Καταγγελία Κέρι για την αντισιωνιστική δηλώση Ερντογάν

Ακόμη βαρύτερη η καταγγελία των ΗΠΑ προς τις πολύκροτες αναφορές αντισιωνισμού που αποδίδονται στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Δια στόματος του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, που σημειωτέον βρίσκεται στην Άγκυρα, η Ουάσινγκτον κατήγγειλε τον Ερντογάν για “ανάρμοστη” ομιλία.

"Όχι μόνο δεν συμφωνούμε μαζί του για την ομιλία αυτή, αλλά τη βρίσκουμε ανάρμοστη", δήλωσε ο Κέρι σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Τούρκο ομόλογό του Αχμέτ Νταβούτογλου.

"Μίλησα για την ομιλία αυτή πολύ ευθέως στο υπουργείο Εξωτερικών και θα το κάνω επίσης και στον πρωθυπουργό", πρόσθεσε ο Κέρι. Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ συναντήθηκε και με τον Ερντογάν.

Ερωτηθείς σχετικά με τις επιπτώσεις μιας τέτοιας ομιλίας στις κακές σχέσεις μεταξύ της Τουρκίας και του Ισραήλ, ο νέος επικεφαλής της διπλωματίας των ΗΠΑ αποφάνθηκε ότι υπάρχει "ένας τρόπος για να προχωρήσουμε μπροστά, αλλά προφανώς αυτό γίνεται όλο και πιο περίπλοκο μετά την ομιλία που ακούσαμε στη Βιέννη".

"Όπως συμβαίνει με τον σιωνισμό, τον αντισημιτισμό και τον φασισμό, είναι πλέον αναπόφευκτο να θεωρηθεί και η ισλαμοφοβία ως έγκλημα κατά της ανθρωπότητας", δήλωσε ο Ερντογάν την Τετάρτη σε μια σύνοδο του ΟΗΕ στη Βιέννη.

Ερωτηθείς από τους δημοσιογράφους για τα "εχθρικά σχόλια" της Τουρκίας προς το Ισραήλ ο Αχμέτ Νταβούτογλου δήλωσε: "Δεν κάναμε ποτέ καμία εχθρική δήλωση εναντίον οποιασδήποτε χώρας ή έθνους".

"Αλλά αν θέλετε να μιλήσουμε για εχθρική συμπεριφορά μπορούμε να χαρακτηρίσουμε ως εχθρική συμπεριφορά την αιματηρή σφαγή στην ανοικτή θάλασσα εννέα συμπολιτών μας, οι οποίοι δεν είχαν διαπράξει κανένα έγκλημα", είπε ο Νταβούτογλου, αναφερόμενος στο θάνατο εννέα Τούρκων κατά τη διάρκεια της επίθεσης του ισραηλινού στρατού εναντίον ενός τουρκικού πλοίου που μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια το 2010.