Θύελλα αντιδράσεων για τα σχόλια Ερντογάν περί Σιωνισμού

"Όπως και στην περίπτωση του σιωνισμού, του αντισημιτισμού και του φασισμού, είναι πλέον αναπόφευκτο να θεωρήσουμε την ισλαμοφοβία ως έγκλημα κατά της ανθρωπότητας", δήλωσε εχθες ο Τούρκος πρωθυπυργός Ταγίπ Ερντογάν στο 5ο Φόρουμ της Συμμαχίας των Πολιτισμών που οργάνωσε στη Βιέννη ο ΟΗΕ.

Ο παραλληλισμός του εβραικού κινήματος με  έγκλημα κατά της ανθρωπότητας ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων τόσο από το Ισραήλ, όσο και από τις ΗΠΑ(παραδοσιακός σύμμαχος του Ισραήλ) αλλά και τον ΟΗΕ.

"Διαφωνούμε βαθιά με αυτή την άποψη Οι δηλώσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είναι ιδιαίτερα προσβλητικές και διαβρώνουν τις σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας", δήλωσε σήμερα  Αμερικανός αξιωματούχος, ενώ ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι μεταβαίνει αεροπορικώς στην Άγκυρα.

Από την πλευρά του, ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Μπαν Κι-μουν δήλωσε πως ο χαρακτηρισμός από τον Τούρκο πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν του σιωνισμού ως έγκλημα κατά της ανθρωπότητας ήταν "επιβλαβής   και  προσβλητικός".

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου κατηγόρησε τον Τούρκο ομόλογό του για "σκοτεινές και αναληθείς" δηλώσεις.

Ο Σιωνισμός είναι πολιτικό κίνημα που ξεκίνησε τον 19ο αιώνα με σκοπό τη δημιουργία στην περιοχή της Παλαιστίνης ενός νέου εβραϊκού κράτους, που θα συγκέντρωνε όλους τους Εβραίους της διασποράς.

Ενώ βασίζεται εν μέρει στην ιουδαϊκή θρησκευτική παράδοση η οποία συνδέει τους Εβραίους με τη Γη του Ισραήλ, το σύγχρονο κίνημα υπήρξε κυρίως κοσμικό, το οποίο εμφανίστηκε κυρίως ως απάντηση στον αντισημιτισμό που μάστιζε την Ευρώπη στα τέλη του 19ου αιώνα.