Στην τελευταία (;) του κατοικία οδηγήθηκε ο Τσάβες

Η σορός του Ούγκο Τσάβες -που από τις 6 Μαρτίου είχε εκτεθεί για λαϊκό προσκύνημα σε παρεκκλήσι της  Στρατιωτικής Ακαδημίας του Καράκας - μεταφέρθηκε σήμερα με νεκρική πομπή, ενώπιον χιλιάδων Βενεζουελάνων που ήταν ντυμένοι στα κόκκινα, σε ένα στρατώνα ο οποίος έχει μετατραπεί σε μουσείο και όπου θα εκτίθεται στο εξής.

Η πομπή ξεκίνησε μετά από μια σύντομη τελετή με προσευχές, ομιλίες συγγενών και αξιωματούχων και απόδοση στρατιωτικών τιμών. Ο προσωρινός πρόεδρος Νικολάς Μαδούρο, ο πρόεδρος της Βολιβίας Έβο Μοράλες και ο πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης της Βενεζουέλας Ντιοσντάντο Καμπέγιο, το νούμερο δύο στην σημερινή ιεραρχία της εξουσίας, ήταν επικεφαλής της πορείας.

Από την αυγή, χιλιάδες άνθρωποι που φορούσαν μπλουζάκια με την εικόνα του πρώην Προέδρου ή κρατούσαν σημαίες της Βενεζουέλας, είχαν λάβει θέσεις σε πολλά σημεία διέλευσης της πομπής.

Ο στρατώνας όπου θα τοποθετηθεί η σορός του Τσάβες βρίσκεται σε μια περιοχή-προπύργιο του κομαντάντε στο δυτικό τμήμα της πρωτεύουσας, τη γειτονιά της 23ης Ιανουαρίου, το "στρατόπεδο του βουνού" που αποτελούσε το επιτελείο του Τσάβες όταν απέτυχε στην προσπάθειά του να ανατρέψει με τα όπλα το 1992 τον Πρόεδρο Κάρλος Άντρες Πέρες.

Το αποικιακού στιλ κτίριο, που έχει μετατραπεί σε στρατιωτικό μουσείο, θα στεγάσει πλέον τη σωρό του Τσάβες ,  μέχρι την έκδοση απόφασης για πιθανή μεταφορά του στο εθνικό Πάνθεον.

Η κυβέρνηση είχε εκφράσει αρχικά την επιθυμία της να τοποθετηθεί η σορός του δίπλα σε εκείνη του εθνικού ήρωα και "απελευθερωτή" Σιμόν Μπολίβαρ.

Σήμερα όμως έγινε γνωστό ότι πλέον είναι "δύσκολο" να ταριχευτεί το σώμα του Προέδρου καθώς δεν έγινε από νωρίς η απαραίτητη προετοιμασία. Έτσι, οι αρχές  ανέβαλαν για την Τρίτη την υποβολή στην Εθνοσυνέλευση μιας τροποποίησης του Συντάγματος, για τη μεταφορά της σορού του Τσάβες δίπλα σε εκείνη του Μπολίβαρ, εάν φυσικά τελικά ταριχευτεί το πτώμα.