Τσαβούσογλου: Η Ελλάδα ήθελε να μας δώσει τους 8 αλλά την πιέζει η Δύση

Τσαβούσογλου: Η Ελλάδα ήθελε να μας δώσει τους 8 αλλά την πιέζει η Δύση

Νέα επίθεση από τον υπουργό Εξωτερικών στη σκιά της αποκάλυψης της πρότασης της Τουρκίας για ανταλλαγή των «8» με τους δυο κρατούμενους Έλληνες στρατιωτικούς

Η Ελλάδα ήθελε να δώσει στην Τουρκία τους 8 Τούρκους στρατιωτικούς αλλά η Δύση άσκησε πιέσεις και η απόφαση για άσυλο ήταν αποτέλεσμα πίεσης της Δύσης, είπε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, στο κρατικό πρακτορείο Anadolu. Οι δηλώσεις Τσαβούσογλου έρχονται στη σκιά της αποκάλυψης επιστολής της Τουρκίας προς το Ευρωκοινοβούλιο που θέτει επίσημα θέμα ανταλλαγής των 8 Τούρκων στρατιωτικών που κατέφυγαν στην χώρα μας μετά το πραξικόπημα με τους δυο κρατούμενους Έλληνες στρατιωτικούς της Ανδριανούπολης.

Μάλιστα, ο Τούρκος ΥΠΕΞ, έκανε συγκεκριμένη αναφορά στον Έλληνα πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα αλλά και τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Κοτζιά, λέγοντας ότι αυτοί επιθυμούσαν να επιστρέψουν οι «8» στην Τουρκία. Ισχυρίστηκε, μάλιστα, ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός «Τσίπρας είχε υποσχεθεί» την επιστροφή των «8» και πως και ο «Κοτζιάς ήθελε να τους δώσει» αλλά τους εμπόδισε η Δικαιοσύνη.

Ενώ κατηγόρησε την ελληνική Δικαιοσύνη ότι δεν είναι αμερόληπτη και ανεξάρτητη.

«Η Ελλάδα έκανε αρχικά πολλές προσπάθειες για να επιστρέψουν αυτοί οι άνθρωποι (σ.σ. οι 8 Τούρκοι αξιωματικοί) στην Τουρκία. Αλλά η Δύση άσκησε πίεση στην Ελλάδα. Παρατηρούμε πολλές σοβαρές πιέσεις της Δύσης προς την ελληνική Δικαιοσύνη. Βλέπουμε ξεκάθαρα ότι η ελληνική Δικαιοσύνη αποφάσισε με βάση τις πιέσεις της Ευρώπης» αναφέρει ο Τσαβούσογλου στις δηλώσεις του προς το κρατικό πρακτορείο, που αναμεταδίδει όλος ο τουρκικός Τύπος.