Παραμένει κρατούμενος και δεν εκδίδεται, προς το παρόν, ο Πουτζντεμόν

Παραμένει κρατούμενος και δεν εκδίδεται, προς το παρόν, ο Πουτζντεμόν

Συγκρούσεις στην Καταλονία μετά τη σύλληψη του την Κυριακή στη Γερμανία - Αν εκδοθεί στην ισπανία κινδυνεύει με ποινή κάθειρξης έως και 25 ετών

Το τοπικό γερμανικό δικαστήριο στο κρατίδιο του Σλέσβιχ-Χόλστάιν αποφάσισε σήμερα να παραμείνει υπό κράτηση ο πρώην πρόεδρος της Καταλονίας Κάρλες Πουτζντεμόν ενώ εκκρεμεί η απόφαση ενός ανώτερου δικαστηρίου σχετικά με το αν ο Καταλανός πολιτικός θα απελαθεί στην Ισπανία, έγινε σήμερα γνωστό από τον γενικό εισαγγελέα της πόλης Σλέσβιχ, στη βόρεια Γερμανία.

«Εμφανίστηκε ήρεμος και συγκροτημένος» επισήμανε ο εισαγγελέας Γκέοργκ Φρίντριχ Γκουέντγκε σε δημοσιογράφους όταν του ζητήθηκε να περιγράψει την εμφάνιση του Κάρλες Πουτζντεμόν στο δικαστήριο.

Ο μέχρι πρόσφατα αυτοεξόριστος πρόεδρος της Καταλονίας ενδέχεται να ζητήσει άσυλο, υποστήριξε χθες η εφημερίδα Die Welt, ωστόσο, οι πιθανότητες δεν είναι καλές καθώς η «επιβολή του νόμου ή η εκτέλεση του ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης υπερισχύει της διαδικασίας ασύλου».

Ο Στέφεν Ζάιμπερτ, ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης, δήλωσε σήμερα ότι το θέμα τυγχάνει των χειρισμών που προβλέπονται από την γερμανική νομοθεσία σχετικά με τα ευρωπαϊκά εντάλματα σύλληψης και το θέμα του Κάρλες Πουτζντεμόν δεν μπορεί να επιλυθεί παρά στο πλαίσιο του ισπανικού νόμου.
«Η Ισπανία είναι ένα δημοκρατικό κράτος δικαίου και η γερμανική ομοσπονδιακή κυβέρνηση έχει την πεποίθηση ότι αυτή η καταλανική διαφορά πρέπει να επιλυθεί εντός του ισπανικού δικαιικού και συνταγματικού πλαισίου», πρόσθεσε ο Ζάιμπερτ.

Αν εκδοθεί στην Ισπανία,  ο Πουτζντεμόν κινδυνεύει με ποινή κάθειρξης έως και 25 ετών επειδή διοργάνωσε ένα παράνομο δημοψήφισμα το οποίο οδήγησε στη μονομερή ανακήρυξη της ανεξαρτησίας της Καταλονίας τον περασμένο Οκτώβριο.

Ο Πουτζντεμόν εισήλθε στη Γερμανία από τη Δανία, αφού είχε φύγει την Παρασκευή από τη Φινλανδία, με προορισμό το Βέλγιο.

Ο Κάρλες Πουτζντεμόν είχε επισκεφθεί τον Ιανουάριο τη Δανία και τον Μάρτιο την Ελβετία χωρίς να συλληφθεί.

Παρά τις προσπάθειες του Πουτζντεμόν, ο οποίος εγκαταστάθηκε στις Βρυξέλλες μετά το δημοψήφισμα για την αυτονομία, καμία χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν τον στήριξε.

Συγκρούσεις στην Καταλονία μετά τη σύλληψη του Πουτζντεμόν

Χιλιάδες Καταλανοί,μ υπέρμαχοι της αυτονομίας της επαρχίας τους, συγκρούστηκαν χθες Κυριακή με την αστυνομία μετά τη σύλληψητου πρώην προέδρου της Καταλονίας, πέντε μήνες αφού έφυγε από την Ισπανία.

Οι διαδηλωτές προσπάθησαν να προσεγγίσουν το κτίριο όπου στεγάζονται οι αρχές της περιφέρειας και οι Καταλανοί αστυνομικοί τους απώθησαν με γκλομπ και πυροβολώντας στον αέρα.

Από την πλευρά τους οι διαδηλωτές έριξαν αυγά, μπουκάλια, κάγκελα εναντίον της αστυνομίας, ενώ προσπάθησαν να εκτοξεύσουν και κάδους απορριμμάτων. Τελικά αργά το απόγευμα η αστυνομία κατάφερε να διαλύσει το συγκεντρωμένο πλήθος.

Σύμφωνα με τις υπηρεσίες διάσωσης, 87 άνθρωποι τραυματίστηκαν ελαφρά: 79 στη Βαρκελόνη, εκ των οποίων οι 13 αστυνομικοί, επτά στην πόλη Λέριδα και ένας στη Ταραγκόν.