Απόπειρα δολοφονίας του επικεφαλής του Ελεύθερου Συριακού Στρατού

Σε ακρωτηριασμό στο πόδι υποβλήθηκε ο συνταγματάρχης Ριάντ αλ-Ασάαντ, ιδρυτής του Ελεύθερου Συριακού Στρατού, ο οποίος τραυματίστηκε από έκρηξη σε ελεγχόμενη από τους αντάρτες περιοχή, δήλωσαν πηγές της αντιπολίτευσης.

Η ζωή του δεν βρίσκεται σε κίνδυνο και βρίσκεται τώρα σε νοσοκομείο στην Τουρκία, δήλωσε τούρκος αξιωματούχος.

Ο Ασάαντ, ο οποίος ίδρυσε τον Ελεύθερο Συριακό Στρατό το 2011 για να πολεμήσει για την ανατροπή του προέδρου Μπασάρ αλ-Άσαντ, ήταν ένας από τους πρώτους ανώτερους αξιωματικούς που λιποτάκτησαν από το συριακό στρατό. 
Πηγές της συριακής αντιπολίτευσης έκαναν γνωστό πως ο Ασάαντ επλήγη από έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου στην πόλη αλ-Μαγιαντίν, νότια της Ντέιρ αλ-Ζορ, στην ανατολική Συρία. Η αλ-Μαγιαντίν ελέγχεται από ανταρτικές οργανώσεις, οι οποίες δεν είναι όλες υπό την ομπρέλα του Ελεύθερου Συριακού Στρατού. 

"Η απόπειρα δολοφονίας του συνταγματάρχη Ριάντ αλ-Ασάαντ στην Ντέιρ αλ-Ζορ αποτελεί μέρος μιας απόπειρας να δολοφονηθούν οι ελεύθεροι ηγέτες της Συρίας", δήλωσε ο Μόαζ Αλχάτιμπ που παραιτήθηκε χθες Κυριακή από τη θέση του επικεφαλής του αντιπολιτευόμενου Συριακού Εθνικού Συνασπισμού.

Ο υπαρχηγός του Ασάαντ, ο Μάλικ αλ-Κούρντι, είπε στο παναραβικό ειδησεογραφικό δίκτυο Αλ Τζαζίρα πως πιστεύει ότι η συριακή κυβέρνηση ευθύνεται για την απόπειρα δολοφονίας. 

Μια βόμβα είχε τοποθετηθεί κάτω από το αυτοκίνητο, ακριβώς κάτω από το κάθισμα του Ασάαντ, ο οποίος τραυματίσθηκε επίσης στο πρόσωπο, δήλωσε ο Κούρντι. 

Ο Ασάαντ είχε αποκλειστεί από μια υποστηριζόμενη από τη Δύση διοίκηση του Ελεύθερου Συριακού Στρατού που σχηματίσθηκε πέρυσι. Μετά την αυτομόλησή του ζει ως επί το πλείστον με την οικογένειά του σε ένα καταυλισμό στην Τουρκία κοντά στα σύνορα με τη Συρία.