Επίσημα ζητά η Τουρκία ανταλλαγή των «8» με τους 2 Έλληνες στρατιωτικούς

Επίσημα ζητά η Τουρκία ανταλλαγή των «8» με τους 2 Έλληνες στρατιωτικούς

Επιστολή της Άγκυρας προς τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Παρά τις μέχρι τώρα διαψεύσεις, η Τουρκία θέτει επίσημα θέμα ανταλλαγής των 8 Τούρκων στρατιωτικών που ζήτησαν άσυλο στη χώρα μας μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του Ιουλίου του 2016 για ανατροπή του Ερντογάν, με τους 2 Έλληνες στρατιωτικούς που κρατούνται στις φυλακές της Ανδριανούπολης για σχεδόν 4 μήνες.

«Δώστε μας τους 8 για να έχουν δίκαιη δίκη οι δύο», είναι η κατακλείδα της επιστολής που έστειλε η Άγκυρα προς τον πρόεδρο του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου Αντόνιο Ταγιάνι. Η επιστολή έχει ημερομηνία 31 Μαΐου.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Τα Νέα», που δημοσιεύουν την επιστολή, αποστολέας είναι ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής επιτροπής της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ, Αχμέτ Μπεράτ Τζονκάρ και έρχεται ως απάντηση στο ψήφισμα υπέρ της απελευθέρωσης των δύο Ελλήνων στρατιωτικών του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου.

Σύμφωνα με δημοσίευμα των «Νέων», η Τουρκία ζητά από την Ελλάδα να εκδώσει αρχικά τους «8», και τότε, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, δεν θα προχωρήσει στην απελευθέρωση των Ελλήνων αλλά διαβεβαιώνει «πως θα έχουν μία δίκαιη δίκη».

Οσο για το περιεχόμενο της επιστολής, σύμφωνα με τα Τα Νέα, ο Τούρκος αξιωματικός κατηγορεί ευθέως τους ευρωπαϊκούς θεσμούς ότι συμπεριφέρονται με δύο μέτρα και δύο σταθμά στις υποθέσεις των δύο Ελλήνων και των οκτώ Τούρκων αξιωματικών, τους οποίους μάλιστα αποκαλεί «δολοφόνους» και «εγκληματίες» και στηλιτεύει το γεγονός ότι το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο εξέδωσε ψήφισμα υπέρ της επιστροφής των Ελλήνων αλλά όχι υπέρ της έκδοσης των Τούρκων.

Καταγγέλλει την ελληνική δικαιοσύνη για υποκρισία και επειδή δεν επιστρέφει τους Τούρκους «εγκληματίες» και τους αφήνει χωρίς τιμωρία.

«Οι Αρχές της Τουρκίας και η τουρκική κοινωνία περιμένουν την έκδοση των οκτώ δολοφόνων άμεσα και σας διαβεβαιώνουμε ότι οι δύο κρατούμενοι Έλληνες στρατιώτες θα έχουν μια δίκαιη δίκη στη Τουρκία», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην τελευταία παράγραφο της επιστολής.