Θρήνος στους δρόμους του Καράκας

Σκηνές οδύνης και ειλικρινούς πένθους εκτυλίχθηκαν στην πρωτεύουσα της Βενεζουέλας Καράκας καθώς το φέρετρο με την σωρό του εκλιπόντος λαοφιλούς προέδρου, Ούγκο Τσαβες, πέρασε μέσα από τους δρόμους της πόλης. Σύμφωνα με τα λεγόμενα του προϊσταμένου της προεδρικής φρουράς, ο "κομαντάντε" πέθανε από καρδιακή προσβολή, μετά από χρόνια μάχη με την επάρατη νόσο.

Μέσα σε μία νεκροφόρα, το φέρετρο μεταφέρθηκε από το στρατιωτικό νοσοκομείου όπου νοσηλευόταν τις τελευταίες δύο εβδομάδες ο Τσάβες ,σε κτίριο στρατιωτικής ακαδημίας , όπου και η σωρός του εκλιπόντος προέδρου θα εκτεθεί σε λαϊκό προσκύνημα για τρεις ημέρες .Στην έξοδο από το στρατιωτικό νοσοκομείο αποδόθηκαν τιμές, παιάνισε ο εθνικός ύμνος και τελέστηκε μια σύντομη καθολική λειτουργία. Τη σωρό συνόδευαν και οι δύο κόρες του Τσάβες.

Συντετριμμένος ο αντιπρόεδρος Νικολά Μαδούρο, και πιστός φίλος του Τσάβες, ακολουθεί την πομπή μαζί με τον πρόεδρο της Βολιβίας, Έβο Μοράλες

Εκατοντάδες χιλιάδες Βενεζουελανοί, με λουλούδια και φωτογραφίες του εκλιπόντος προέδρου στα χέρια και δάκρυα στα μάτια, είχαν γεμίσει ασφυκτικά τους δρόμους από όπου πέρασε η σωρός του αγαπημένους τους ηγέτη, για να τον αποχαιρετήσουν. 

"Ο Τσάβες στο πάνθεον!" φώναζαν οι υποστηρικτές του, εννοώντας το μαυσωλείο που είχε κατασκευαστεί για να στεγάσει τα λείψανα του ήρωα της ανεξαρτησίας Σιμόν Μπολιβάρ. Μέσα στα δάκρυα του όμως, κρατώντας σημαίες της Βενεζουέλας στα χέρια, το πλήθος τραγουδούσε και ζητωκραύγαζε για τον πρόεδρο, “γιορτάζοντας” για την ζωή του και τα καλά που πρόσφερε στον λαό, όπως τους είχε προτρέψει εχθές ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης,Νικολά Μαδούρο.   

Την ίδια ώρα η κρατική τηλεόραση μετέδιδε συνεχώς αποσπάσματα από την ζωή και τις ομιλίες του Ούγκο Τσάβες με τον τίτλο, “ο Τσάβες ζει” ενώ οι εκφωνητές της ζωντανής μετάδοσης της πομπής αποχαιρετούσαν τον πρόεδρο τους με εμβληματικές επαναστατικές  εκφράσεις όπως “hasta la victoria siempe, commadante Chavez!”.

Σήμερα, εξάλλου, το ΣΑ του ΟΗΕ τήρησε ενός λεπτού σιγή προς τιμήν του Τσάβες πριν την έναρξη των εργασιών του.

Η κηδεία του Ούγκο Τσάβες θα γίνει την Παρασκευή αλλά οι αρχές δεν έχουν ακόμη ανακοινώσει που θα ταφεί ο εκλιπών πρόεδρος της χώρας.