Πεδίο πολέμου και πάλι η Αίγυπτος

Δύο χρόνια μετά την αιματοβαμμένη Αραβική Άνοιξη, η Αίγυπτος βυθίζεται ξανά στο προεμφυλιακό χάος, τη βία και το αίμα.

Με το δάχτυλο στη σκανδάλη και με τα όπλα γεμάτα με πραγματικά πυρά είναι ο στρατός ενώ ςκατομμύρια υποστηρικτές και αντίπαλοι του Μόρσι συγκρούονται μέχρι θανάτου στους δρόμους γύρω από την πλατεία Ταχρίρ και άλλες πόλεις .

Το απόγευμα της Παρασκευής οι δρόμοι του Καΐρου γίνονται για ακόμη μια φορά πεδίο μάχης αφού υποστηρικτές και αντίπαλοι του ανατραπέντος προέδρου, Μοχάμεντ Μόρσι βγήκαν στους δρόμους να διαδηλώσουν, μετά από μαζικό κάλεσμα των Αδελφών Μουσουλμάνων και των Ενόπλων Δυνάμεων.

Οι δυο πλευρές συγκρούονται σφοδρά. Πετούν πέτρες, ξύλα και μολότοφ ενώ ο στρατός έχει δώσει τελεσίγραφο στους ισλαμιστές πως είναι “είτε μαζί μας είτε εναντίον μας” και έχει πει ότι θα χρησιμοποιήσει πραγματικά πυρά.

Δυο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους λίγη μόλις ώρα αφότου ξέσπασαν οι ταραχές ενώ από τις αρχές του μήνα περισσότεροι από 200 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους σε διαδηλώσεις σε όλη τη χώρα.

Νεκροί υπάρχουν και στην Αλεξάνδρεια όπου, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες σε διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία, η κατάσταση έχει βγει εκτός ελέγχου και οι δρόμοι της πόλης έχουν μετατραπεί σε πεδίο μάχης.

Η κατάσταση γίνεται ακόμη πιο επικίνδυνη καθώς και η γειτονική Τυνησία βρίσκεται και πάλι στην κόψη του ξυραφιού μετά τη δολοφονία του ηγέτη της αντιπολίτευσης Μοχάμεντ Μπράχμι.  

Η νέα ένταση στην Αίγυπτο πυροδοτήθηκε από την απόφαση της δικαιοσύνης να παρατείνει την κράτηση του καθαιρεθέντος Προέδρου Μόρσι, ο οποίος συνελήφθη στις 3 Ιουλίου και κατηγορείται από τον στρατό για κατασκοπεία και προδοσία εις βάρους του κράτους, όπως επίσης και για συνεργασία με το Χαμάς.

Eφόσον ο Μόρσι κριθεί ένοχος για συνωμοσία και φόνους αστυνομικών, κινδυνεύει να καταδικαστεί σε θάνατο.