Ιβανόφ: Η συμφωνία των Πρεσπών μας κάνει υποτελείς της Ελλάδας

Ιβανόφ: Η συμφωνία των Πρεσπών μας κάνει υποτελείς της Ελλάδας

Αρνήθηκε να υπογράψει τη συμφωνία για το «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας» ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ

Δεν υπέγραψε την επικύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών ανάμεσα σε Ελλάδα και πΓΔΜ ο πρόεδρος των Σκοπίων, Γκιόργκι Ιβανόφ.

Ανακοινώνοντας την απόφαση του ο Ιβανόφ εξήγησε ότι ενεργούσε πάντα υπεύθυνα και ασκούσε τα δικαιώματά του και τα καθήκοντά του στο πλαίσιο του Συντάγματος, των νόμων και των συμφερόντων της χώρας.

Στη συνέχεια πρόσθεσε ότι δεν έχει εντολή να υπογράψει το διάταγμα περί έκδοσης του νόμου επικύρωσης επειδή ένας από τους άξονες της πολιτικής του στο εκλογικό πρόγραμμα του 2014 ήταν ότι δεν αποδέχεται την αλλαγή του Συντάγματος για να αλλάξει το συνταγματικό όνομα.

«Δεν δέχομαι ιδέες ή προτάσεις που θα έθεταν σε κίνδυνο τη μακεδονική εθνική ταυτότητα, την ιδιαιτερότητα του μακεδονικού έθνους, τη μακεδονική γλώσσα και το μακεδονικό μοντέλο συνύπαρξης. Στις προεδρικές εκλογές, 534.910 πολίτες ψήφισαν υπέρ αυτού του εκλογικού προγράμματος και με εξέλεξαν ως Πρόεδρο της Δημοκρατίας της Μακεδονίας. Η συμφωνία υπερβαίνει το πεδίο εφαρμογής των ψηφισμάτων 817 (1993) και 845 (1993) του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, διότι αναφέρεται στη "διαφορά ως προς το όνομα του κράτους" και όχι στις "διαφορές" για τις οποίες μιλάει η συμφωνία αυτή», τόνισε ο Ιβανόφ.

Όπως ανέφερε: «Αυτή η συμφωνία φέρνει τη Δημοκρατία της Μακεδονίας σε θέση υποτέλειας από άλλη χώρα, δηλαδή τη Δημοκρατία της Ελλάδας. Και σύμφωνα με το άρθρο 308 του Ποινικού Κώδικα, "πολίτης ο οποίος φέρνει τη Δημοκρατία της Μακεδονίας σε κατάσταση υποταγής ή εξάρτησης από άλλο κράτος τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον πέντε ετών". Η νομιμοποίηση αυτής της συμφωνίας δημιουργεί νομικές συνέπειες που αποτελούν τη βάση για την τέλεση ενός εγκλήματος».

Ζάεφ: Θα παραιτηθώ αν δεν περάσει η συμφωνία στο δημοψήφισμα

Την πρόθεσή του να παραιτηθεί από πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, εάν ο λαός πει «όχι» στην συμφωνία για το ονοματολογικό στο δημοψήφισμα που θα γίνει το φθινόπωρο, εξέφρασε ο Ζόραν Ζάεφ.

Ωστόσο, κατά τη διάρκεια συνέντευξής του στον τηλεοπτικό σταθμό 1TV, εμφανίστηκε σίγουρος ότι η συμφωνία θα στηριχθεί από μια ισχυρή πλειοψηφία - ένα ποσοστό 75% με 85% - το οποίο υποστηρίζει την ένταξη της χώρας στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ. 

Ο κ. Ζάεφ εκτίμησε ότι στις 12 Ιουλίου η ΠΓΔΜ θα λάβει πρόσκληση για ένταξη στο ΝΑΤΟ και θα ακολουθήσει μια περίοδος τριών έως πέντε μηνών εξονυγχιστικής εξέτασης της υποψηφιότητας. Μετά από αυτή τη διαδικασία, εξήγησε, θα αποσταλεί πρόσκληση επικύρωσης από τα κράτη μέλη της συμμαχίας.

1
σχόλιο
  1. avatar to

    Μήπως να αλλάξετε τον τίτλο του κειμένου και να γράψετε ότι ο Ιβανόφ δεν υπογραφει τη συμφωνία από το να βάζετε για τίτλο τα δευτερεύοντα που αφορούν τη μη υπογραφή?Αντε μπράβο!Τα επουσιώδη και οι επεξηγήσεις γίνονται τίτλοι και τα ουσιαστικά και τα κύρια
    δευτερεύοντα.Καλή η προπαγάνδα για όσο πέρασε.Πλέον δεν περνάει πουθενά και σε τίποτα,κύριοι των ΜΜΜΕ και των SOSIAL!

Παρακαλούμε περιμένετε ...