Ο Τραμπ βρήκε την τέλεια ευκαιρία να διώξει όλους τους Ρώσους «κατασκόπους»

Ο Τραμπ βρήκε την τέλεια ευκαιρία να διώξει όλους τους Ρώσους «κατασκόπους»

«Βούτυρο στο ψωμί του» η υπόθεση Σκριπάλ

Η συμπαράσταση προς το Λονδίνο ήταν η τέλεια δικαιολογία για τον Ντόναλντ Τραμπ ώστε να απελάσει δεκάδες Ρώσους διπλωμάτες - ή «κατασκόπους» όπως προτιμά ο ίδιος να τους αποκαλεί.

Η Ουάσινγκτον ανακοίνωσε την απέλαση 60 Ρώσους «κατασκόπους» λόγω της φερόμενης ανάμιξης της Μόσχας στη δηλητηρίαση του Ρώσου πρώην διπλού πράκτορα, Σεργκέι Σκριπάλ, στην Αγγλία.

Με εντολή Τραμπ, απελάθηκαν οι 60 Ρώσοι διπλωμάτες και μπήκε και λουκέτο στο ρωσικό προξενείο στο Σιάτλ.

Η εντολή απέλασης περιλαμβάνει 12 αξιωματικούς των ρωσικών υπηρεσιών πληροφοριών από τη ρωσική αποστολή στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη.

Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, υψηλόβαθμος κυβερνητικός αξιωματούχος των ΗΠΑ δήλωσε πως 48 «γνωστοί πράκτορες των υπηρεσιών πληροφοριών» του προξενείου της Ρωσίας στο Σιάτλ (βορειοδυτικές ΗΠΑ) και άλλοι 12 της ρωσικής μόνιμης αντιπροσωπείας στον ΟΗΕ έχουν στη διάθεσή τους επτά ημέρες για να εγκαταλείψουν τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Χαρακτηριστικό πάντως είναι ότι όλοι οι Αμερικανοί αξιωματούχοι μίλησαν στον Τύπο για την απέλαση με τον όρο της ανωνυμίας.

Αν και η ενέργεια, συντονισμένη με άλλες χώρες του ΝΑΤΟ, αποφασίστηκε ως αντίποινα στη φερόμενη ανάμιξη της Μόσχας στην επίθεση με νευροπαραλυτικό παράγοντα εναντίον του Σκριπάλ, η υπόθεση αποτελεί «βούτυρο στο ψωμί» του Αμερικανού προέδρου, που έχει φέρει και πάλι τις σχέσεις ΗΠΑ και Μόσχας σε ψυχροπολεμικό… κλίμα.

Μάλιστα, η προεδρία Τραμπ έχει απομακρύνει πολλούς αξιωματούχους των αμερικανικών υπηρεσιών καταγγέλοντας εμπλοκή τους στην ανάμιξη της Μόσχας στις αμερικανικές εκλογές του 2016.

Η υπόθεση οδήγησε και στην καρατόμηση αλλά και βαθιές ανακατατάξεις στην ηγεσία του FBI. Λίγους μήνες μετά την ορκωμοσία του, ο Τραμπ καρατόμησε τον διευθυντή του FBI, Τζέιμς Κόμεϊ, θεωρώντας τον υπεύθυνο για «ρωσικό δάκτυλο» στις τελευταίες αμερικανικές προεδρικές εκλογές.