Πακιστάν: Ο σεισμός ήταν τόσο ισχυρός που αναδύθηκε νέο νησί

Ο απολογισμός των νεκρών από τον ισχυρό σεισμό των 7,7 βαθμών που έπληξε χθες το νοτιοδυτικό Πακιστάν, αυξάνεται δραματικά ώρα με τη ώρα, καθώς τα σωστικά συνεργεία και ο στρατός φτάνουν στις πληγέντες περιοχές και ανασύρουν τα θύματα από τα συντρίμμια των σπιτιών

 

Σύμφωνα με νεώτερο απολογισμό, οι νεκροί ανέρχονται μέχρι στιγμής σε 327 ανθρώπους, κυρίως στην περιφέρεια Αουάταν της επαρχίας Μπαλουχιστάν, όπου ήταν και το επίκεντρο.

Περισσότεροι από 370 άνθρωποι είναι τραυματισμένοι και νοσηλεύονται σε σοβαρή και κρίσιμη κατάσταση. 

Πρόκειται για τον χειρότερο σεισμού που έχει γίνει στη χώρα από το 2005, οπότε περίπου 75.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στο βόρειο Πακιστάν.

Η δόνηση έγινε αισθητή ως το Ιράν και την Ινδία ενώ, ο σεισμός ήταν τόσο ισχυρός ώστε έκανε να αναδυθεί από την Αραβική Θάλασσα, σε μικρή απόσταση από την ακτή, ένα μικρό νησί.

Πλήθη κατοίκων συγκεντρώθηκαν κοντά στο λιμάνι Γκουάνταρ για να δουν το σπάνιο φαινόμενο του νησιού που ο σεισμός έκανε να βγει από τη θάλασσα.

"Περίπου το 90% των σπιτιών στην περιφέρεια έχουν καταστραφεί. Σχεδόν όλα τα σπίτια που ήταν φτιαγμένα από λάσπη κατέρρευσαν", δήλωσε ένας άλλος υψηλόβαθμος αξιωματούχος της επαρχίας, ο Αμπντούλ Ρασίντ Μπαλούχ.

Ο στρατός έχει αναπτύξει ελικόπτερα και εκατοντάδες στρατιώτες για να βοηθήσουν στις επιχειρήσεις διάσωσης.

Το Μπαλουχιστάν (Βελουχιστάν) είναι η πιο εκτεταμένη, αραιοκατοικημένη και φτωχή επαρχία του Πακιστάν, όμως το υπέδαφός της είναι γεμάτο υδρογονάνθρακες και μεταλλεύματα. Σπαράσσεται από τη βία εναντίον της σιιτικής μουσουλμανικής μειονότητας, τις επιθέσεις των Ταλιμπάν και τις συγκρούσεις ανάμεσα στους αυτονομιστές αντάρτες του Απελευθερωτικού Στρατού του Μπαλουτσιστάν και τις κυβερνητικές δυνάμεις.

Παρακαλούμε περιμένετε ...