Ο Πουτζντεμόν… το ‘σκασε από τη Φινλανδία για να μη συλληφθεί

Ο Πουτζντεμόν… το ‘σκασε από τη Φινλανδία για να μη συλληφθεί

Αν επιστρέψει στην Ισπανία, ο πρώην ηγέτης της Καταλονίας κινδυνεύει με φυλάκιση ως και 25 ετών

Αντιμέτωπος με το ενδεχόμενο σύλληψής του, βάσει του διεθνούς εντάλματος σε βάρος του που έχει εκδώσει η Ισπανία, ο πρώην ηγέτης της Καταλονίας Κάρλες Πουτζντεμόν εγκατέλειψε τη Φινλανδία και επιστρέφει στο Βέλγιο, σύμφωνα με τον Φινλανδό βουλευτή και σύμμαχό του, Μίκο Κάρνα.

Αν επιστρέψει στην Ισπανία, ο Πουτζντεμόν κινδυνεύει με φυλάκιση ως και 25 ετών, με τις κατηγορίες της στάσης και της εξέγερσης, για το ρόλο του στο δημοψήφισμα για την απόσχιση της Καταλονίας από την Ισπανία.

Νωρίτερα σήμερα, όπως αναφέρει το Reuters, οι φινλανδικές αρχές ανέφεραν πως έλαβαν το αίτημα των ισπανικών αρχών για τη σύλληψη του Πουτζντεμόν και γνωστοποίησαν πως θα ενεργοποιήσουν τη συνήθη διαδικασία για την επιστροφή του στην Ισπανία όταν τον εντοπίσουν.

Υπενθυμίζεται ότι ο Πουτζντεμόν βρίσκεται εδώ και μήνες αυτοεξόριστος στο Βέλγιο, ενώ μετέβη στη Φινλανδία την Πέμπτη για να συναντηθεί με βουλευτές και να παρευρεθεί σε μία εκδήλωση.

Εν τω μεταξύ, το ισπανικό Ανώτατο Δικαστήριο εξέδωσε χθες νέα εντάλματα σύλληψης σε βάρος του Πουτζντεμόν και άλλων έξι Καταλανών πολιτικών που βρίσκονται στο εξωτερικό.

Ο υποψήφιος για την προεδρία της Καταλονίας Ζόρντι Τουρούλ προφυλακίστηκε χθες κατηγορούμενος για εξέγερση και στάση. Το περιφερειακό κοινοβούλιο στη Βαρκελώνη ανέστειλε ως εκ τούτου σήμερα μια δεύτερη ψηφοφορία για την εκλογή του Τουρούλ ως προέδρου της Καταλονίας.

Ο Τουρούλ δεν είχε συγκεντρώσει την απόλυτη πλειοψηφία σε μια αρχική ψηφοφορία στη διάρκεια έκτασης συνεδρίασης του κοινοβουλίου το απόγευμα της Πέμπτης.

Το Συνταγματικό Δικαστήριο στη Μαδρίτη αποφάσισε νωρίτερα ότι ένας προεδρικός υποψήφιος πρέπει να είναι παρών στην ψηφοφορία στο κοινοβούλιο προκειμένου να αναλάβει τον θώκο.

Ο πρόεδρος του κοινοβουλίου της Καταλονίας Ρότζερ Τόρεντ δεσμεύτηκε να αψηφήσει την κεντρική κυβέρνηση στη Μαδρίτη. «Δεν θα ησυχάσω μέχρι να αφεθείτε ελεύθεροι» είπε σήμερα στο κοινοβούλιο, απευθυνόμενος στους συλληφθέντες συναδέλφους του.