Ισημερινός: Ορκίσθηκε πρόεδρος για δεύτερη θητεία ο Κορέα

Ο πρόεδρος του Ισημερινού Ραφαέλ Κορέα ορκίστηκε σήμερα, αναλαμβάνοντας καθήκοντα για τη δεύτερη 4ετή θητεία του, στη διάρκεια της οποίας στοχεύει να συνεχίσει το προοδευτικό του πρόγραμμα της "επανάστασης των πολιτών", που εγκαινίασε με την εκλογή του στην προεδρία το 2007.

Ο 50χρονος Κορέα- που επανεξελέγη στον πρώτο γύρο την αναμέτρησης της 17ης Φεβρουαρίου με 57% των ψήφων- ανέλαβε τα καθήκοντά του κατά την τελετή που πραγματοποιήθηκε στην Εθνοσυνέλευση παρουσία των ομολόγων του της Βολιβίας, της Χιλής, της Κόστα Ρίκα, της Αϊτής, της Ονδούρας, της Δομινικανής Δημοκρατίας, της Βενεζουέλας και της Γεωργίας.

Ο —θεωρούμενος ως σύμμαχος του Κορέα— πρόεδρος του Ιράν Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ, αν και είχε ανακοινώσει ότι θα μετέβαινε στο Κίτο για την ορκωμοσία, δεν παρέστη στην τελετή, όπου εκπροσωπήθηκε από τον αντιπρόεδρό του Μοχαμάντ Ρεζά Ραχιμί.

Έχοντας συμπληρώσει έξι χρόνια στην ηγεσία της χώρας των Άνδεων, ο σχετικά νέος ακόμη οικονομολόγος, που αποτελεί μία από τις προεξάρχουσες μορφές της λατινοαμερικανικής αριστεράς, εξακολουθεί να είναι ιδιαίτερα δημοφιλής χάρη στην προώθηση των κοινωνικών του προγραμμάτων και την ανάπτυξη των υποδομών της χώρας, που χρηματοδοτήθηκαν με έσοδα από τις εξαγωγές πετρελαίου.

Ο ίδιος πάντως έχει επαναλάβει πολλές φορές πως αυτή θα είναι η τελευταία του θητεία στην προεδρία ενώ, χθες, επανέλαβε πως δεν προτίθεται να μεταβάλλει τη νομοθεσία που θα του επιτρέπει να θέσει υποψηφιότητα και για τρίτη φορά.