Πεκίνο : “Κινδυνεύουμε από μια νέα Φουκουσίμα… λόγω Κορέας”

Σε κατάσταση ύψιστης ετοιμότητας έχει τεθεί ο κινεζικός στρατός, λόγω της έντασης στη Βόρεια Κορέα, που κλιμακώνεται επικίνδυνα. Σύμφωνα με το Γερμανικό Πρακτορείο, το οποίο επικαλείται δηλώσεις Κινέζων αξιωματούχων, μονάδες του στρατού κάνουν ασκήσεις για σενάρια έκτακτης ανάγκης, αλλά και το ενδεχόμενο μαζικής άφιξης προσφύγων στην Κίνα από τα κορεατικά εδάφη.

Για έναν πυρηνικό πολεμικό όλεθρο προειδοποιούν οι Κινέζοι αξιωματικοί. "Κανένας δεν αναφέρεται στον κίνδυνο να συμβεί στη Βόρεια Κορέα κάτι ανάλογο με αυτό που συνέβη στη Φουκουσίμα", δήλωσε Κινέζος στρατηγός σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Οι κινεζικές αρχές ενίσχυσαν τις στρατιωτικές τους δυνάμεις κοντά στα σύνορα με τη Βόρεια Κορέα, σύμφωνα με διεθνή μέσα ενημέρωσης. Ωστόσο, η κινεζική κυβέρνηση αρνήθηκε να σχολιάσει τις πληροφορίες αυτές.

Επικίνδυνος ο Κιμ Γιονγκ Ουν

Ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας είναι μόλις 30 ετών. Αυτό τον καθιστά επικίνδυνο, σύμφωνα με πολλούς αναλυτές. "Ο Κιμ Γιονγκ Ουν είναι επικίνδυνος. Είναι νέος, άπειρος και αγωνιά να δείξει στο λαό του πόσο σπουδαίος είναι", δήλωσε ο Κιμ Χιουνγκ Κίου, πολιτικός επιστήμων στο Πανεπιστήμιο Σουνγκσίν της Σεούλ. Ορισμένοι, μάλιστα, έχουν εκφράσει ανησυχίες ότι ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας είναι άπειρος και είναι πιθανό οι πολύ μεγαλύτερης ηλικίας στρατιωτικοί ηγέτες, που τον συμβουλεύουν, να τον οδηγήσουν σε αντιπαράθεση με τις ΗΠΑ και τη Βόρεια Κορέα.

Όπως επισήμανε στο CNN ο Τζάσπερ Κιμ, ειδικός για την περιοχή της Ασίας και του Ειρηνικού, "χωρίς τη στήριξη του στρατού, ο 30χρονος Κιμ δεν θα παραμείνει στην εξουσία για πολύ καιρό".

Άλλοι ειδικοί θεωρούν ότι ο Κιμ θέλει να στείλει ένα μήνυμα στην Ουάσινγκτον, προκειμένου η τελευταία να διαπραγματευτεί μια ειρηνευτική συμφωνία με το καθεστώς της Πιονγκγιάνγκ.

Μπορεί η Βόρεια Κορέα να πραγματοποιήσει τις απειλές της;

Η Βόρεια Κορέα είναι η πιο μυστικοπαθής χώρα του κόσμου. Ελάχιστα γνωρίζουν, ακόμη και οι κορυφαίες υπηρεσίες κατασκοπείας παγκοσμίως, για το τι πραγματικά γίνεται στο εσωτερικό της.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις μόνον, η Πιονγκγιάνγκ διαθέτει 24 με 42 κιλά πλουτωνίου, μια ποσότητα αρκετή για να κατασκευαστούν τέσσερις με οκτώ πυρηνικές βόμβες, ανάλογες μ' εκείνη που έπεσε στο Ναγκασάκι κατά το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Πιστεύουν, όμως, επίσης, ότι η χώρα θα χρειαστεί αρκετά χρόνια για να κατασκευάσει μια πυρηνική κεφαλή, που θα μπορεί να τοποθετηθεί στους πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς.

Ο Τζέφρι Λιούις, του James Martin Center, πιστεύει ότι η Πιονγκγιάνγκ πλησιάζει τον στόχο της. Όπως εξηγεί στην Ελ Παϊς, "είναι πιθανό να έχουν σχεδιάσει μια πυρηνική κεφαλή, που ζυγίζει λιγότερο από 1.000 κιλά και μπορεί να είναι ακόμη υπερβολικά βαριά για να τοποθετηθεί σε έναν πύραυλο μεγάλου βεληνεκούς, είναι όμως καλύτερη από αυτή που διέθεταν πριν από δύο χρόνια".

Η Βόρεια Κορέα δεν διαθέτει ούτε σύστημα καθοδήγησης πυραύλων, ώστε να μπορέσει να πλήξει με ακρίβεια έναν αμερικανικό στόχο. Ο βορειοκορεατικός στρατός έχει όμως ένα οπλοστάσιο ικανό να πλήξει τη Νότια Κορέα και τα αμερικανικά συμφέροντα στην περιοχή, όπως τους 40.000 στρατιώτες που είναι εγκατεστημένοι στην Ιαπωνία.