Στα όπλα ο στρατός της Αιγύπτου

Στα άκρα οδηγείτε η σύγκρουση μεταξύ του Αρχηγού των Ενόπλων Δυνάμεων της Αιγύπτου, Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι και της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, μετά την ανατροπή του προέδρου Μόρσι από το στρατό  στις 3 Ιουλίου

Ο στρατός της Αιγύπτου προειδοποίησε σήμερα ότι είναι έτοιμος να στρέψει τα όπλα εναντίον οποιουδήποτε καταφύγει στην "ωμή βία και την τρομοκρατία",  μετά τις διαδηλώσεις που προγραμματίζονται για αύριο Παρασκευή σε όλη τη χώρα, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση που αναρτήθηκε σε μια σελίδα στο Facebook που συνδέεται με τις ένοπλες δυνάμεις.

Η ανακοίνωση αφήνει να εννοηθεί ότι ο στρατός, που έχει ζητήσει από τους Αιγύπτιους να βγουν στους δρόμους ώστε να του δώσουν την "εντολή" να λάβει μέτρα για τη βία, θα υιοθετήσει μια πιο σκληρή τακτική για να αντιμετωπίσει την κατάσταση.

Ο στρατός "θα στρέψει τα όπλα του εναντίον της ωμής βίας και της τρομοκρατίας που δεν έχουν σχέση με την εθνικότητα ή τη θρησκευτική πίστη", σημειώνεται στην ανακοίνωση.

Λίγη ώρα αργότερα, οι Ένοπλες Δυνάμεις έδωσαν διορία 48 ωρών, μέχρι το απόγευμα του Σαββάτου,  στη Μουσουλμανική Αδελφότητα προκειμένου να υπογράψει τον "οδικό χάρτη" για την πολιτική συμφιλίωση στη χώρα.

"Σαφώς θα αντιδράσουμε σκληρά εναντίον οποιασδήποτε παρότρυνσης στη βία ή την τρομοκρατία από τους ηγέτες της Αδελφότητας ή τους υποστηρικτές της. Δεσμευόμαστε να προστατεύσουμε τους ειρηνικούς διαδηλωτές, ανεξάρτητα από τους (πολιτικούς) δεσμούς τους" ανέφερε ένας αξιωματούχος, σημειώνοντας ότι η οργάνωση έχει διορία 48 ωρών για να συμμορφωθεί.

"Οποιαδήποτε προσπάθεια παράβασης του νόμου ή επίθεσης εναντίον δημόσιων ή ιδιωτικών κτιρίων θα αντιμετωπιστεί σθεναρά", ανέφερε ένας αξιωματικός των τοπικών υπηρεσιών ασφαλείας, ζητώντας να τηρηθεί η ανωνυμία του.

Από την πλευρά της, η Μουσουλμανική Αδελφότητα- από την οποία προέρχεται πολιτικά ο ανατραπείς πρόεδρος Μόρσι-  ερμήνευσε τα λεγόμενα του Αλ Σίσι ως ισχυρή ένδειξη των προθέσεων του να σύρει την χώρα σε εμφύλιο πόλεμο.

Στο μεταξύ ο Χισάμ Καντίλ, ο πρώην πρωθυπουργός της κυβέρνησης του ανατραπέντος προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι, κατέθεσε σήμερα μια συμβιβαστική πρόταση προκειμένου να ηρεμήσουν τα πνεύματα και να τερματιστεί η πολιτική κρίση. Για το σκοπό αυτό προτείνει να απελευθερωθούν όλοι όσοι συνελήφθησαν μετά την ανατροπή του Μόρσι στις 3 Ιουλίου και να σταματήσει η απομόνωση του πρώην προέδρου από το στρατό.

Η βία πάντως συνεχίζεται με αμείωτη ένταση στο Σινά, όπου σήμερα σκοτώθηκαν άλλοι δύο στρατιωτικοί από μια ομάδα ενόπλων. Σύμφωνα με πηγές των υπηρεσιών ασφαλείας, ένας αξιωματικός και ένας οπλίτης έχασαν τη ζωή τους όταν οι ένοπλοι επιτέθηκαν σε ένα οδόφραγμα κοντά στην κοινότητα Σέιχ Ζουάιντ, σε σχετικά μικρή απόσταση από τα σύνορα της Αιγύπτου με τη Λωρίδα της Γάζας.

Στο Λούξορ, στη νότια Αίγυπτο, ισχυρές δυνάμεις του στρατού και της αστυνομίας έχουν αναπτυχθεί σε σημεία-κλειδιά της πόλης, μετά την αποτυχημένη απόπειρα ισλαμιστών διαδηλωτών να καταλάβουν το αεροδρόμιο. Θωρακισμένα οχήματα και άρματα έχουν πάρει θέση γύρω από το αεροδρόμιο, τα μουσεία της πόλης, τα αστυνομικά τμήματα και τα ξενοδοχεία του Λούξορ.