Επεκτείνει το πυρηνικό της πρόγραμμα η Βόρειος Κορέα

Περισσότερη βαρύτητα στο πυρηνικό της οπλοστάσιο προτίθεται να δώσει η Βόρειος Κορέα, την ίδια ώρα που οι ΗΠΑ ενισχύουν την παρουσία τους στη περιοχή, μεταφέροντας και άλλα προηγμένα αεροσκάφη, και η Νότιος Κορέα δηλώνει ότι παίρνει στα σοβαρά τις κινήσεις του γείτονά της.

Η Ανώτατη Λαϊκή Συνέλευση, που συνέρχεται κάθε χρόνο συνήθως για οικονομικά ζητήματα, αποφάσισε ομόφωνα να δοθεί μεγαλύτερη σημασία στο πυρηνικό πρόγραμμα.

Όπως σημειώνεται στο κείμενο, τα πυρηνικά "είναι αμυντικό μέσο" και αποσκοπούν στο να καταφέρουν "θανάσιμα χτυπήματα στα οχυρά των επιτιθέμενων, μέχρι να αποπυρηνικοποιηθεί ο κόσμος".

Η απόφαση της Συνέλευσης έρχεται σε συνέχεια έκκλησης του κυβερνώντος ΚΚ για "ποσοτική και ποιοτική αναβάθμιση και επέκταση" των πυρηνικών δυνάμεων της χώρας.

Από το 2006 η Πιονγκ Γιάνγκ έχει πραγματοποιήσει τρεις δοκιμές με ατομικές βόμβες μικρής μεν ισχύος (μικρότερης από αυτής της Χιροσίμα), αυξανόμενης όμως από δοκιμή σε δοκιμή.

Οι αιφνιδιαστικές ενέργειες της Βόρειας Κορέας έχουν επισύρει την οργή δυτικών χωρών και έχουν καταδικαστεί από τον ΟΗΕ, που προχώρησε μάλιστα, μετά και την τελευταία δοκιμή, στην επιβολή νέου γύρου κυρώσεων.

Η χώρα έχει επίσης βαλλιστικό πρόγραμμα με πυραύλους μέσου βεληνεκούς, ικανούς να πλήξουν (θεωρητικά τουλάχιστον) στόχους στη Ν.Κορέα και σε αμερικανικές βάσεις στην ευρύτερη περιοχή.

Σε πρόσφατη προπαγανδιστική, εσωτερικής κατανάλωσης, φωτογραφία με τον ηγέτη Κιμ Γιονγκ-Ουν και τους επιτελείς του εικονιζόταν και χάρτης με στόχους στο έδαφος των ΗΠΑ, αν και, σύμφωνα με όσα γνωρίζουμε, οι βορειοκορεατικοί πύραυλοι δεν έχουν τόσο μεγάλη εμβέλεια.

Από τη Συνέλευση ορίστηκε νέος πρωθυπουργός ο Πακ Πονγκ Γιου ο οποίος θεωρείται, τουλάχιστον για τα βορειοκορεατικά δεδομένα, μεταρρυθμιστής. Ο Πακ είχε εκδιωχθεί το 2007.

Σε ετοιμότητα Ν.Κορέα και ΗΠΑ

Από την πλευρά τους η Νότιος Κορέα και οι ΗΠΑ, που τη στηρίζουν απόλυτα, δηλώνουν σε όλους τους τόνους ότι παίρνουν τις απειλές της Πιονγιάνγκ στα σοβαρά και δηλώνουν έτοιμες.

Στη Νότιο Κορέα βρίσκονται βομβαρδιστικά B-2 ενώ θα σταλούν και μαχητικά F-22, αμφότερα τεχνολογίας stealth, για να συμμετάσχουν στα προγραμματισμένα ετήσια στρατιωτικά γυμνάσια.

Τις τελευταίες εβδομάδες η Βόρειος Κορέα κλιμακώνει την ρητορική της και μεταβάλλει τη στάση της σε σχέση με τη Νότιο.

Είναι πλέον σε «κατάσταση πολέμου» με το νότιο γείτονά της (με τον οποίο τυπικά είναι σε ανακωχή από το 1953) και δηλώνει ότι θα απαντά στις προκλήσεις με τις ένοπλες δυνάμεις της.

Παραταύτα, η πιθανότητα πολέμου είναι πολύ μικρή, με τους αναλυτές, όπως σημειώνει το AP να εκτιμούν ότι είναι μια προσπάθεια του Κιμ Γιονγκ-ουν να πιέσει τη νέα πρόεδρο του Νότου, την Παρκ Γιέου-Χιε, να ακολουθήσει πιο ήπιες πολιτικές αλλά και να ενισχύσει την παρουσία του στο εσωτερικό.