Κόμεϊ: Δεν μου είπε ο Τραμπ να σταματήσω την έρευνα για τους Ρώσους

Κόμεϊ: Δεν μου είπε ο Τραμπ να σταματήσω την έρευνα για τους Ρώσους

«Ο Τραμπ μπορούσε να με καθαιρέσει χωρίς να με δυσφημίσει»

Γεμάτη υπόνοιες αλλά χωρίς άμεσο καταλογισμό στον Ντόναλντ Τραμπ ήταν η κατάθεση του καρατομημένου διευθυντή του FBI, Τζέιμς Κόμεϊ, για το θέμα της ανάμειξης Ρώσων στις αμερικανικές εκλογές που ανέδειξαν τον Τραμπ νέο πρόεδρο των ΗΠΑ.

Καταθέτοντας ενώπιον της Επιτροπής Πληροφοριών της Γερουσίας, ο πρώην επικεφαλής του FBI, είπε πως, όπως ορίζει ο νόμος των ΗΠΑ, ο Τραμπ μπορούσε να τον καθαιρέσει χωρίς να είναι υποχρεωμένος να αιτιολογήσει την απόφαση του, αντίθετα ο Τραμπ τον δυσφήμισε δημόσια. «Παρότι ο νόμος δεν προϋπέθετε να δοθεί οποιαδήποτε εξήγηση για τους λόγους της καθαίρεσης του διευθυντή του FBI, η κυβέρνηση (...) επέλεξε να με δυσφημήσει και, το σημαντικότερο, να δυσφημήσει την υπηρεσία, λέγοντας ότι η υπηρεσία βρισκόταν σε χαοτική κατάσταση, ότι το προσωπικό δεν εμπιστευόταν τον επικεφαλής του», κατέθεσε ο Κόμεϊ.

Ο Τζέιμς Κόμεϊ κατηγόρησε επίσης την κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ ότι είπε ψέματα για το Ομοσπονδιακό Γραφείο Έρευνας.

Απέφυγε πάντως να πει ρητά εάν ο ρεπουμπλικάνος πρόεδρος αποπειράθηκε να παρακωλύσει τη δικαιοσύνη ζητώντας του να αφήσει κατά μέρος την έρευνα για τον πρώην σύμβουλο εθνικής ασφαλείας του Λευκού Οίκου. Ερωτηθείς από τον πρόεδρο της επιτροπής Ρίτσαρντ Μπερ εάν ο πρόεδρος του ζήτησε ρητώς να «σταματήσει την έρευνα του FBI για τη ρωσική ανάμιξη στις αμερικανικές εκλογές του 2016», ο Κόμεϊ απάντησε μονολεκτικά «όχι». Ενώ την ίδια απάντησε έδωσε επίσης στην ερώτηση εάν διατυπώθηκε τέτοια απαίτηση από κάποιο «πρόσωπο στην κυβέρνηση Τραμπ».

Ο Ντόναλντ Τραμπ προκάλεσε πολιτική θύελλα την 9η Μαΐου, όταν απέπεμψε τον Κόμεϊ, ο οποίος διηύθυνε την έρευνα του FBI σχετικά με τις κατηγορίες περί ανάμιξης της Ρωσίας στις προεδρικές εκλογές του 2016 στις ΗΠΑ.

Ορισμένοι ειδικοί σε νομικά θέματα θεωρούν πως η κατάθεση του Κόμεϊ ενδέχεται να ενισχύσει τα επιχειρήματα για την έναρξη μιας διαδικασίας στο Κογκρέσο για την παραπομπή του Τραμπ και την απομάκρυνσή του από την προεδρία για παρακώλυση της δικαιοσύνης.
«Δεν νομίζω ότι είναι δική μου ευθύνη να κρίνω εάν η συζήτηση που είχα με τον πρόεδρο αποτελούσε μια προσπάθεια παρακώλυσης (της έρευνας). Την εξέλαβα ως κάτι πολύ ενοχλητικό, πολύ ανησυχητικό», ανέφερε ο Τζέιμς Κόμεϊ.

Η ακρόαση του ενδέχεται να έχει πολύ σημαντικές συνέπειες για την προεδρία του Τραμπ, καθώς ο ειδικός ανακριτής Ρόμπερτ Μίλερ και διάφορες επιτροπές του αμερικανικού Κογκρέσου διεξάγουν παράλληλες έρευνες για τις καταγγελθείσες προσπάθειες της Ρωσίας να επηρεάσουν τις προεδρικές εκλογές του 2016 και το εάν και κατά πόσον η εκστρατεία του Τραμπ συνεργάστηκε με τη Μόσχα.
Η Ρωσία έχει διαψεύσει επανειλημμένα ότι προσπάθησε να αναμιχθεί στην αμερικανική πολιτική διαδικασία. Ο Λευκός Οίκος αρνείται ότι υπήρξε οποιαδήποτε συνεργασία ή συνωμοσία.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος Τραμπ αμφισβητεί δύο στοιχεία-κλειδιά της γραπτής κατάθεσης του Κόμεϊ, σύμφωνα με μια πηγή ενήμερη για το σκεπτικό του. Αμφισβητεί δηλαδή το ότι ζήτησε από τον Κόμεϊ να εγκαταλείψει την έρευνα για τον Φλιν και ότι ζήτησε την «αφοσίωσή του», όπως ανέφερε ο πρώην διευθυντής του FBI.