Ιράν και Χεζμπολάχ στήνουν ένοπλα δίκτυα στη Συρία

Ένοπλα δίκτυα στο συριακό έδαφος προκειμένου να έχουν θύλακες επιρροής σε περίπτωση που καταρρεύσει το καθεστώς Άσαντ, στήνουν στη Συρία το Ιράν και η λιβανέζικη Χεζμπολάχ.

Σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους που επικαλείται η Washington Post, οι Ιρανοί και Λιβανέζοι μαχητές πολεμούν μαζί με τις καθεστωτικές δυνάμεις με στόχο να διατηρηθεί ο Άσαντ στην εξουσία.

Βεβαίως τόσο η Τεχεράνη όσο και η ηγεσία της Χεζμπολάχ έχουν πολλάκις αρνηθεί τη συμμετοχή τους στον πόλεμο που διεξάγεται στη Συρία.

Οι πηγές της WP εκτιμούν, ωστόσο, ότι το Ιράν επιδιώκει να έχει ισχυρά προπύργια μέσα στη Συρία ακόμη και αν φύγει ο Άσαντ και ακολουθήσει εμφύλιος στη χώρα. Αξιωματούχος κοντά στο Μπαράκ Ομπάμα υποστηρίζει ότι το Ιράν διατηρεί περίπου 50.000 στρατιώτες στη Συρία.

“Ένας στόχος είναι η υποστήριξη του Άσαντ, ο άλλος όμως είναι να στηθεί το σκηνικό για επικράτηση αν εκείνος καταρρεύσει” δηλώνει ο αξιωματούχος.

Ο κατακερματισμός της Συρίας βάσει θρησκευτικών και φυλετικών διαχωρισμών προκαλεί έντονη ανησυχία στις κυβερνήσεις των γειτονικών χωρών. Ο σπαραγμός στη Συρία μπαίνει στον τρίτο χρόνο ενώ δεν διαφαίνεται καμία πολιτική ή στρατιωτική λύση, με τις δυνάμεις τόσο του καθεστώτος όσο και των ανταρτών να είναι ισόρροπες.