Έκτατη σύγκληση του ΣΑ του ΟΗΕ για τα χημικά στη Ντούμα

Έκτατη σύγκληση του ΣΑ του ΟΗΕ για τα χημικά στη Ντούμα

Η ΕΕ παροτρύνει το Συμβούλιο Ασφαλείας να επαναφέρει τους ελέγχους του για να εξακριβώσει τους αυτουργούς των χημικών επιθέσεων

Εννέα κράτη μέλη εκ των συνολικά 15 του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών ζήτησαν να συγκληθεί το σώμα εκτάκτως τη Δευτέρα, μετά τις πληροφορίες περί μιας επίθεσης με χημικά, την οποία διέπραξαν στη Ντούμα οι κυβερνητικές δυνάμεις, έγινε γνωστό από διπλωματικές πηγές.

Το αίτημα για τη σύγκληση του σώματος υπογράφουν η Γαλλία, οι ΗΠΑ, η Βρετανία, το Κουβέιτ, η Σουηδία, η Πολωνία, το Περού, η Ολλανδία και η Ακτή Ελεφαντοστού.

Επίσης, και η Ρωσία συγκάλεσε το Συμβούλιο Ασφαλείαςσε μια συνεδρίαση όπου θα συζητηθούν οι απειλές για την παγκόσμια ειρήνη και ασφάλεια, γνωστοποίησε σήμερα η μόνιμη αντιπροσωπεία της Ρωσίας στα Ηνωμένα Έθνη.

Συνεπώς, το Συμβούλιο Ασφαλείας θα διεξάγει σήμερα δύο συνεδριάσεις.

Η συνεδρίαση που θα πραγματοποιηθεί έπειτα από πρωτοβουλία της Ρωσίας θα λάβει χώρα γύρω στις 15.00 τοπική ώρα (22.00 ώρα Ελλάδας). Μετά το πέρας της, το Συμβούλιο Ασφαλείας θα συζητήσει την κατάσταση στη Συρία.

Παράλληλα και η Ευρωπαϊκή Ένωση, κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να αντιδράσει καθώς «τα στοιχεία δείχνουν ότι οι δυνάμεις του προέδρου της Συρίας Μπασάρ αλ Άσαντ έκαναν χρήση χημικών όπλων, ειδικά εναντίον άμαχων».

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση καταδικάζει απερίφραστα την χρήση των χημικών όπλων και τάσσεται υπέρ μιας άμεσης αντίδρασης από τη διεθνή κοινότητα» αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Η ΕΕ παροτρύνει επίσης το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να επαναφέρει τους ελέγχους του για να εξακριβώσει τους αυτουργούς των χημικών επιθέσεων και ζητά από τη Ρωσία και το Ιράν να χρησιμοποιήσουν την επιρροή τους προς τον Άσαντ για την αποτροπή νέων επιθέσεων.

Χθες, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε πως ο Σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ-Άσαντ θα πρέπει να «πληρώσει μεγάλο τίμημα» για τη φονική επίθεση με χημικά όπλα εναντίον αμάχων και κατηγόρησε το Ιράν και τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν ότι υποστηρίζουν το «ζώο Άσαντ».

Η Δαμασκός αρνείται ότι κυβερνητικές δυνάμεις εξαπέλυσαν οποιαδήποτε επίθεση με χημικά εναντίον της πόλης Ντούμα ενώ τις κατηγορίες διαψεύδει και η Μόσχα.

Την ίδια ώρα, το Ιράν, σύμμαχος της Δαμασκού, κατήγγειλε ότι οι κατηγορίες για χρήση χημικών όπλων από τον συριακό στρατό εναντίον της Ντούμας, στην ανατολική Γούτα, είναι μια νέα «συνωμοσία» εναντίον της κυβέρνησης.