Τραμπ: Πολύ καλή αρχή για όλο τον κόσμο η συνάντηση με Πούτιν

Τραμπ: Πολύ καλή αρχή για όλο τον κόσμο η συνάντηση με Πούτιν

Καλές προθέσεις εκατέρωθεν στην πρώτη, ιστορική συνάντηση κορυφής των δύο ηγετών

Η πρώτη συνάντηση κορυφής ανάμεσα στον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν έγινε σήμερα στο Ελσίνκι. Ο ένοικος του Λευκού Οίκου και ο ισχυρός άνδρας του Κρεμλίνου συναντήθηκαν στο προεδρικό μέγαρο, στο κέντρο της φινλανδικής πρωτεύουσας που έχει μακρά παράδοση φιλοξενίας συναντήσεων κορυφής Ανατολής-Δύσης.

«Χαίρομαι πολύ που σας συναντώ» είπε ο πρόεδρος της Ρωσίας στον Τραμπ, τονίζοντας  ότι «είναι καιρός να μιλήσουν για τις σχέσεις μας» και ότι θα πρέπει να συζητήσουν δύσκολα πολυεθνικά θέματα.

Μετά τη δίωρη κεκλεισμένων των θυρών συνάντηση που είχαν οι δύο ηγέτες παρουσία μόνο των διερμηνέων τους, ο πρόεδρος των ΗΠΑ χαρακτήρισε μια «καλή αρχή» την πρώτη επαφή με τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν, για τις κοινές τους προσπάθειες με στόχο την άμβλυνση της έντασης μεταξύ της Ουάσινγκτον και της Μόσχας.

«Πιστεύω ότι είναι μια καλή αρχή. Μια πολύ καλή αρχή για όλο τον κόσμο», δήλωσε ο Τραμπ στους δημοσιογράφους στο τέλος αυτής της ιστορικής κατ' ιδίαν συνάντησης.

Οι δύο ηγέτες υποδέχτηκαν στη συνέχεια τις αντίστοιχες αντιπροσωπείες τους για διευρυμένες συνομιλίες πριν από την κοινή συνέντευξη Τύπου που θα παραχωρήσουν.

Ο σύμβουλος του Ρώσου Προέδρου, Γιούρι Ουσακόφ, αναφερόμενος στην διάρκεια των τετ-α-τετ συνομιλιών Πούτιν-Τραμπ, δήλωσε ότι από ρωσικής πλευράς δεν είχαν τεθεί οποιοιδήποτε περιορισμοί όσον αφορά στην διάρκεια των συνομιλιών. Νωρίτερα ο Λευκός Οίκος είχε ανακοινώσει, ότι είχε προγραμματισθεί να διαρκέσουν μιάμιση ώρα.