Εκατοντάδες χιλιάδες Κούρδοι συγκεντρωμένοι για την έκκληση Οτσαλάν

Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι έχουν συγκεντρωθεί σήμερα στο Ντιγιάρμπακιρ με την ευκαιρία του Νεβρόζ, του κουρδικού Νέου Έτους, για να ακούσουν την "ιστορική" έκκληση για εκεχειρία που αναμένεται ότι θα διατυπώσει ο φυλακισμένος ηγέτης των Κούρδων της Τουρκίας Αμπντουλάχ Οτσαλάν και η οποία αναμένεται ότι θα αναβιώσει την ελπίδα για τον τερματισμό μιας σύγκρουσης που μαίνεται εδώ και 29 χρόνια.

Ο Οτσαλάν είχε συνομιλίες με αξιωματούχους των τουρκικών υπηρεσιών πληροφοριών για τον αφοπλισμό των ανταρτών ώστε να τερματιστεί η σύγκρουση. Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα δήλωσε ότι θα προτείνει ένα ειρηνευτικό σχέδιο. Κούρδοι πολιτικοί που συναντήθηκαν με τον Οτσαλάν επιβεβαίωσαν την πρόθεσή του να καλέσει σε κατάπαυση του πυρός ανήμερα του Κουρδικού Νέου Έτους (Νεβρόζ). Ο κούρδος ηγέτης πρόκειται επίσης να καλέσει τους ενόπλους του να εγκαταλείψουν το τουρκικό έδαφος και να αποσυρθούν στις βάσεις τους στο βόρειο Ιράκ.

Από την ανατολή του ήλιου, πλήθη Κούρδων συγκεντρώνονται για τη γιορτή του Νεβρόζ στη μεγάλη πλατεία του Ντγιγιάρμπακιρ, όπου πρόκειται να αναγνωσθεί το μήνυμα του Οτσαλάν από πολιτικούς του κουρδικού κόμματος BDP. Εκπρόσωπος του BDP είπε ότι δεν είναι ακόμη σαφές πότε ακριβώς θα αναγνωσθεί το μήνυμα, σύμφωνα με το ΑΠΕ.

Λίγο πριν από το μεσημέρι, πολλές εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι βρίσκονται στην πλατεία κρατώντας πανό που γράφουν "στην ειρήνη όπως και στον πόλεμο, είμαστε μαζί σου, αρχηγέ" ή τραγουδώντας "ζήτω ο αρχηγός μας, ο Άπο", όπως επονομάζεται ο Αμπντουλάχ Οτσαλάν.

"Θέλω να πιστέψω στην ειρήνη. Έχω ένα γιο στα βουνά και έναν άλλο στο στρατό. Αυτό πρέπει να σταματήσει, οι μητέρες πρέπει να σταματήσουν να κλαίνε", είπε ο Αχμέτ Καπλάν, ένας ηλικιωμένος χωρικός που είχε έρθει από ένα χωριό κοντά στο Ντιγιάρμπακιρ.

"Κατά τη γνώμη μου, δεν θα υπάρξει ειρήνη. Υπάρχει απάτη σ' όλο αυτό", είπε από την πλευρά του ένας νεαρός που κρατούσε μια σημαία του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK), προσθέτοντας πως "και στο παρελθόν μας είχαν δώσει υποσχέσεις και δεν πήραμε τίποτε".

Παρακαλούμε περιμένετε ...