Hasta la victoria siempre comandante

Ο Νικολά Μαντούρο, αντιπρόεδρος και εκτελών χρεη προσωρινού προέδρου της Βενεζουέλας, ανακοίνωσε σήμερα ότι η σωρός του Ούγκο Τσάβες μετά την κηδεία θα ταριχευτεί και θα εκτίθεται μέσα σε νεα  ένα φέρετρο από γυαλί, έτσι ώστε “ο λαός του να τον έχει για  πάντα."

Η σωρός θα εκτίθεται σε λαϊκό προσκύνημα για άλλες επτά ημέρες- μετά και την κηδεία της Παρασκευής – και στην συνεχεία θα μεταφερθεί στην “αιώνια” κατοικία του, στο Μουσείο της Επανάστασης, κοντά στο προεδρικό μέγαρο, όπου ο Τσάβες κυβέρνησε για 14 χρόνια.

Σκηνές οδύνης στο λαικό προσκύνημα

Χαιρετώντας στρατιωτικά, σφίγγοντας τις γροθιές και να κάνοντας  το σημάδι του σταυρού πάνω από το ανοιχτό φέρετρο του Ούγκο Τσάβες, δεκάδες χιλιάδες Βενεζουελανοί πέρασαν σήμερα για να αποτίσουν φόρο τιμής στον νεκρό ηγέτη τους, στο κτίριο της στρατιωτικής ακαδημίας όπου η σωρός του εκλιπόντος προέδρου θα εκτίθεται μέχρι αύριο σε λαϊκό προσκύνημα.

Περιμένοντας επί ώρες σε ουρές χιλιομέτρων, οι οπαδοί του Τσαβες – σε μια μαζική επίδειξη σεβασμού-  έφταναν μπροστά στο φέρετρο και υποσχόταν στον νεκρό κομαντάντε ότι " η σοσιαλιστική επανάστασή του δεν θα πεθάνει".Την ίδια ώρα, σε όλη την πόλη, ακούγονταν από τα μεγάφωνα επαναστικά τραγούδια που συνόδευαν τον Τσάβες στις δημόσιες εμφανίσεις του.

Από απλούς στρατιώτες μέχρι  αξιωματικούς με επίσημες στολές, από  τους υπουργούς της κυβέρνησης μέχρι τους χιλιάδες κατοίκους των  παραγκουπόλεων -όπου ο Τσάβες ήταν και πιο δημοφιλής-  όλοι ορκίζονταν πάνω από το φέρετρο του νεκρού προέδρου ότι θα υπερασπιστούν την κληρονομιά του και θα υποστηρίξουν στις εκλογές τον "διάδοχό" του Νικολά Μαδούρο στις ερχόμενες εκλογές.

Η πρόεδρος της Αργεντινή Κριστίνα Φερνάντες (καρκινοπαθής και η ίδια)  ο πρόεδρος της Ουρουγουάης, Χοσέ Μουχίκα (ο φτωχότερος πρόεδρος κράτους στον κόσμο) και ο πρόεδρος της Βολιβίας , Έβο Μοράλες, υποβάλλουν τα σέβη τους στον εκλιπόντα πρόεδρο της Βενεζουέλας.  Πίσω τους, ακοίμητος φρουρός του Τσάβες όπως πάντα, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και διάδοχός του, Νικολά Μαδούρο.

Δίπλα στο φέρετρο βρίσκεται ένας μεγάλος επίχρυσος σταυρός, το χρυσό σπαθί του εθνικού ήρωα της Βενεζουέλας Σιμόν Μπολιβάρ και τιμητική φρουρά, στην οποία εκπροσωπούνται όλα τα στρατιωτικά σώματα. Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας θα ταφεί με τη στρατιωτική του στολή και τον κόκκινο μπερέ του αλεξιπτωτιστή.

Ο Ούγκο  Τσάβες  πέθανε την Τρίτη, σε ηλικία 58 χρόνων, μετά από διετή μάχη με τον καρκίνο. Η κηδεία του θα γίνει αύριο-άγνωστο παραμένει το σημείο ταφής-  ενώ οι εκλογές στη Βενεζουέλα θα διεξαχθούν τις επόμενες 30 μέρες. “Αυτή είναι και η εντολή που έδωσε ο κομμαντάντε Ούγκο Τσάβες”όπως  δήλωσε ο Μαδούρο.