Συρία: 70.000 νεκροί στην εξέγερση που πνίγηκε στο αίμα

Τέλος δεν φαίνεται να έχει η λίστα του θανάτου στη Συρία. Σύμφωνα με στοιχεία της Ύπατης Αρμοστείας των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, στους 23 μήνες της αιματηρής καταστολής της εξέγερσης κατά του καθεστώτος Άσαντ, έχουν χάσει τη ζωή τους 70.000 νεκροί, οι 9.000 εκ των οποίων έχασαν τη ζωή τους από τις αρχές του 2013.

Η επικεφαλής της Αρμοστείας, Νάβι Πιλάι, επέρριψε παράλληλα ευθύνες στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για την “απραξία” που έχει επιδείξει στη διαχείριση της συριακής κρίσης.

“Η έλλειψη ομοφωνίας για τη Συρία και η επακόλουθη απραξία έχει υπάρξει καταστροφική, και οι άμαχοι σε όλες τις πλευρές έχουν πληρώσει το τίμημα”, σχολίασε χαρακτηριστικά η κ. Πιλάι. “Θα κριθούμε για την τραγωδία που εκτυλίσσεται μπροστά στα μάτια μας”.

Σύμφωνα με την ίδια αυτό που μπορεί να κάνει άμεσα το Συμβούλιο Ασφαλείας είναι να αναφέρει το ζήτημα της Συρίας στο Διεθνές Δικαστήριο για τη διερεύνηση ισχυρισμών περί εγκλημάτων πολέμου και εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας.

“Αυτό θα έστελνε ένα ξεκάθαρο μήνυμα σε αμφότερες την κυβέρνηση και την αντιπολίτευση ότι θα υπάρξουν συνέπειες για τις πράξεις τους, και θα μπορούσε να έχει ένα πολύ σημαντικό προληπτικό αποτέλεσμα”, κατέληξε η κ. Πιλάι.