Στην Τουρκία ο Κέρι στον απόηχο των αντισιωνιστικών δηλώσεων Ερντογάν

Στον απόηχο δήλωσης που χρεώνεται στο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, και η οποία χαρακτηρίζει το Σιωνισμό ως έγκλημα κατά της ανθρωπότητας, ο νέος υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κέρι, επισκέπτεται την Τουρκία, στην πρώτη του επίσκεψη σε ένα μουσουλμανικό έθνος αφού ανέλαβε τα νέα του καθήκοντα.

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών αναμένεται να συναντηθεί με την πολιτική και πολιτειακή ηγεσία της Τουρκίας και να έχει συνομιλίες σχετικά με τον εμφύλιο πόλεμο στη Συρία αλλά και για θέματα διμερούς ενδιαφέροντος, από την ενεργειακή ασφάλεια ως την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας.

Όμως η δήλωση του Ερντογάν σε φόρουμ που διοργάνωσε ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών στη Βιέννη αυτήν την εβδομάδα προκάλεσε την έντονη καταδίκη του Ισραηλινού ομολόγου του, του Λευκού Οίκου και του Γενικού Γραμματέα Μπαν Κι-μουν και ρίχνει τη σκιά της στην επίσκεψη.

“Αυτό ήταν ιδιαίτερα προσβλητικό, ειλικρινά, το να αποκαλείται ο Σιωνισμός έγκλημα κατά της ανθρωπότητας”, είπε μη κατονομαζόμενος αξιωματούχος της κυβέρνησης Ομπάμα. “Έχει πράγματι διαβρωτικές συνέπειες” στις διμερείς σχέσεις, συνέχισε. “Προφανώς, διαφωνούμε βαθιά με αυτήν την άποψη”.

“Είμαι βέβαιος ότι ο υπουργός (σ.σ. Εξωτερικών) θα εκφράσει με σαφήνεια το πόσο θορυβηθήκαμε όταν ακούσαμε την δήλωση αυτή”, πρόσθεσε ο αξιωματούχος, μιλώντας υπό τον όρο της διατήρησης της ανωνυμίας του.

Η Ουάσινγκτον χρειάζεται όλους τους συμμάχους που μπορεί να έχει καθώς πλοηγείται στα ταραγμένα πολιτικά νερά της Μέσης Ανατολής και θεωρεί την Τουρκία παίκτη-κλειδί σε ό,τι αφορά την υποστήριξη της αντιπολίτευσης στη Συρία και τους σχεδιασμούς για την εποχή μετά τον Σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ. Αλλά η κατάρρευση των σχέσεων Τουρκίας-Ισραήλ υπονομεύει τις ελπίδες των ΗΠΑ ότι η Άγκυρα θα μπορούσε να διαδραματίσει έναν ευρύτερο ρόλο στην περιφέρεια.