Το σοκαριστικό κουίζ για τη Συρία που βάζει σε σκέψεις

Το σοκαριστικό κουίζ για τη Συρία που βάζει σε σκέψεις

«Ποιος είναι ποιος;» ρωτά και η απάντηση δεν είναι εύκολη

Αν και για τον κόσμο στις περισσότερες χώρες του πλανήτη ο πόλεμος στη Συρία δεν αποτελεί πλέον είδηση, γεγονότα όπως η επίθεση με χημικά όπλα στη Ντούμα έρχονται να ταράξουν αυτή τη λήθη της καθημερινότητας και να θυμίσουν πως στο αιματοβαμμένο αυτό μέρος τα εγκλήματα πολέμου είναι αλλεπάλληλα. Από όλες τις πλευρές.

Ένα σοκαριστικό κουίζ των Γιατρών του Κόσμου, που αναρτήθηκε στο Facebook και τα άλλα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αποκαλύπτει τη σοκαριστική «κανονικότητα» του πολέμου, όπου όλα μπορούν να ανατραπούν σε δευτερόλεπτα.

«Ποιος είναι ποιος;» ρωτά το κουίζ στο οποίο «πρωταγωνιστούν» 4 χαρακτήρες: ένας γιατρός, ένας ασθενής, ένας φοιτητής ιατρικής και ο γιος του τραυματία.

Η tricky εικόνα δεν βοηθά την απάντηση εκ πρώτης αφού όπως αποκαλύπτει το σύντομο βιντεάκι στη συνέχεια, στο κρεβάτι του νοσοκομείου είναι ο γιατρός ο οποίος τραυματίστηκε σοβαρά όταν βλήμα χτύπησε το νοσοκομείο που εργαζόταν, την ώρα που φρόντιζε έναν ασθενή. Ο φοιτητής ιατρικής αναλαμβάνει πλέον το ρόλο του γιατρού, δίνοντας στον τραυματία τις πρώτες βοήθειες. Ελλείψει νοσοκόμας, ο γιος του γιατρού κάνει τις βοηθητικές εργασίες προκειμένου να σώσει τον πατέρα του, ενώ ο μέχρι πρότινος ασθενής έχει σηκωθεί για να παραχωρήσει στο γιατρό -που μέχρι πριν λίγο τον φρόντιζε- το κρεβάτι του.

Το σύντομο κουίζ κλείνει με το μήνυμα ότι ο πόλεμος «δεν κάνει διακρίσεις» και πως μέσα σε ένα λεπτό μπορούν όλα να ανατραπούν. Το βίντεο που διαρκεί λιγότερο από ένα λεπτό βάζει σε – καθόλου ευχάριστες- σκέψεις.