Συνελήφθη ο Κάρλες Πουτζντεμόν

Συνελήφθη ο Κάρλες Πουτζντεμόν

Από τη γερμανική αστυνομία στα σύνορα της Γερμανίας με τη Δανία

Ο πρώην πρόεδρος της Καταλονίας Κάρλες Πουτζντεμόν συνελήφθη από τη γερμανική αστυνομία στα σύνορα με τη Δανία, σύμφωνα με εκπρόσωπο του κόμματός του.

Σύμφωνα με το δικηγόρο του, που επικαλείται το πρακτορείο Reuters, ο Πουτζντεμόν κρατείται σε γερμανικό κέντρο. Ο δικηγόρος του Καταλανού πρώην προέδρου, Jaume Alonso-Cuevillas, δεν έδωσε λεπτομέρειες για το πού ακριβώς κρατείται ο Πουτζντεμόν.

Σε βάρος του πρώην επικεφαλής της Καταλονίας εκκρεμούσε διεθνές ένταλμα σύλληψης, που είχε εκδώσει η Ισπανία.

Όπως μεταδίδει το Reuters, ο Πουτζντεμόν μπήκε στην Γερμανία από το έδαφος της Δανίας και αφότου εγκατέλειψε τη Φινλανδία, την Παρασκευή, προκειμένου να μη συλληφθεί και εκδοθεί στην Ισπανία. Οι εκπρόσωποι του Πουτζντεμόν ανακοίνωσαν ότι εκείνος θα επέστρεφε στο Βέλγιο, ενώ συνελήφθη.

Σύμφωνα με εκπρόσωπο της γερμανικής αστυνομίας, που επικαλείται το Γαλλικό Πρακτορείο, ο αυτονομιστής ηγέτης «συνελήφθη σήμερα στις 11:19 (12:19 ώρα Ελλάδας) από την αστυνομία των αυτοκινητοδρόμων στο Σλέσβιγκ-Χολστάιν».

Ο Πουτζντεμόν βρίσκεται αντιμέτωπος με κάθειρξη 25 χρόνια αν δικαστεί στην Ισπανία, αφού κατηγορείται για εξέγερση και υπεξαίρεση δημόσιου χρήματος, και τη διοργάνωση του παράνομου - όπως χαρακτηρίζεται από την Μαδρίτη- δημοψηφίσματος για την μονομερή κήρυξη ανεξαρτησίας της Καταλονίας.

Μετά τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος, ο Πουτζντεμόν διέφυγε στο Βέλγιο για να αποφύγει τη σύλληψη και έκτοτε δεν έχει επιστρέψει στην Ισπανία.