Τα χημικά και οι πύραυλοι που… κανείς δεν έριξε στη Συρία θέρισαν πάλι εκατοντάδες ζωές

Τα χημικά και οι πύραυλοι που… κανείς δεν έριξε στη Συρία θέρισαν πάλι εκατοντάδες ζωές

Διπλή συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ ενώ οι ΗΠΑ ετοιμάζονται να «μπουν» στο μέτωπο

Βαμμένο με αίμα, για ακόμη μια φορά, το στρατιωτικό αεροδρόμιο της Τάιφουρ στην κεντρική Συρία. Πύραυλοι έπληξαν τον κομβικό στρατιωτικό στόχο, με αποτέλεσμα πολλούς νεκρούς αλλά και τραυματίες, ο αριθμός των οποίων δεν επιβεβαιώνεται επίσημα. Η πυραυλική επίθεση έρχεται λίγα 24ωρα μετά την επίθεση με χημικά στην Ντούμα.

Όπως μεταδίδει το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων SANA, επικαλούμενο πηγή προσκείμενη στις συριακές ένοπλες δυνάμεις, «πολλοί πύραυλοι έπληξαν το αεροδρόμιο της Τάιφουρ».

Προς το παρόν δεν είναι γνωστή η προέλευση των πυραύλων που έπληξαν το στρατιωτικό αεροδρόμιο Τ-4, που είναι γνωστό ως αεροπορική βάση Τίγιας.

Η βάση αυτή είναι χτισμένη σε μια στρατηγικής σημασίας περιοχή της ερήμου, όπου βρίσκονται τα βασικά κοιτάσματα φυσικού αερίου της Συρίας. Ήταν υπό τον έλεγχο του Ισλαμικού Κράτους μέχρι πέρυσι οπότε το ανακατέλαβε ο συριακός στρατός και οι σύμμαχοί του με την ισχυρή στήριξη της Ρωσίας.

Το συριακό καθεστώς του Μπασάρ Αλ Άσαντ πάντως «δείχνει» τις ΗΠΑ πίσω από την πυραυλική επίθεση.

Ωστόσο οι Αμερικανοί αξιωματούχοι διέψευσαν ότι τα πλήγματα έγιναν από τις αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις.

Εμπλοκή και του Ισραήλ στο «θέατρο» του συριακού πολέμου

Μια πηγή των υπηρεσιών ασφαλείας της Συρίας δήλωσε στο Reuters ότι δεν αποκλείει να ευθύνεται το Ισραήλ για την επίθεση.

Ο ισραηλινός στρατός, που τους τελευταίους μήνες έχει εξαπολύσει πολλές επιδρομές στη Συρία εναντίον βάσεων του συριακού στρατού, αρνήθηκε σήμερα να κάνει «οποιοδήποτε σχόλιο».

Από την πλευρά του, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, σταθερός υποστηρικτής του καθεστώτος Άσαντ ανακοίνωσε ότι δύο αεροσκάφη F-15 της ισραηλινής Πολεμικής Αεροπορίας διεξήγαγαν την επίθεση εναντίον του συριακού στρατιωτικού αεροδρομίου Τ-4 στη Χομς.

Μάλιστα αναφέρει ότι τα πυρά προήλθαν από το έδαφος του Λιβάνου.

Σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο, τα συστήματα της συριακής αεράμυνας κατέρριψαν πέντε από τους οκτώ πυραύλους, όμως οι άλλοι τρεις έπληξαν το στρατιωτικό αεροδρόμιο.

Οι ΗΠΑ ετοιμάζονται να «μπουν» στο πολυδιασπασμένο πολεμικό μέτωπο της Συρίας

Η επίθεση σημειώθηκε πάντως μόλις μερικές ώρες αφότου ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ καταδίκασε με έντονο τρόπο μια επίθεση που φέρεται να διαπράχθηκε με χημικά όπλα στη Ντούμα, στην Ανατολική Γούτα, κοντά στη Δαμασκό, και προειδοποίησε ότι οι υπεύθυνοι για αυτήν θα «πληρώσουν μεγάλο τίμημα».

Στη γραμμή Τραμπ και ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν που τις «επιθέσεις με χημικά όπλα» της 7ης Απριλίου στη Ντούμα, που ελέγχεται από την οργάνωση Τζάις αλ Ισλάμ, για την οποία οι υποψίες βαρύνουν τη Δαμασκό, σύμφωνα με το Ελιζέ.

Μακρόν και Τραμπ, σε τηλεφωνικής τους επικοινωνία συμφώνησαν να «συντονίσουν» τις ενέργειες των χωρών τους στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ το οποίο αναμένεται να συζητήσει σήμερα Δευτέρα για τις επιθέσεις με χημικά όπλα.

Πάντως τόσο οι ΗΠΑ όσο και η Γαλλία αρνήθηκαν κατηγορηματικά ότι βρίσκονται πίσω από το βομβαρδισμό του στρατιωτικού αεροδρομίου Τ-4.

Διπλή συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας για τη χημική… ασφυξία στη Ντούμα

Παρίσι και Ουάσινγκτον ανακοίνωσαν θεωρούν το καθεστώς της Δαμασκού υπεύθυνο για τις «συνεχιζόμενες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» στην εμπόλεμη χώρα.

Οι εικόνες των νεκρών αμάχων - μεταξύ αυτών μικρά παιδιά - από την νέα επίθεση με χημικά στη Συρία έχουν προκαλέσει παγκόσμιο σοκ.

Και αυτό το έγκλημα πολέμου όμως στη Συρία, όπως και εκατοντάδες άλλα στα 7 και πλέον χρόνια πολέμου στη χώρα παραμένει «ορφανό» αφού όλες οι πλευρές αρνούνται την ευθύνη.

Τουλάχιστον 80 άμαχοι, μεταξύ αυτών 8 παιδιά, σκοτώθηκαν στην επίθεση στη Ντούμα, σύμφωνα με τη ΜΚΟ Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Οργάνωση των Σύρων ανταρτών κατηγόρησε το Σάββατο τις κυβερνητικές δυνάμεις ότι εξαπέλυσαν φονική χημική επίθεση εναντίον της Ντούμα ενώ τα κρατικά μέσα ενημέρωσης της Συρίας διέψευσαν ότι ο κυβερνητικός στρατός εξαπέλυσε χημική επίθεση και πρόσθεσαν ότι οι αντάρτες στη Ντούμα βρίσκονται στα πρόθυρα κατάρρευσης και διαδίδουν ψευδείς ειδήσεις.