Τεράστιο παγόβουνο αποσπάται από τον παγετώνα της Γροιλανδίας (ΒΙΝΤΕΟ)

Τεράστιο παγόβουνο αποσπάται από τον παγετώνα της Γροιλανδίας (ΒΙΝΤΕΟ)

Ερευνητές κατέγραψαν σε βίντεο την δημιουργία ενός νέου παγόβουνου από τον παγετώνα

Ομάδα ερευνητών κατέγραψε την δημιουργία ενός τεράστιου παγόβουνου, το οποίο αποσπάστηκε από τον παγετώνα της Γροιλανδίας και άρχισε το ταξίδι του στον βόρειο Ατλαντικό.

Όπως φαίνεται στο βίντεο, αρχικά προκαλείται ένα ρήγμα στην επιφάνεια του πάγου και σιγά-σιγά με την τριβή ένα τεράστιο κομμάτι πάγου συνολικού βάρους σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών 10 δισ. τόνων αποσπάται από τον παγετώνα και ανυψώνεται σε ύψος 100 μέτρων πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας, ξεκινώντας το ταξίδι του μέσω του φιορδ Helheim Glacier στον Ατλαντικό Ωκεανό. Σύμφωνα με τους επιστήμονες του τμήματος Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης, το παγόβουνο αυτό αντιπροσωπεύει μόλις το 3% της ετήσιας απώλειας πάγου από τον παγετώνα της Γροιλανδίας.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η καταγραφή αυτών των συμβάντων βοηθά, στο να μπορέσουν να υπολογίσουν, κατά πόσο η απόσπαση τόσο μεγάλων παγόβουνων από τους παγετώνες της Αρκτικής και της Ανταρκτικής μπορούν να επηρεάσουν τα επίπεδο της θάλασσας στο μέλλον. Το βίντεο καταγράφηκε στις 22 Ιουνίου, είναι διάρκειας λίγο πάνω από το 1,5 λεπτό και προβάλλεται σε fast forward, προκειμένου να γίνει αντιληπτή η κίνηση, καθώς η πραγματική διάρκεια του συμβάντος ήταν περίπου μισή ώρα.

Δείτε το βίντεο, όπως αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα της Daily Mail: