βλαντίμιρ Πούτιν κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου.

«Διανύουμε μια δύσκολη περίοδο στις μεταξύ μας σχέσεις», επισήμανε ο Ρώσος πρόεδρος, τονίζοντας ότι δεν υπάρχουν αντικειμενικοί λόγοι για αυτές τις δυσκολίες κι ότι ο Ψυχρός Πόλεμος έχει τελειώσει.

«Αντιμετωπίζουμε νέες προκλήσεις όπως η τρομοκρατία, τα παγκόσμια οικονομικά προβλήματα», σημείωσε ο ίδιος.

Ο Αμερικανός Πρόεδρος ξεκινώντας τις δηλώσεις του τόνισε, ότι η σημερινή συνάντηση με τον Ρώσο ομόλογό του ήταν «το ξεκίνημα μιας µακρόχρονης διαδικασίας με ισχυρό διάλογο με τη Ρωσία». Όπως είπε «έχουμε την ευκαιρία να κάνουμε κάποια σπουδαία πράγματα μαζί με τη Ρωσία», σημειώνοντας ότι και οι δύο χώρες ευθύνονται για την κατάσταση της σχέσης τους.

Τόνισε ακόμη, ότι είχε έναν πολύ παραγωγικό διάλογο με τον Βλαντίμιρ Πούτιν, σημειώνοντας ότι οι συνομιλίες ήταν πολύ καλές. «Ο εποικοδομητικός διάλογος με τη Ρωσία ανοίγει νέους δρόμους για την ειρήνη» τόνισε, λέγοντας χαρακτηριστικά «η σχέση μας έχει αλλάξε». Συμπλήρωσε δε, ότι «η διπλωματία, η συνεργασία είναι προτιμότερες από τη σύγκρουση και την εχθρότητα».

Ιράν, Συρία και Αμερικανικές εκλογές

Ο Ντόναλντ Τραμπ, υπογράμμισε τη σημασία άσκησης πίεσης ενάντια στο Ιράν και δήλωσε βέβαιος, ότι ο Πούτιν και η Ρωσία επιθυμούν να δώσουν ένα τέλος στη ταχεία εξάπλωση των πυρηνικών όπλων. Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ αναφέρθηκε ακόμη στην περιβόητη υπόθεση της φερόμενης ρωσικής ανάμιξης στις αμερικανικές εκλογές. Όπως είπε, η έρευνα των αμερικανικών αρχών για την υπόθεση είναι μια καταστροφή για τις ΗΠΑ, σημειώνοντας ότι δεν υπήρχε καμία συμπαιγνία, σημειώνοντας ότι «δεν γνωρίζω τον πρόεδρο (σ.σ. Πούτιν) για να συνεργήσω μαζί του». Ο Ρεπουμπλικάνος Πρόεδρος επανέλαβε αρκετές φορές στη συνέντευξη Τύπου, ότι δεν υπήρχε «καμία συμπαιγνία» στην αμερικανική προεδρική εκστρατεία. «Κέρδισα εύκολα τη Χίλαρι Κλίντον» είπε υποστηρίζοντας ότι «διεξάγαμε μια εξαιρετική εκστρατεία και για αυτό είμαι Πρόεδρος».

Αναφερόμενος στο θέμα ο Βλαντίμιρ Πούτιν, υπογράμμισε ότι η χώρα του δεν αναμείχθηκε ποτέ στις αμερικανικές εκλογές του 2016. Όσον αφορά στα υπόλοιπα θέματα, ο Ρώσος Πρόεδρος χαρακτήρισε τις συνομιλίες με τον Ντόναλντ Τραμπ «ειλικρινείς» και «χρήσιμες». «Είμαστε ικανοποιημένοι με τις συνομιλίες που είχαμε», είπε ο Πούτιν, ο οποίος επιβεβαίωσε ότι «οι θέσεις μας δεν συμφωνούν επί όλων των θεμάτων», τονίζοντας ωστόσο ότι οι συνομιλίες διεξήχθησαν σε καλό κλίμα». «Ελπίζω», είπε ο ίδιος, «ότι πλέον κατανοούμε καλύτερα ο ένας τον άλλο».

Σύμφωνα με τον Βλαντίμιρ Πούτιν, «ΗΠΑ και Ρωσία δεν μπορούν να επιλύσουν όλα τα προβλήματα, αλλά κάναμε ένα πρώτο βήμα. Αναφερόμενος στο θέμα της Συρίας είπε, ότι «υπάρχουν οι συνθήκες για μια αποτελεσματική συνεργασία στο θέμα». Αναφορικά με τις εξελίξεις με τη Βόρεια Κορέα, ο Πρόεδρος της Ρωσίας είπε, ότι η πρόοδος που έχει επιτευχθεί, οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην εμπλοκή του Ντόναλντ Τραμπ. Ο Πούτιν είπε ακόμη, ότι ο Αμερικανός Πρόεδρος έδωσε ιδιαίτερη σημασία στο θέμα της ασφάλειας του Ισραήλ.

Σχετικά με το Ιράν, ο Βλαντίμιρ Πούτιν σημείωσε, ότι «η Ουάσιγκτον γνωρίζει τη θέση μας για τη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης», ενώ για την Ουκρανία τόνισε ότι «η Ουάσιγκτον θα μπορούσε να πείσει το Κίεβο να συμμορφωθεί με την ειρηνευτική συμφωνία του Μινσκ». Όσον αφορά στην προσάρτηση της Κριμαίας, υποστήριξε ότι έγινε δημοψήφισμα με βάση το διεθνές δίκαιο και ο λαός της Κριμαίας επέλεξε την επανένωσή του με την Ρωσική Ομοσπονδία. Ως εκ τούτου, όπως είπε, δεν τίθεται θέμα επιστροφής της χερσονήσου στην Ουκρανία.