Ξεπέρασαν τους 500 οι νεκροί στο Πακιστάν

Τους 515 έφτασαν οι νεκροί από τον ισχυρό σεισμό 7,7 Ρίχτερ που έπληξε την επαρχία Μπαλουχιστάν, στο νοτιοδυτικό Πακιστάν, πριν τρεις ημέρες. 

Ο χθεσινός τελευταίος απολογισμός έκανε λόγο για 330 νεκρούς, αριθμός που αυξάνεται κάθε ώρα, καθώς τα σωστικά συνεργεία ανασύρουν συνεχώς θύματα από τα συντρίμμια των σπιτιών της περιοχής.

Η ανθρωπιστική βοήθεια καθυστερεί πολύ να φτάσει στην φτωχή και απομακρυσμένη επαρχία καθώς οι  αντάρτες που δρουν στην περιοχή δυσχεραίνουν το έργο των διασωστών. 

Οι Βελούχοι εξτερμιστές  έχουν πυροβολήσει δύο φορές εναντίον ελικοπτέρων που μεταφέρουν αξιωματικούς του στρατού αρμόδιους για την αντιμετώπιση εκτάκτων καταστάσεων.

Επιπλέον, η βοήθεια που αποστέλλεται οδικώς προς τους πληγέντες, περνά αναγκαστικά  από κατεστραμμένους δρόμους και βουνά τα οποία βρίσκονται υπό τον έλεγχο των ανταρτών.  

Οι τοπικές αρχές και η κυβέρνηση έχουν κηρύξει την περιοχή σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης. Ωστόσο, χιλιάδες κάτοικοι βρίσκονται για τρίτη μέρα χωρίς κατάλυμα, τροφή και ιατροφαρμακευτικό υλικό ενώ στα νοσοκομεία η κατάσταση είναι εφιαλτική, με ελλείψεις σε βασικά.

Πρόκειται για τον χειρότερο σεισμού που έχει γίνει στη χώρα από το 2005, οπότε περίπου 75.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στο βόρειο Πακιστάν.