Θα πληρώνουν όλοι περισσότερο και… το ΝΑΤΟ θα είναι πλέον πιο δυνατό

Θα πληρώνουν όλοι περισσότερο και… το ΝΑΤΟ θα είναι πλέον πιο δυνατό

Αποσιωπούν επιμελώς το τελεσίγραφο του Τραμπ να αποχωρήσει από τη Συμμαχία

Επιμελώς έχουν αποσιωπήσει όλες οι πλευρές το τελεσίγραφο του Ντόναλντ Τραμπ να φύγει από το ΝΑΤΟ αν όλες οι χώρες μέλη (όπως και η Ελλάδα βέβαια) δεν αυξήσουν τα όσα πληρώνουν στο ταμείο της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας.

Σύμφωνα με όσα δήλωσαν πηγές υπό τον όρο της ανωνυμίας στο πρακτορείο Reuters,  ο Αμερικανός πρόεδρος απείλησε τους συμμάχους του στο ΝΑΤΟ σήμερα κατά τη διάρκεια κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίασης ότι αν δεν αυξήσουν μέχρι τον Ιανουάριο τις αμυντικές τους δαπάνες, οι ΗΠΑ θα προχωρήσουν μόνες τους.

«Είπε ότι πρέπει να αυξήσουν τις αμυντικές τους δαπάνες ως τον Ιανουάριο του 2019, σε διαφορετική περίπτωση οι ΗΠΑ θα προχωρήσουν μόνες τους», εξήγησε η μία. Ωστόσο δεν απείλησε άμεσα να αποσύρει επισήμως τη χώρα από τον ΝΑΤΟ, πρόσθεσαν οι πηγές.

Η ενημέρωση που έρχεται από τις επίσημες – για αυτό ίσως όχι τόσο ουσιαστικές – δηλώσεις είναι ότι υπήρξε συμφωνία και πως ο Τραμπ ουδέποτε έθεσε ασφυκτικό τελεσίγραφο. Μάλιστα, οι επίσημες δηλώσεις αναφέρουν ότι μετά από όλη αυτή τη συζήτηση το ΝΑΤΟ βγαίνει πιο δυνατό.

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν από την πλευρά του τόνισε ότι ο Τραμπ δεν απείλησε άμεσα να αποσύρει τη χώρα του από το ΝΑΤΟ. Σε ανάλογο μήκος κύματος κινήθηκε και η πρόεδρος της Λιθουανίας Ντάλια Γκριμπαουσκάιτε. Όταν ρωτήθηκε αν κάτι που δήλωσε ο Τραμπ θα μπορούσε να ερμηνευθεί ως προειδοποίηση ότι οι ΗΠΑ ενδέχεται να παρακρατήσουν αμυντικές τους ικανότητες από την Ευρώπη, η Γκριμπαουσκάιτε απάντησε: «Δεν θα το ερμήνευα με αυτό τον τρόπο».

Ο Μακρόν δήλωσε πάντως πως δεν πιστεύει ότι είναι απαραίτητα καλή ιδέα να αυξηθεί ο στόχος για τις αμυντικές δαπάνες των μελών του ΝΑΤΟ στο 4% του ΑΕΠ από το 2%, όπως πρότεινε ο Τραμπ.

«Όλοι συμφώνησαν να αυξήσουν τις δαπάνες ευθυγραμμιζόμενοι με τις δεσμεύσεις που ανελήφθησαν το 2014», πρόσθεσε ο Μακρόν. «Πιστεύω πως το ΝΑΤΟ εξέρχεται πολύ πιο ισχυρό».

Ερωτηθείς επίσης για τις έντονες επικρίσεις του Τραμπ σε βάρος της Γερμανίας, ο Μακρόν επανέλαβε πως «συνδέονται τα πεπρωμένα» του Παρισιού και του Βερολίνου και πως η Γερμανία είναι «ένας απαραίτητος εταίρος» της Γαλλίας. Πριν από τη σύνοδο κορυφής, ο Τραμπ επέκρινε τη Γερμανία στο Twitter γι' αυτό που αποκάλεσε εξάρτησή της από τη ρωσική ενέργεια και στη διάρκεια της συνάντησης επέκρινε μέσω του Twitter τις χαμηλές, όπως υποστηρίζει, οικονομικές συνεισφορές των μελών του ΝΑΤΟ στη συμμαχία.

Και ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, κινήθηκε στο ίδιο μήκος κύματος με τον Μακρόν. Δήλωσε ότι οι 29 ηγέτες των χωρών-μελών του ΝΑΤΟ είχαν μία ειλικρινή συζήτηση για μία δικαιότερη κατανομή των βαρών των αμυντικών δαπανών. «Μετά από αυτήν τη Σύνοδο Κορυφής το ΝΑΤΟ είναι πιο ενωμένο» ανέφερε ο κ. Στόλτενμπεργκ, τονίζοντας ότι παρά τις διαφορές που υπήρχαν στην αρχή της Συνόδου, τώρα υπάρχει κοινή κατανόηση των προκλήσεων και της αναγκαιότητας για αυξήσεις των αμυντικών δαπανών.

Τόνισε, πάντως, ότι από τότε που ανέλαβε Πρόεδρος των ΗΠΑ ο Ντόναλντ Τραμπ, τα ευρωπαϊκά κράτη-μέλη και ο Καναδάς αύξησαν τις αμυντικές δαπάνες τους κατά 41 δισ. ευρώ.