Τουλάχιστον 10 χώρες της ΕΕ ετοιμάζονται να απελάσουν Ρώσους διπλωμάτες

Τουλάχιστον 10 χώρες της ΕΕ ετοιμάζονται να απελάσουν Ρώσους διπλωμάτες

Στο πλευρό της Βρετανίας για την υπόθεση Σκριπάλ, Γαλλία, Γερμανία και άλλα κράτη-μέλη

Την «ομόφωνη» και «ξεκάθαρη» καταδίκη της επίθεσης στον Ρώσο πρώην διπλό πράκτορα, Σεργκέι Σκριπάλ και στην κόρη του Γιούλια στις 4 Μαρτίου στο Σάλσμπερι του Λονδίνου εξέφρασε η ΕΕ, μετά το πέρας της διήμερης Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, κατά τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον πρόεδρο της Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ,  αναφέρθηκε και στα επίσημα συμπεράσματα, σύμφωνα με τα οποία η ΕΕ αποδέχεται την άποψη της Βρετανίας ότι η Μόσχα είναι «κατά πάσα πιθανότητα» υπαίτια για την απόπειρα δολοφονίας και ότι δεν υπάρχει εύλογη εναλλακτική εξήγηση.

«Η ΕΕ ανακάλεσε ήδη τον πρέσβη της ΕΕ στη Ρωσία για εξηγήσεις και περιμένω πως μια σειρά από κράτη-μέλη θα λάβουν αντίστοιχα μέτρα σε εθνικό επίπεδο», είπε ο Ντ. Τουσκ.

Σύμφωνα με τον Guardian, τουλάχιστον 10 κράτη-μέλη της ΕΕ αναμένεται να απελάσουν Ρώσους αξιωματούχους, απαντώντας στην έκκληση της Βρετανίας για ανάληψη δράσης κατά τις Ρωσίας,ενώ ο αριθμός των χωρών που προσανατολίζονται σε αυτή την κίνηση αναμένεται να αυξηθεί τις επόμενες εβδομάδες.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα της βρετανικής εφημερίδας, τα κράτη-μέλη που εκτιμάται ότι προετοιμάζουν την απομάκρυνση Ρώσων διπλωματών είναι η Γαλλία, η Γερμανία, η Πολωνία, η Ιρλανδία, η Ολλανδία, η Εσθονία, η Λετονία, η Βουλγαρία, η Τσεχία και η Δανία.

Η Ιταλία θεωρείται παραδοσιακά ότι έχει πιο ζεστές σχέσεις με τη Μόσχα από ό, τι οι περισσότερες χώρες της ΕΕ, αλλά ο αρμόδιος υπουργός για τα Ευρωπαϊκά Θέματα, Σάντρο Γκόζι, δήλωσε «ότι δεν υπάρχει δισταγμός από την Ιταλία μόλις τα πράγματα έγιναν σαφέστερα χάρη στις πληροφορίες που πήραμε από την πρωθυπουργό της Βρετανίας», γράφει ο Guardian. 

Την ίδια ώρα, οι Βρετανοί διπλωμάτες που απελάθηκαν από τη Ρωσία, σε αντίποινα για την απέλαση Ρώσων διπλωματών από το Λονδίνο με αφορμή την υπόθεση Σκριπάλ, αναχώρησαν σήμερα από τη βρετανική πρεσβεία στη Μόσχα για το Λονδίνο.

Κάτω από το συννεφιασμένο ουρανό, οι Βρετανοί διπλωμάτες με τις οικογένειές τους, τα ζώα τους και τις αποσκευές τους επιβιβάστηκαν σε τρία μίνι-μπας που ήταν σταθμευμένα έξω από την πρεσβεία της Βρετανίας.

Τα τρία λεωφορεία αναχώρησαν, υπό τα χειροκροτήματα μερικών δεκάδων ανθρώπων που είχαν συγκεντρωθεί για να αποχαιρετίσουν τους διπλωμάτες.