Πάπας Φραγκίσκος: Ποιος είμαι εγώ που θα κρίνω έναν ομοφυλόφιλο;

Αίσθηση προκαλεί στους καθολικούς κύκλους μία δήλωση του Πάπα Φραγκίσκου, με την οποία ουσιαστικά “καλωσορίζει” τους ομοφυλόφιλους ιερείς, σε πλήρη αντίθεση με τη στάση που τήρησαν οι προκάτοχοί του αναφορικά με το ζήτημα αυτό.

Κατά την αποχώρησή του από τη Βραζιλία, ο Πάπας ερωτήθηκε από δημοσιογράφο σχετικά με τη γνώμη του για τους ομοφυλόφιλους ιερείς. Η απάντηση του Ποντίφικα ήταν μάλλον αποστομωτική: “Αν κάποιος είναι ομοφυλόφιλος και αναζητά το Θεό και έχει καλή θέληση, ποιος είμαι εγώ που θα τον κρίνω;”.

Η δήλωση αυτή έρχεται σε πλήρη αντίθεση με όσα είχαμε συνηθίσει από τους εκάστοτε προκαθήμενους της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, και πιο πρόσφατα με τον προκάτοχό του, Βενέδικτο, ο οποίος είχε υποστηρίξει ανοιχτά πως οι άνδρες με ομοφυλοφιλικές τάσεις δε θα πρέπει να χρίζονται ιερείς.

Νωρίτερα, πάνω από 3 εκατομμύρια άνθρωποι παρέστησαν στη φημισμένη παραλία του Ρίο Ντε Τζανέιρο, Κοπακαμπάνα, για να δουν τον Ποντίφικα, μεταξύ των οποίων η πρόεδρος της Βραζιλίας, Ντίλμα Ρούσεφ, η πρόεδρος της Αργεντινής, Κριστίνα Φερνάντες, ο πρόεδρος της Βολιβίας, Έβο Μοράλες, και πολλοί εκπρόσωποι κυβερνήσεων από τη Λατινική Αμερική, που συναντήθηκαν μαζί του μετά το τέλος της εκδήλωσης.