Πούτιν – Τραμπ: Πρέπει να μιλήσουμε για τη σχέση μας

Πούτιν – Τραμπ: Πρέπει να μιλήσουμε για τη σχέση μας

Με καλές προθέσεις ξεκίνησε η πρώτη συνάντηση κορυφής των δύο ηγετών

Με καθυστέρηση μίας ώρας ξεκίνησε στο Ελσίνκι η πρώτη συνάντηση κορυφής ανάμεσα στον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν.

Ο ένοικος του Λευκού Οίκου και ο ισχυρός άνδρας του Κρεμλίνου συναντήθηκαν στο προεδρικό μέγαρο, στο κέντρο της φινλανδικής πρωτεύουσας που έχει μακρά παράδοση φιλοξενίας συναντήσεων κορυφής Ανατολής-Δύσης.

«Χαίρομαι πολύ που σας συναντώ» είπε ο πρόεδρος της Ρωσίας στον Τραμπ, τονίζοντας  ότι «είναι καιρός να μιλήσουν για τις σχέσεις τους» και ότι θα πρέπει να συζητήσουν δύσκολα πολυεθνικά θέματα.

«Υπάρχουν αρκετά από αυτά για να αρχίσουμε να τους δίνουμε προσοχή» είπε, καθισμένος δίπλα στον Τραμπ.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ εξέφρασε την ελπίδα ότι θα υπάρξει κατάληξη σε μια «έκτακτη» σχέση με τον Ρώσο ομόλογό του.

«Νομίζω πως θα έχουμε στο τέλος μια έκτακτη σχέση (...) Το να τα πάμε καλά με τη Ρωσία είναι καλό πράγμα, δεν είναι κακό πράγμα», είπε καθισμένος πλάι στον ισχυρό άνδρα του Κρεμλίνου.

Λίγο πριν από την πρώτη χειραψία, έδωσε τον τόνο με ένα tweet όπου απέδιδε τις κακές σχέσεις Ουάσινγκτον-Μόσχας σε... «βλακεία ετών εκ μέρους των Ηνωμένων Πολιτειών» και στο «κυνήγι μαγισσών» που έχει εξαπολύσει, όπως υποστηρίζει, το FBI που ερευνά ενδεχόμενη παρέμβαση της Ρωσίας στις προεδρικές εκλογές του 2016.

Το μήνυμα προκάλεσε την ικανοποίηση της Μόσχας. «Συμφωνούμε», ήταν η απάντηση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών στο Twitter.

«Μια πολύ καλή αρχή για όλο τον κόσμο»

Μετά τη δίωρη κεκλεισμένων των θυρών συνάντηση που είχαν οι δύο ηγέτες παρουσία μόνο των διερμηνέων τους, ο πρόεδρος των ΗΠΑ χαρακτήρισε μια «καλή αρχή» την πρώτη επαφή με τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν.

"Πιστεύω ότι είναι μια καλή αρχή. Μια πολύ καλή αρχή για όλο τον κόσμο", δήλωσε ο Τραμπ στους δημοσιογράφους στο τέλος αυτής της ιστορικής κατ΄ ιδίαν συνάντησης

Θα ακολουθήσει η συνέντευξη Τύπου των δύο ηγετών, στην οποία θα παρουσιάσουν τα αποτελέσματα των συνομιλιών τους.