Σοκ από το νέο μακελειό στη Συρία, για επίθεση ετοιμάζεται ο Τραμπ

Σοκ από το νέο μακελειό στη Συρία, για επίθεση ετοιμάζεται ο Τραμπ

Παγκόσμια κατακραυγή για την επίθεση του Άσαντ με χημικά στη Ντούμα της ανατολικής Γούτα

Παγκόσμιο σοκ έχουν προκαλέσει οι εικόνες των νεκρών αμάχων - μεταξύ αυτών μικρά παιδιά - από την νέα επίθεση που εξαπέλυσε ο συριακός στρατός - με την συμβολή των ρωσικών δυνάμεων - στην Ντούμα, τον τελευταίο θύλακα που ελέγχουν οι αντάρτες στην ανατολική Γούτα.

Η συριακή Πολεμική Αεροπορία βομβάρδισε σήμερα για τρίτη ημέρα τη Ντούμα, όπου δεκάδες άμαχοι έχουν χάσει τη ζωή τους σε 48 ώρες σε επιδρομές, περιλαμβανομένης, σύμφωνα με την Ουάσινγκτον, μιας πιθανής επίθεσης με χημικά όπλα.

Τουλάχιστον 80 άμαχοι, μεταξύ αυτών 8 παιδιά, σκοτώθηκαν στους βομβαρδισμούς σύμφωνα με τη μκο Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Μετά από αίτημα 9 καρτών μελών -  ανάμεσά τους η Γαλλία, οι ΗΠΑ και η Βρετανία- συγκαλείται την Δευτέρα εκτάκτως για το θέμα το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Οργάνωση των Σύρων ανταρτών κατηγόρησε χθες Σάββατο τις κυβερνητικές δυνάμεις ότι εξαπέλυσαν φονική χημική επίθεση εναντίον της Ντούμα ενώ τα κρατικά μέσα ενημέρωσης της Συρίας διέψευσαν ότι ο κυβερνητικός στρατός εξαπέλυσε χημική επίθεση και πρόσθεσαν ότι οι αντάρτες στη Ντούμα βρίσκονται στα πρόθυρα κατάρρευσης και διαδίδουν ψευδείς ειδήσεις.

Η Μόσχα αρνείται ότι ο συριακός στρατός έκανε χρήση χημικών όπλων ενώ το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανακοίνωσε χθες Σάββατο ότι οι αναφορές  είναι «τρομακτικές» και αν επιβεβαιωθούν απαιτούν την άμεση απάντηση της διεθνούς κοινότητας.

Τραμπ: Ο Άσαντ είναι ζώο και πρέπει να πληρώσει

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε σήμερα πως ο Σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ-Άσαντ θα πρέπει να «πληρώσει μεγάλο τίμημα» για τη φονική επίθεση με χημικά όπλα εναντίον αμάχων και κατηγόρησε το Ιράν και τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν ότι υποστηρίζουν το «ζώο Άσαντ».

«Πολλοί νεκροί, περιλαμβανομένων γυναικών και παιδιών, στην άμυαλη ΧΗΜΙΚΗ επίθεση στη Συρία. Η περιοχή της θηριωδίας είναι κλειδωμένη και περικυκλωμένη από τον Συριακό Στρατό, κάνοντάς την εντελώς απρόσιτη στον έξω κόσμο», έγραψε ο Τραμπ στο Twitter.

«Ο πρόεδρος Πούτιν, η Ρωσία και το Ιράν είναι υπεύθυνοι γιατί υποστηρίζουν το Ζώο Άσαντ. Μεγάλο τίμημα θα πρέπει να πληρώσει», έγραψε.

Επίσης, ένας από τους πιο υψηλόβαθμους συμβούλους εθνικής ασφαλείας του Τραμπ δήλωσε σήμερα πως οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θα αποκλείσουν το ενδεχόμενο να εξαπολύσουν πυραυλική επίθεση σε απάντηση στις νέες πληροφορίες για χημική επίθεση.

«Δεν θα απέκλεια κανένα ενδεχόμενο», δήλωσε ο σύμβουλος του Λευκού Οίκου για θέματα Εσωτερικής Ασφαλείας και Αντιτρομοκρατίας Τόμας Μπόσερτ σε συνέντευξη στην εκπομπή "This Week" του τηλεοπτικού δικτύου ABC.

«Εξετάζουμε την επίθεση σε αυτό το σημείο», είπε και πρόσθεσε πως οι φωτογραφίες από το συμβάν είναι «φρικτές».

Δεν επιβεβαιώνει ο ΟΗΕ

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, έκανε έκκληση να σταματήσουν οι μάχες στην Ντούμα, διευκρινίζοντας ωστόσο πως ο Οργανισμός δεν είναι σε θέση να επιβεβαιώσει εάν έχει γίνει χρήση χημικών όπλων.

Ο Αντόνιο Γκουτέρες «ανησυχεί ιδιαίτερα για τους ισχυρισμούς ότι υπήρξε καταφυγή στα χημικά όπλα εναντίον του άμαχου πληθυσμού στην Ντούμα». «Αν και τα Ηνωμένα Έθνη δεν είναι σε θέση να επιβεβαιώσουν τις πληροφορίες αυτές, ο Γενικός Γραμματέας υπογραμμίζει πως κάθε χρήση χημικών όπλων, εφόσον επιβεβαιωθεί, είναι απεχθής και απαιτεί έρευνα εις βάθος», διευκρινίζεται στην ανακοίνωση.