Γιούνκερ σε Ερντογάν: Να κάνουν Πάσχα σπίτι τους οι δύο στρατιωτικοί

Γιούνκερ σε Ερντογάν: Να κάνουν Πάσχα σπίτι τους οι δύο στρατιωτικοί

Θα ήταν μεγάλο λάθος να μας αφήσετε εκτός ΕΕ, υποστηρίζει ο Τούρκος πρόεδρος

Οι Βρυξέλλες ανησυχούν σοβαρά για τις ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, αλλά και στο Αιγαίο καθώς και φυσικά, με την κράτηση πολιτών της ΕΕ, δήλωσε απόψε από τη Βάρνα ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ.

Ο Τουσκ εξέφρασε επίσης την ανησυχία του γιατί, όπως είπε, ορισμένες ενέργειες της Τουρκίας υπονομεύουν το κράτος δικαίου.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ξεκαθάρισε πάντως ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει δεσμευτεί να συνεχίσει τη στήριξή της προς τους Σύρους πρόσφυγες που ζουν στην Τουρκία. Δήλωσε επίσης ότι η ΕΕ και η Τουρκία επιθυμούν να διευρύνουν τη συνεργασία τους σε ότι αφορά το θέμα των ξένων τρομοκρατών μαχητών.

Ο ίδιος διευκρίνισε ότι οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν έλαβαν καμία σαφή απάντηση από τον Τούρκο πρόεδρο σε έναν μακρύ κατάλογο ανησυχιών, επισημαίνοντας ιδιαίτερα την στρατιωτική επιχείρηση της Τουρκίας στη Συρία, τα ανθρώπινα δικαιώματα, την Ελλάδα και την Κύπρο.

«Αναφορικά με συγκεκριμένες λύσεις, δεν καταλήξαμε σε κανέναν συμβιβασμό σήμερα», τόνισε ο Τουσκ σε δημοσιογράφους. «Ωστόσο, εξακολουθώ να ελπίζω ότι αυτό θα καταστεί δυνατό στο μέλλον…Μόνο η πρόοδος σε αυτά τα ζητήματα θα μας επιτρέψει να βελτιώσουμε τις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας, περιλαμβανομένης της διαδικασίας ένταξης», πρόσθεσε.

Γιούνκερ: Να λυθεί πριν το Πάσχα το θέμα των στρατιωτικών

Εξάλλου, ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ υπογράμμισε ότι είναι απαραίτητη η βελτίωση των σχέσεων της Τουρκίας με την Ελλάδα και την Κύπρο, ενώ του ζήτησε να "επανεξετάσει" την κράτηση δημοσιογράφων στην Τουρκία, καθώς και την κράτηση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών στην Αδριανούπολη.

Ειδικότερα, ζήτησε την άμεση αποφυλάκιση των Ελλήνων στρατιωτικών και πρόσθεσε ότι η ΕΕ εμπιστεύεται την τουρκική πλευρά ότι θα επιλύσει το ζήτημα, ει δυνατόν πριν από το ορθόδοξο Πάσχα. «Θα ήταν επιθυμητό να γίνει αυτό πριν το ορθόδοξο Πάσχα και με τον καλύτερο δυνατό τρόπο» είπε ο Γιούνκερ.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δήλωσε ότι θα ήθελε η Τουρκία να αποτελέσει έναν πραγματικό στρατηγικό εταίρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Πρόσθεσε ότι η ΕΕ και η Τουρκία χρειάζεται να έχουν έναν ανοιχτό και ειλικρινή διάλογο, έχουν πολλά κοινά συμφέροντα, αλλά και κοινές προκλήσεις στις οποίες χρειάζεται να εργαστούν μαζί.

Εξέφρασε επίσης την αντίθεσή του στην «απλοϊκή και επιφανειακή» ιδέα της διακοπής των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ερντογάν: Θα ήταν μεγάλο λάθος να μας αφήσετε εκτός ΕΕ

Από την πλευρά του, ο Ταγίπ Ερντογάν ζήτησε να αναγνωριστεί η πρόοδος της Τουρκίας προς τη κατεύθυνση της ένταξής της στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ υπογράμμισε πως η χώρα του σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Υπογράμμισε μάλιστα ότι θα ήταν "μεγάλο λάθος" να μείνει η χώρα του εκτός της διεύρυνσης της ΕΕ και εξέφρασε την ελπίδα οι δύο πλευρές να έχουν αφήσει πίσω τους τη δύσκολη περίοδο των κακών σχέσεων, ενώ τόνισε ότι αναμένει από τις Βρυξέλλες στήριξη και όχι επικρίσεις, στον αγώνα του κατά της τρομοκρατίας.

Υποστήριξε ακόμα ότι οι Τουρκοκύπριοι πρέπει να συμπεριληφθούν ισότιμα σε ζητήματα που αφορούν την Ανατολική Μεσόγειο.

Όσον αφορά στο μεταναστευτικό, ο Ταγίπ Ερντογάν τόνισε ότι στην Τουρκία βρίσκονται 3 εκατομμύρια πρόσφυγες οι οποίοι πολύ σύντομα, λόγω των συνεχιζόμενων ροών από τη Συρία, θα φτάσουν τα 4 εκατομμύρια.

Επέκρινε την ΕΕ, λέγοντας ότι από το πρώτο πακέτο των 3 δισ. ευρώ, στην Τουρκία έχουν φτάσει μόνο τα 1,8 δισ. ευρώ και εξέφρασε την ελπίδα ότι οι διαδικασίες θα επισπευσθούν αυτή τη φορά, με τα επιπλέον 3 δισ. ευρώ που ενέκρινε η ΕΕ. Τόνισε ότι η Τουρκία χρειάζεται μεγαλύτερη στήριξη από το ταμείο Διευκόλυνσης της ΕΕ για τους πρόσφυγες, προκειμένου να βελτιωθούν οι συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων και να γίνει ευκολότερο το έργο των τουρκικών αρχών.

Σε ό,τι αφορά το θέμα της κατάργησης του καθεστώτος θεωρήσεων βίζας για τους Τούρκους πολίτες, ο Ταγίπ Ερντογάν είπε ότι η τουρκική πλευρά έχει κάνει το καθήκον της και ότι δεν θα έπρεπε να εκκρεμεί ακόμα αυτό το ζήτημα.

Για την τελωνειακή ένωση είπε ότι είναι ένα "τεχνικό" ζήτημα, το οποίο θα μπορούσε να έχει ικανοποιηθεί από την ευρωπαϊκή πλευρά.

Σε ό,τι αφορά την καταπολέμηση της τρομοκρατίας ο Ερντογάν τόνισε ότι η Τουρκία είναι στόχος πολλών τρομοκρατικών οργανώσεων, όπως το DAESH και το PKK . Η Τουρκία δίνει μάχη εντός και εκτός συνόρων για να καταπολεμήσει την τρομοκρατία και δεν θα έπρεπε να γίνεται αντικείμενο αβάσιμης κριτικής , πρόσθεσε ο Ερντογάν.

Αναφερόμενος στο θέμα της Κύπρου, ο Τ. Ερντογάν είπε ότι η ΕΕ θα πρέπει να πάψει να είναι επικριτική απέναντι στην Τουρκία. Τόνισε ότι η διερεύνηση και η αξιοποίηση των περιουσιακών στοιχείων στην επικράτεια της Κύπρου θα πρέπει να γίνεται με σεβασμό στο διεθνές δίκαιο.